Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η εθνική ομάδα προκαλεί κρίση αξιών στη Γαλλία

Η άρνηση των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Γαλλίας να προπονηθούν, μετά από διαξιφισμούς που είχαν με τη διοίκηση, υπογραμμίζει σύμφωνα με πολιτικούς και φιλοσόφους, τις εγγενείς αδυναμίες της γαλλικής κοινωνίας.

Κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέδωσαν την ποδοσφαιρική «ανταρσία» στη «κουλτούρα της πλεονεξίας και του εγωισμού» που καλλιεργεί ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, ο Nicolas Sarkozy. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως η συμπεριφορά των παικτών απλά αντικατοπτρίζει τον κόσμο γύρω τους, όπου δεν υπάρχει κανένας σεβασμός προς την εξουσία και οι εθνικές αξίες είναι απλά κουρελόχαρτα.

Η συμμετοχή της Γαλλίας στο μουντιάλ κατέληξε σε χάος τη περασμένη Κυριακή, όταν οι παίκτες αρνήθηκαν να προπονηθούν ως διαμαρτυρία εναντίον της αποπομπής της βεντέτας Nicolas Anelka ο οποίος έβρισε τον προπονητή του.

Τα γαλλικά ΜΜΕ σύσσωμα επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές κατηγορώντας τους ως μια συμμορία ακριβοπληρωμένων και κακομαθημένων που ντροπιάζουν το έθνος. Πολλοί πολιτικοί είδαν κάτι πιο βαθύ. Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κεντρώος ηγέτης Francois Bayrou: «Όσον με αφορά, το ποδοσφαιρικό ναυάγιο μας λέει κάτι για τις αδυναμίες της χώρας μας, ένα κοινωνικό μοντέλο που βασίζεται αποκλειστικά στο χρήμα, το οποίο και λατρεύεται».

Ο μετριοπαθής ηγέτης του CFDT Francois Chereque αναφέρει πως οι σταρ της εθνικής είναι υπερτιμημένοι και έχουν χάσει κάθε αίσθηση των εθνικών αξιών. «Το όλο σύστημα έχει αποτύχει. Το βασικό πρόβλημα είναι το πρόβλημα της κοινωνίας μας που στηρίζεται στο χρήμα. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το οικονομικό αυτό μοντέλο».

Από τη πλευρά του, ο σοσιαλιστής Jerome Cahuzac κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας, γνωστό για τα ακριβά κοστούμια και ρολόγια του, ως υπεύθυνο για την κατάντια. «Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στην εθνική ομάδα είναι αυτή που προωθεί ο Nicolas Sarkozy, τον ατομισμό, τον εγωισμό, ο καθένας για τον εαυτό του, και ο μόνος τρόπος για να κριθεί ή όποια ανθρώπινη επιτυχία είναι το ύψος της επιταγής που εισπράττει κανείς στο τέλος του μήνα».
ΠΗΓΗ:Reuters