Του Νίκου Λαγαρία, δικηγόρου
«Σε αυτούς που με ρωτούν «με δεδομένο ότι ο νόμος του Κοντονή ισχύει από το 2015, πώς μετείχα στην ΕΕΟΔ για τα δύο επόμενα χρόνια (2017); Δηλαδή, ήταν ... παράνομη η συμμετοχή μου; Μήπως και η δική μου παρουσία (ως μη εν ενεργεία δικαστικού) συνέτεινε και ‘‘τροφοδοτούσε’’ το παράνομο της σύνθεσης της Επιτροπής;», απαντώ τα εξής:
Η ΠΕΕΟΔ θεσμοθετήθηκε κατ’ αντιστοιχία του δικαιοδοτικού οργάνου ‘FIFA NationalDispute Resolution Chamber (NDRC)’ και στη σύνθεσή της πρέπει να συμμετέχουν ισομερώς εκπρόσωποι ομάδων και ποδοσφαιριστών (equal representation), διαιτητές δηλαδή, με την νομική έννοια του όρου (και όχι με την ποδοσφαιρική βεβαίως), υπό την προεδρία προσώπου κοινής αποδοχής («chosen by consensus»).
Είχα την τιμή να με προτείνουν, επί επτά (7) μάλιστα συναπτά χρόνια (2010-2017), οι Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές (ΠΣΑΠ) ως εκπρόσωπό τους στην ΠΕΕΟΔ, ως διαιτητή δηλαδή,
Με αυτή λοιπόν την ιδιότητα υπηρέτησα νόμιμα στην ΠΕΕΟΔ, όπως ακριβώς προβλέπουν ο νόμος και οι κανονισμοί, καθ’ όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.
Που εντοπίζεται το πρόβλημα
Το σημείο στο οποίο πράγματι εντοπίζεται πρόβλημα στη σύνθεση της ΠΕΕΟΔ, κατά την άποψή μου πάντοτε, λόγω ακριβώς του «νόμου Κοντονή» αλλά και των κανονισμών της ΕΠΟ, θα φανεί σύντομα και θα γίνει κατανοητό απ’ όλους όταν θα εκδικαστεί η έφεση κατά της πολυσυζητημένης απόφασης της ΠΕΕΟΔ, της υπόθεσης Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ (Τμήμα Εφέσεων) θα συγκροτηθεί από έναν εν ενεργεία-τακτικό Δικαστή (Αρεοπαγίτη), ως πρόεδρο, και από δύο δικηγόρους - διαιτητές, εκπροσώπους της Super League και του ΠΣΑΠ αντίστοιχα.
Δεν χρειάζεται καν να επισημάνω, αφού πλέον κατέστη παγκοίνως γνωστό, ότι ο πρόεδρος της ΠΕΕΟΔ είναι συνταξιούχος Δικαστής.
Τι έχει πει ο ίδιος ο Σ. Κοντονής, με επιστολή του
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο κ. Κοντονής, με την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισμού, είχε αποστείλει την με α.π. 228749/152/20.8.2015 επιστολή του προς την ΕΠΟ, που παραμένει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (κάνετε «κλικ» εδώ: http://gss.gov.gr/images/EPISTOLH_3.pdf), με την οποία διευκρίνισε, για το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου αλλά και αναλογικά για όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα δικαιοδοτικά και πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ(και όχι μόνο για τα «δικαστικά», του καταστατικού της, όπως ρητά ο κ. Κοντονής αναφέρει και αποσαφηνίζει), στα οποία (δικαιοδοτικά) ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και η ΠΕΕΟΔ, ότι:
«Είναι αυτονόητο ότι ο κανονισμός αυτός (σ.σ.: του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ) πρέπει άμεσα ν’ αλλάξει και να εναρμονισθεί με το νόμο. Ήτοι, να προβλέπεται ότι τα τακτικά μέλη του συγκεκριμένου αυτού οργάνου (σ.σ.: δικαιοδοτικού) … δηλαδή όλα πλην των διαιτητών που κατά τα ισχύοντα στα περί διαιτησίας ορίζονται από τα διάδικα μέρη, θα είναι τακτικοί δικαστές, οριζόμενοι σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο ν. 4326/2015 διαδικασία»
Τα "αποτελέσματα" της επιστολής
Αν κάποιος μάλιστα ενδιαφέρεται να μάθει ποιος συνταξιούχος Δικαστής είχε διοριστεί τότε (τον Αύγουστο του 2015, επί Διοίκησης Γκιρτζίκη αν δεν απατώμαι) στη θέση του προέδρου, αλλά μετά την επιστολή Κοντονή αντικαταστάθηκε από τακτικό Δικαστή, όπως άλλωστε και οι λοιποί συνταξιούχοι Δικαστές, δεν έχει παρά να διαβάσει τα παρακάτω άρθρα: