Αντιμέτωπος με έναν πιθανό κίνδυνο απαξίωσης του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος – με άμεσο αντίκτυπο στα παιχνίδια του, όπως το Πάμε Στοίχημα και το ΠΡΟ-ΠΟ – βρίσκεται ο ΟΠΑΠ λόγω της χιονοστιβάδας των αποκαλύψεων περί “στημένων” αγώνων, ακόμη και μεταξύ ομάδων της Σούπερ Λίγκας.
Ο ΟΠΑΠ είναι σήμερα ο κύριος χορηγός του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας έλθει σε συμφωνία ύψους 75 εκατ. ευρώ με τη διοργανώτρια αρχή για τη τριετία 2008 - 2011. Βάσει αυτής, προβλέπεται μεταξύ άλλων η μετονομασία του πρωταθλήματος σε "Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ", ενώ ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα χρήσης του λογότυπου της Λίγκας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης των ομάδων της Λίγκας και παράλληλα η μεγαλύτερη χορηγία που έχει δώσει ποτέ ο Οργανισμός. Το ποσό ανήλθε στα 21 εκατομμύρια ευρώ για τη πρώτη χρονιά ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν ισόποσα τις επόμενες δύο χρονιές. Επιπλέον 8 – 10 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιούταν για την ανακατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων. Ωστόσο, η συνολική χρηματοδότηση από το ταμείο του ΟΠΑΠ όλων των επαγγελματικών ομάδων (Super League, Β΄ και Γ΄ Εθνική) με τη μορφή επιχορηγήσεων αλλά χορηγιών μέσω ειδικών συμβάσεων υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η σύνδεση του ΟΠΑΠ με το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο μετρά δεκαετίες, είναι όμως η πρώτη φορά που υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για προκαθορισμένα αποτελέσματα σε αγώνες μεταξύ ομάδων της Α’ και Β’ Εθνικής. Η ΕΠΟ εδώ και μήνες έχει στην κατοχή της φακέλους με στοιχεία που συνέλεξε η ΟΥΕΦΑ και ο Ελβετός ειδικός ανακριτής Πέτερ Λιμάχερ, βάσει των οποίων προκύπτει ότι δύο παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας, τρία ματς Κυπέλλου και 22 αγώνες της Β΄ Εθνικής παρουσιάζουν περίεργο στοιχηματισμό.
Η ΟΥΕΦΑ, σε συνεργασία με συγκεκριμένες εταιρείες στοιχηματισμού από την Ευρώπη και προσφάτως από την Ασία, ανέπτυξε το σύστημα «Fraud Detection System», που παρακολουθεί συνεχώς όλα τα στοιχήματα ανά την υφήλιο, με αποτέλεσμα να εντοπίζει ύποπτους αγώνες, όπως συνέβη και στη περίπτωση της Ελλάδας.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης αποκάλυψε στη Βουλή συγκεκριμένα παιχνίδια κάνοντας λόγο για «λίστα ντροπής». Σε αυτή, σύμφωνα με τη καταγγελία, οι ομάδες που παρουσιάζονται περισσότερες φορές στα ύποπτα παιχνίδια της ΟΥΕΦΑ είναι: ο Ολυμπιακός Βόλου (5 παιχνίδια), η Καβάλα (5), ο Εθνικός Πειραιώς (5), ο Πανθρακικός (3), ο Αγροτικός Αστέρας (3), ο Εθνικός Αστέρας (3) και η Ηλιούπολη (3 παιχνίδια).
Αν και παράγοντες ορισμένων από τις ομάδες αυτές αντέκρουσαν άμεσα τις κατηγορίες, η σκιά πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει βαριά. Στον ΟΠΑΠ δηλώνουν «ιδιαίτερα προβληματισμένοι», όπως έλεγαν στελέχη του, από τις αποκαλύψεις πλην σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις δεν δείχνουν τόσο έκπληκτοι. Είναι γνωστό στους στοιχηματικούς κύκλους ότι ο ΟΠΑΠ έφραζε συχνά παιχνίδια της Β΄ Εθνικής (σ.σ. δεν επέτρεπε τον στοιχηματισμό παρόλο που συμπεριλαμβάνονταν στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα), αφού στην αίθουσα που πραγματοποιείται το risk management του παιχνιδιού χτύπαγε συναγερμός. Ο ΟΠΑΠ, βέβαια, έχει αποκτήσει για το λόγο αυτό και το Betting Operation Liability Toolbox, πλην τύποις…
Σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά, η Β’ Εθνική έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο φόβος και ο τρόμος για όλους τους μπουκ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τις διοικήσεις του ΟΠΑΠ επανειλημμένως είχε ζητηθεί να αιτιολογήσουν πως είναι δυνατόν να χορηγείται ένα πρωτάθλημα για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών, ωστόσο κάθε φορά οι ευθύνες μετατοπίζονταν στη Πολιτεία.
Τώρα, η σκιά των υποψιών πέφτει και στη Σούπερ Λίγκα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και στη Βουλή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής που έχει καταθέσει ερώτηση στην Ε.Ε. για το θέμα, σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε πως “το θέμα των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Πλέον το απόστημα πρέπει και στην Ελλάδα να σπάσει, όπως έσπασε στη Γερμανία”.
Αλλά και από την πλευρά των πρακτόρων του ΟΠΑΠ γίνεται λόγος για σημεία και τέρατα με παιχνίδια όχι μόνο μεταξύ ελληνικών αγώνων αλλά και του εξωτερικού. Η Ομοσπονδία (ΠΟΕΠΠΠ) επιθυμεί να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις της με τον Οργανισμό, μεταξύ και αυτό του ελέγχου της διαχείρισης κινδύνου. «Όταν 8 και πέντε το πρωί υπάρχουν στοιχήματα ενός εκατομμυρίου ευρώ σε συγκεκριμένους αγώνες οι οποίοι μετά φράσσονται, τότε κάτι συμβαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΠΠΠ.
Οι πράκτορες, μάλιστα, σκοπεύουν να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και αυτό το ζήτημα, μαζί με την αντιμετώπιση του στοιχηματισμού από το διαδίκτυο, τη φορολόγησή τους και την ανάγκη ενίσχυσης των παιχνιδιών (κυρίως του ΚΙΝΟ και λιγότερο του Πάμε Στοίχημα) που εμφανίζουν κάμψη σε επίπεδο πωλήσεων. Ήδη έχουν προειδοποιήσει με απεργία τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής του τελικού του Τσάμπιονς Λίγκ (24/5), όσο και κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και εν όψει της Γ.Σ του ΟΠΑΠ στις 10 Μαΐου.
ΠΗΓΗ: capital.gr