Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Νέα ποινική δίωξη κατά Γκαγκάτση

Την παραπομπή του πρώην προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) κ. Βασίλη Γκαγκάτση στο Τριμελές Εφετείο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών που συνεδρίασε στις 22 Οκτωβρίου παρουσία του Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Η ποινική δίωξη ασκείται με την κατηγορία της σκόπιμης υποβολής ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» στον Αρειο Πάγο, την περίοδο που ο κ. Γκαγκάτσης ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ και εκ του νόμου υποχρεωμένος για την κατάθεση τέτοιας δήλωσης.
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 2128/ 2009 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία προέκυψε κατόπιν της διαβίβασης της σχετικής δικογραφίας από τον ανακριτή, ο κ. Γκαγκάτσης παραπέμπεται, καθώς «υπέβαλλε ανακριβείς δηλώσεις “πόθεν έσχες” κατά συρροή για τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008».
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου ο κατηγορούμενος «τέλεσε με πρόθεση περισσότερα από ένα εγκλήματα», καθώς στις εν λόγω δηλώσεις δεν ανέφερε «σκοπίμως», σύμφωνα με τη διατύπωση της απόφασης, σειρά περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκαν στον ίδιο ή στη σύζυγό του, και συγκεκριμένα τους δύο κοινούς λογαριασμούς τους σε δύο διαφορετικές τράπεζες, το χαρτοφυλάκιο μετοχών που διατηρούσε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ελληνικού ποδοσφαίρου στην εταιρεία Βόρειος Ελλάδα Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, καθώς και τα μερίσματα που προέκυψαν από την κατοχή αυτών των μετοχών. Ειδικότερα για το 2008 κατείχε 1.614 μετοχές ΑΤΤΙΚ, 17.600 Ιντραλότ, 410 ΟΤΕ και 971 Πειραιώς με συνολική καθαρή θέση 245.965 ευρώ.
Ετσι για το έτος 2005 δεν αναγράφεται συνολικό ποσό- ύψος καταθέσεων και αξία μετοχών- περίπου 164.000 ευρώ. Για το έτος 2006 το σύνολο είναι περίπου 261.000 ευρώ, ενώ το 2007 το ίδιο σύνολο, μαζί με μερίσματα, που δεν αναγράφεται στο «πόθεν έσχες» αγγίζει τις 270.000 ευρώ. Το 2008 το σύνολο ξεπερνά πλέον τις 290.000 ευρώ.
Οι εφέτες απορρίπτουν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Γκαγκάτση, τους οποίους είχε καταθέσει στον ανακριτή, σε απολογητικό του υπόμνημα, υποστηρίζοντας «πίστευα καλόπιστα ότι δεν είχα υποχρέωση λεπτομερούς δηλώσεως αφού συνυπέβαλλα φορολογικές δηλώσεις» και, αναφορικά με τα μερίσματα, «πρόκειται για καθαρή αβλεψία του συντάκτη των δηλώσεων που δεν έγινε εν γνώσει μου». Απορρίπτοντας τα παραπάνω, μεταξύ άλλων το Συμβούλιο Εφετών αναφέρει ότι: «Ο εν λόγω κατηγορούμενος μπορούσε να αποφύγει την τέλεση του αδικήματος με βάση την προσωπική του ιδιότητα (δικηγόρος),οπότε αβάσιμα κάνει λόγο για “νομική πλάνη”».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα on line