Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

"Εκεί που πετούν μόνο αετοί": Μη εκτελεστή, άρα γνωμοδοτικού χαρακτήρα η απόφαση της ΕΕΑ;

Θυμίζουμε την από 30 Ιανουαρίου 2020 ανάρτηση της στήλης με τίτλο "Ενδεχομένως το πόρισμα της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ-Ξάνθης να μην προσβάλλεται στην τακτική δικαιοσύνη":


Η ανάρτηση αναφερόταν σε αυτά που είχε πει μια μέρα νωρίτερα, στις 29/1/2020, ο δικηγόρος Ν.Λαγαρίας στην εκπομπή "Newsroom 89.4" του ARENA FM 89.4:
"…Πρέπει να κάνουμε όμως και μια διάκριση, που δεν έχει να κάνει με το αθλητικό δίκαιο. Δεν προσβάλλονται όλες οι αποφάσεις όλων των διοικητικών οργάνων στα δικαστήρια (σ.σ.: στην τακτική δικαιοσύνη).
Αυτό συμβαίνει γιατί, αν θες να προσβάλλεις μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει η απόφαση της ΕΕΑ να είναι εκτελεστή. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να παράγει συνέπειες, που την κάνουν δεσμευτική. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες ώρες.
Αν λοιπόν αυτό το πόρισμα της ΕΕΑ θεωρηθεί ότι είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα (σ.σ: ως προς την πολυϊδιοκτησία, όχι ως προς το πρόστιμο), όπου αυτή είναι και η νομική μου άποψη, αυτό το πόρισμα δεν είναι εκτελεστή πράξη. Δεν δεσμεύει…".
Μια μέρα αργότερα, στις 30/1/2020, ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το πόρισμα της ΕΑΑ είναι μια απλή γνωμοδότηση.
Και σήμερα το 10.gr επιβεβαιώνει τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τη στήλη και κυρίως το δικηγόρο Ν.Λαγαρία που πρώτος διατύπωσε αυτή τη νομική άποψη πριν καν ο ΠΑΟΚ αποφασίσει να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο (!).
Ιδού τι λέει το 10.gr:
"…Το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ, λοιπόν, αυτή τη φορά συγχέει την κρίση του δικαστηρίου, ότι η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι εκτελεστή και άρα δεν προσβάλλεται στα διοικητικά δικαστήρια, με τη δεσμευτικότητα της απόφασης της ΕΕΑ…".
Αν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζει το 10.gr, δηλαδή αν πράγματι αυτό αναφέρεται στην αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος για χορήγηση προσωρινής διαταγής, τότε η απόφαση της ΕΕΑ, ως μια "μη εκτελεστή διοικητική πράξη γνωμοδοτικού χαρακτήρα",  δεν προσβάλλεται στα διοικητικά δικαστήρια, στην τακτική δικαιοσύνη.
Και τότε θα είναι μάλλον νομικά αδιανόητο να μην εξετάσει η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, των τακτικών δικαστών, το πόρισμα της ΕΕΑ ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα, όπως άλλωστε "ζητά" το παράρτημα Α του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.
Δηλαδή θα είναι μάλλον νομικά αδιανόητο να μην μπει στην ουσία, για να το πούμε απλά.
Διότι εδώ που τα λέμε, δεν είναι δυνατόν να έχει επιβληθεί μια τέτοια ποινή και στη συνέχεια να στερείς από κάποιον το δικαίωμά του στην παροχή έννομης προστασίας και σε μια δίκαιη δίκη (άρθρο 6 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και άρθρο 20 του Συντάγματος, όπως μας λένε οι νομικοί).
Ειδικά όταν αυτή την ποινή την έχει επιβάλλει ένα διοικητικό όργανο και όχι ένα δικαστήριο.
Και ειδικά όταν αυτή την ποινή την έχει επιβάλλει αυτή η ΕΕΑ (ο νοών νοείτω).
ΥΓ.: Ο νεόκοπος μεν υπουργός αλλά έμπειρος καθηγητής Συνταγματικού δικαίου Γ.Γεραπετρίτης που διατύπωσε στη χθεσινή τηλεοπτική "Δίκη" την άποψη ότι το πόρισμα της ΕΕΑ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ως προς τα πραγματικά περιστατικά που καταγράφει ("Η ΕΕΑ καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά, αυτό δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση"), φαίνεται ότι έστειλε τη μπάλα "στο δοκάρι και άουτ".
Σε αντίθεση με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, που αν και μη νομικός φαίνεται ότι έστειλε τη μπάλα "στο πλεκτό".