Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Η φορολόγηση των ξένων μπαλαδόρων

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ας μην ανησυχούν, προς το παρόν, οι φίλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου. Πριν από λίγο, ο σύλλογος των ποδοσφαιρικών ομάδων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αποφάσισε σε έκτακτη σύσκεψη να αντιμετωπίσει με διάλογο και ψυχραιμία την απειλή να μη κατέβουν οι ομάδες στα γήπεδα. Οι πρόεδροι των 42 συλλόγων είναι πρόθυμοι να κουβεντιάσουν με την κυβέρνηση, μήπως και η τελευταία κάνει πίσω και αλλάξει την απόφασή της να φορολογήσει από τη νέα χρονιά με 43% (από 24% σήμερα) τους ξένους παιχταράδες. ΄Εχω την αίσθηση ότι το οικονομικό στραπάτσο της Ισπανίας δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους ...ισπανική υποχώρηση.
Η επόμενη έκτακτη σύσκεψη των συλλόγων θα γίνει στις 19 τρέχοντος, αφού πρώτα επιτροπή που θα περιλαμβάνει τους προέδρους της Ρεάλ Μαδρίτης και της Σεβίλης συζητήσουν με την κυβέρνηση. Αν δουν ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θατατέρο δεν κάνει πίσω (πράμα δύσκολο, αφού έχει συμπεριληφθεί στον νέο προϋπολογισμό και έχει περάσει σε πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή), η απειλή δεν είναι απίθανο να υλοποιηθεί, με διακοπή μιας ή δύο αγωνιστικών ημερών. Πάντως, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ομάδων, ιδίως της δεύτερης κατηγορίας, όπως και μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων, ακόμα και του κυβερνώντος κόμματος.
Οι πρώτοι που στύλωσαν τα πόδια κατά του, σχεδόν, διπλασιασμού της φορολογίας των ξένων παιχτών, επόμενο ήταν να είναι οι πρόεδροι της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα (Πέρεθ και Λαπόρτα), αφού αυτοί θα αναγκαστούν να πληρώνουν την διαφορά από τα ταμεία των ομάδων τους, δεδομένου ότι τα συμβόλαια των ξένων μπαλαδόρων είναι και θα είναι σε καθαρές αποδοχές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (Ρονάλντο, Κακά, Ιμπραήμοβιτς και των υπολοίπων). ΄Οσο για τους ντόπιους αστέρες, με δηλώσεις τους (Ραούλ, Κασίγιας και πάει λέγοντας) θεωρούν δίκαια την κατάργηση του “νόμου Μπέκαμ”, επισημαίνοντας το αυτονόητο πως “όλοι πρέπει να ΄μαστε ίσοι”.
Την ώρα, λοιπόν, που η συντηρητική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος (που ψήφισε την μείωση της φορολογίας το 2003) μιλάει για “φορολογική δημαγωγία της σημερινής κυβέρνησης”, σε άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό του φόρου στις αποδοχές των ξένων παιχτών ανεβαίνει (για παράδειγμα στην Αγγλία θα φτάσει το 50%), ενώ στην Πορτογαλία κατεβαίνει (από πέρυσι δεν ξεπερνά το 20%).
Υ.Γ. Ρε συνάδελφοι του αθλήματος, στην Ελλαδάρα μας που μαζεύει αυτούς που γηράσκουν ή ξεπετάνε οι ξένες ομάδες, είναι αλήθεια ότι πληρώνουν φόρο 20% ή η εφορία χρεώνει τους συλλόγους;