Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Ο μόνος τρόπος να νικήσεις τον λύκο είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι ως λύκος

Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη

Δικηγόρου - Καθηγητή Αθλητικού Δικαιου
Οξφόρδη, Μεγ. Βρετανία 


Μελέτησα προσεκτικά τις δηλώσεις τόσο του αξιότιμου κ. Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και αυτές του Προέδρου της UEFA.

Θα επικεντρωθώ μόνο στις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού και δεν θα σχολιάσω καθόλου τις δηλώσεις του Προέδρου της UEFA, για επαγγελματικους, κυριως, και προσωπικούς λόγους. 

Ο κ. Πρωθυπουργός γνωρίζει τον χώρο του αθλητισμού πολύ καλά και έχει αποδείξει ότι δεν φειδεται σκληρών αποφάσεων που μπορεί να έχουν και πολιτικό κόστος. Σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να λάβει την στήριξη όλων, για την κάθαρση αυτού του βρώμικου χώρου. 

Κάποιες αποφάσεις ομως, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της βίας στον χώρο του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να συνοδεύονται από τεχνοκρατικες γνώσεις και εμπειρίες από παρόμοιες περιπτώσεις στον διεθνή χώρο, οι οποίες μπορεί και να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. 

Σε αυτό το σημείο, ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός θα με βρει εκ διαμέτρου αντίθετο με την εξαγγελία περί κλεισίματος των συνδέσμων. Συμφωνώ ότι αυτοί οι σύνδεσμοι, ως επί το πλείστον, αποτελούν φωλιές του υποκόσμου και το εφαλτήριο της βίας που βρίσκει αφορμή στην "υποστήριξη" μιας ποδοσφαιρικής ομαδας. Το κλείσιμο αυτών των συνδέσμων όμως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει, καθώς θα οδηγήσει αυτά τα κατακάθια underground (υπόγεια) και θα κάνει την αντιμετωπιση τους ακόμη πιο δύσκολη. 

Το πρόβλημα της βίας στο ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται μέσα στα γήπεδα, αλλά έξω από αυτά. Αυτός ο υπόκοσμος δεν χρειάζεται αθλητικά γεγονότα για να υποκινήσει και να εφαρμόσει τη βία. Απλώς οι ποδοσφαιρικοι αγώνες είναι η αφορμή για την υπόθαλψη και εφαρμογή της βίας. 

Με αυτό το σκεπτικό, χαιρετίζω την απόφαση να περάσουν περισσοτερες εξουσίες στην αστυνομία και προτρέπω τον κ. Πρωθυπουργό να δημιουργήσει ειδικές αστυνομικές ομάδες πρόληψης και καταστολής, οι οποίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον υπόγειο αυτόν κόσμο. Ο μόνος τρόπος να νικήσεις τον λύκο είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι ως λύκος. 

Ας μην είμαστε ουτοπικοι. Αυτα τα υποκείμενα του υποκόσμου δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε. Ως επί το πλείστον, αποτελουν περιθωριποιημενα κακοποια στοιχεία και επομένως, επειδή δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αποτελούν έναν επικίνδυνο κι απρόβλεπτο στρατό. Χρειάζεται μεθοδικοτητα, προγραμματισμός και ειδική εκπαίδευση για να αντικρουστεί αυτός ο στρατός. 

Γιατί αυτή η κοινωνική αρρώστια πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ρίζα της. 

Ευελπιστώ ότι οι ειδικοί θα εισακουσθούν.