Την νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σκέφτεται η κυβέρνηση μετά από τον νόμο-μαϊμού που κατασκευάστηκε για τα φρουτάκια. Το θέμα είναι ότι το νέο νομοσχέδιο του σημερινού Υπουργείου Οικονομίας που πάει να περάσει, θα αποδειχθεί δώρον-άδωρον για πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων.
Το Υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση εν όψει των οικονομικών προβλημάτων της χώρας αλλά και της οικονομικής κρίσης κι έχει θέσει πλάνο μέσω του οποίου αποσκοπεί να εισπράξει συνολικά 5,2 δισσεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλάνο υπάρχουν διάφοροι νόμοι οι οποίοι αναμένεται να ψηφιστούν. Ένας από αυτούς αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Το 2002, η κυβέρνηση έβγαλε νομοσχέδιο περί απαγόρευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών μετά από εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά παιχνίδια υπολογιστών, κονσολών και κινητών τηλεφώνων (!) απαγορεύονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εκτός των καζίνο. Με απλά λόγια, ο κ. Χριστοδουλάκης είχε βγάλει παράνομους όλους τους Έλληνες, εκτός από τους υπερήλικες! Αυτό φυσικά βάση του νόμου περί ελευθερίας διακίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών ήταν παράνομο και καταχρηστικό. Γι' αυτό άλλωστε και το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας επιβάλει από τις 26/10/2006 μέχρι σήμερα, πρόστιμο το οποίο ο Έλληνας πολίτης πληρώνει καθημερινά από την τσέπη του! Συγκεκριμένα το πρόστιμο ήταν 9.636 ευρώ ημερησίως μέχρι την κατοχύρωση της απόφασης. Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε και δεν τροποποίησε τον νόμο κι έτσι εδώ κι αρκετούς μήνες το πρόστιμο ανέρχεται στα 37.798 ευρώ την ημέρα!
Το σημερινό υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο είναι πλέον υπουργός ο κ. Παπαθανασίου, σχεδιάζει πλέον επαναλειτουργία όλων των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, εκτός από τα φρουτάκια. Το αστείο της υπόθεσης όμως είναι ότι κάθε μαγαζάτορας θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων το οποίο η κυβέρνηση θα καθορίσει σε 100-1.000 ευρώ ανά μηχάνημα, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε πόλης. Με απλά λόγια, κάθε ιδιοκτήτης Internet Cafe, κέντρου ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή Λούνα Παρκ, ο οποίος έχει την επιχείρησή του στην Αθήνα, θα κληθεί να "ακουμπήσει" στην κυβέρνηση έναν ετήσιο φόρο 1.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα που έχει στην επιχείρησή του. Τα εξωφρενικά ποσά αναμένεται να τα πληρώσουν τα Internet Cafe τα οποία έχουν δεκάδες υπολογιστές σε κάθε χώρο. Από αυτή την ιστορία η κυβέρνηση περιμένει ότι θα εισπράξει 200 εκατομμύρια ευρώ...αν φυσικά μετά τον νόμο δεν κλείσουν αρκετές από τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.
Όσο για το πως θα διεξάγεται ο έλεγχος και γι' αυτό τον σκοπό η κυβέρνηση έχει την λύση. Κάθε υπολογιστής Internet Cafe αναμένεται να συνδέεται μέσω Internet με το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας όλα τα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου η κυβέρνηση να εισπράξει τους φόρους της.
Πάνω από το 95% των τότε καταστημάτων coin-op είχαν κλείσει το 2002. Με την εξέλιξη της ADSL και των video games, αλλά και με τους νέους νόμους που ετοιμάζονται, είναι σχεδόν απίθανο οποιοσδήποτε μαγαζάτορας να επενδύσει επιχειρηματικά στην αγορά των video games. Στις χώρες της Ευρώπης τα arcade games είναι τρόπος διασκέδασης και στην Ασία είναι τρόπος ζωής. Στην Ελλάδα; Άραγε μήπως θα φορολογηθούν και τα...μηχανήματα επίδειξης στα καταστήματα Πληροφορικής;