Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ας ήτανε αληθινό το ‘κώλυμα’ το μυστικό

Στην παρ. 1 α΄ του άρθρου 4 του δικονομικού κανονισμού επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ ορίζεται ότι η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών πρέπει να προεδρεύεται από εν ενεργεία δικαστή και ότι μόνο σε περίπτωση κωλύματος διορισμού του μπορεί να διορίζεται συνταξιούχος.
Η ΠΕΕΟΔ προεδρεύεται από τον συνταξιούχο εφέτη Βασίλη Ανδρόνικο (της υπόθεσης Τσίγκοφ του 1988 κλπ).
Επειδή το θέμα έφτασε πλέον στην τακτική δικαιοσύνη μήπως θα μπορούσε το Εφετείο Αθηνών να αποσαφηνίσει με την αιτιολογία του στην απόφαση που θα εκδώσει, για να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη, ποιο ακριβώς είναι το ‘κώλυμα’ που λέει ο κανονισμός το οποίο ‘δεν επιτρέπει’ τον διορισμό εν ενεργεία δικαστή;
Η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία θέσπισε, με τον πολυδιαφημισμένο ‘νόμο Κοντονή’, την υποχρέωση  στελέχωσης όλων των δικαιοδοτικών οργάνων από εν ενεργεία δικαστές.
Και όταν ο νόμος λέει ‘όλων’, εννοεί φυσικά και των διαιτητικών (βλ. το Διαιτητικό της ΕΠΟ στο οποίο υπηρετούν εν ενεργεία αρεοπαγίτες).
Κύκλοι της Δικαιοσύνης αναφέρουν στη ‘Δίκη’ ότι η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους των νόμων (βλ. ΣτΕ Ολομ. 3500/2009, 3921/2010 κλπ).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης αλλά και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Β. Γραμμένος είναι δικηγόροι και γνωρίζουν καλά απ’ αυτά.
Αν δεν βρεθεί το ‘κώλυμα’ ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν τα δέοντα για τον συνταξιούχο (έστω και με βαριά καρδιά) μετά τα 30 χρόνια προσφοράς του επί όλων των προηγούμενων καταστάσεων της αυτοδιοίκητης ΕΠΟ, μερικές από τις οποίες επισκέπτονται τακτικά τη Λουκάρεως.