Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Το ποδόσφαιρο δε θέλει τις μηνύσεις κατά των διαιτητών, η ΕΠΟ τι κάνει;

Ενώ η φάμπρικα μηνύσεων κατά διαιτητών παίρνει διαστάσεις, όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή τηλεοπτική "Δίκη" ανοίγουν ξανά δρόμους.

Οι Κανόνες Παιχνιδιού (Laws of the Game) του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαίρου (IFAB) είναι το βασικότερο καταστατικό κείμενο του ποδοσφαίρου, διότι οι Κανόνες του Παιχνιδιού πρέπει να είναι οι ίδιοι σ’ όλο τον κόσμο από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA έως σε ένα παιχνίδι μεταξύ μικρών παιδιών που παίζεται στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Εδώ  μπορείτε να τους δείτε στην αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της FIFA:

Eίναι αναρτημένοι και στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, στα ελληνικά, και αναφέρουν στη σελίδα 3:
"Η ακεραιότητα των νόμων (σ.σ.: Κανόνων) και οι διαιτητές που τους εφαρμόζουν πρέπει πάντα να προστατεύονται και να είναι σεβαστοί. Όλοι αυτοί που έχουν πόστα- θέσεις (στις ομάδες), ειδικά οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων, έχουν σαφή ευθύνη στο
παιχνίδι με το να σέβονται τους αξιωματούχους του αγώνα και τις αποφάσεις τους".

Αναφέρουν επίσης, στη σελίδα 5:
"Οι Κανόνες του ποδοσφαίρου είναι σχετικά απλοί, σε σύγκριση με άλλα ομαδικά αθλήματα, αλλά καθώς πολλές καταστάσεις είναι «υποκειμενικές» και οι διαιτητές είναι άνθρωποι (και συνεπώς κάνουν λάθη), κάποιες αποφάσεις θα προκαλούν αναπόφευκτα αντιπαραθέσεις και συζητήσεις. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η συζήτηση είναι μέρος της απόλαυσης και της ελκυστικότητας του παιχνιδιού αλλά, εάν οι αποφάσεις είναι σωστές ή λάθος, το «πνεύμα» του παιχνιδιού απαιτεί οι αποφάσεις των διαιτητών να γίνονται πάντοτε σεβαστές.
Οι Κανόνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή κατάσταση, οπότε, όταν δεν υπάρχει άμεση πρόβλεψη στους Κανόνες, το ΔΠΣ αναμένει από το διαιτητή να αποφασίσει μέσα στο «πνεύμα» του παιχνιδιού - αυτό συχνά θέτει ως προϋπόθεση να υποβάλλεις την ερώτηση: «τι θα μπορούσε το ποδόσφαιρο να θέλει / να περιμένει;»
Το ΔΠΣ θα συνεχίσει να ασχολείται με την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια, ώστε οι αλλαγές στους Κανόνες να ωφελούν το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα και σε
κάθε γωνιά του κόσμου, και έτσι η ακεραιότητα του παιχνιδιού, των Κανόνων αυτού και των διαιτητών να γίνονται σεβαστά, να υπολογίζονται και να προστατεύονται".