Μία επιστημονική συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατέδειξε πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζει η χώρα μας το ζήτημα της χειραγώγησης των ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ενας από τους εισηγητές, της νομικής ημερίδας για την ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιχνιδιών, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) Βαγγέλης Καραγρηγορίου, διατύπωσε την απορία του για τη μη εφαρμογή μιας διεθνούς συμβάσεως, την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Είναι η περίφημη σύμβαση ακεραιότητας κατά της χειραγώγησης των αγώνων, η οποία συνήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 και παρότι δεσμεύει τη χώρα μας, ουδέποτε εφαρμόστηκε!
Η σχετική σύμβαση εκπονήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η εκτίμηση που υπήρχε τότε ήταν ότι τα στημένα ματς αποτελούσαν διασυνοριακό πρόβλημα.
Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση μαζί με άλλες 16 χώρες και απέφυγε να την ενεργοποιήσει, παρότι οι στόχοι της συνθήκης είναι η αποτροπή, η ανακάλυψη και η τιμωρία της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο και τις πειθαρχικές διατάξεις.
Η στήλη αναζήτησε τον άνθρωπο που υπέγραψε για λογαριασμό της Ελλάδας τη διεθνή σύμβαση. Είναι η πρώην ΓΓΑ Κούλα Γιαννακίδου, η οποία διατύπωσε ακριβώς την ίδια απορία με τον κ. Καραγρηγορίου.
Δηλαδή δύο Έλληνες που γνωρίζουν σε βάθος το ζήτημα αναρωτιούνται γιατί δεν χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούν όλες οι άλλες χώρες ώστε να γίνει τουλάχιστον ανταλλαγή πληροφοριών για ζητήματα παράνομου στοιχηματισμού.
Αυτή η τετραετής αβελτηρία δεν πλήττει μόνο τα συμφέροντα των αθλητικών εταιρειών ή των παικτών του στοιχήματος. Πλήττει καίρια την εθνική οικονομία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι πολιτικοί που αποφεύγουν να εφαρμόσουν μια τέτοια σύμβαση, θα αντιμετώπιζαν ειδικά δικαστήρια.