Επειδή κάποιοι λένε ότι η ΕΕΑ "δικάζει" και κάποιοι άλλοι ότι η απόφασή της "δεσμεύει απολύτως" και τους τακτικούς δικαστές που θα επιληφθούν, η στήλη θα αναφερθεί απλώς σε μια απόφαση του Αρείου Πάγου, την 28/2012 (Ζ΄ Ποινικό Τμήμα):
"...Περαιτέρω κατά το άρθρο 215 παρ.1 Π.Κ. όποιος καλείται κατά το νόμο να εκτελέσει δικαστικά καθήκοντα και γνωστοποιεί σε άλλον απόρρητα της διασκέψεως ή την ψηφοφορία στην οποίο πήρε μέρος τιμωρείται με φυλάκιση δυο ετών.
Με τη διάταξη του άρθρου 251 Π.Κ. προστατεύεται ως ειδικότερη έκφανση του υπηρεσιακού απορρήτου το απόρρητο των δικαστικών διασκέψεων και της ψηφοφορίας υπό την έννοια της εξασφαλίσεως της ελευθερίας εκφράσεως της γνώμης των προσώπων που καλούνται κατά το νόμο να εκτελέσουν δικαστικά καθήκοντα και κατά συνέπεια η ορθή λειτουργία και η απονομή της δικαιοσύνης άνευ επηρεασμού της κρίσεως των προσώπων που καλούνται να εκτελέσουν δικαστικά καθήκοντα κατά την διαδικασία εκφοράς της δικαιοδοτικής τους κρίσεως που πρέπει να γίνεται μυστικά, εν όψει της αρχής που καθιερώνεται τόσο από τα άρθρα 20 και 93 του Συντάγματος 1975 όσο και από το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και επιβάλλει την υποχρέωση της αμεροληψίας στο δικαστήριο ως δικαιοδοτικό όργανο και στα μέλη που το συγκροτούν.
Απόρρητα της διασκέψεως ή της ψηφοφορίας η γνωστοποίηση των οποίων συνιστά την εγκληματική συμπεριφορά για την οποία προβλέπει η διάταξη της παρ.1 του άρθρου 251 Π.Κ. είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διασκέψεως και της ψηφοφορίας και θεωρούνται κατά το νόμο μυστικά και τα οποία δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται σε τρίτους, πλην εκείνων που κατά το νόμο εκτελούν δικαστικά καθήκοντα και λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη ή ψηφοφορία όπως και εκείνων που λόγω των καθηκόντων τους παρευρίσκονται σε τέτοια διάσκεψη ή ψηφοφορία.
Τέτοια απόρρητα στοιχεία τα διαδραματισθέντα κατά τη διάρκεια της διασκέψεως ή της ψηφοφορίας που πρέπει να μείνουν γνωστά και αποκλειστικά μόνον στα πρόσωπα που συμμετείχαν στη διάσκεψη και την ψηφοφορία και να μην εξέλθουν από τον κύκλο αυτών περιερχόμενα σε γνώση κατά οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσο σε τρίτον που δεν συμμετείχε στη διάσκεψη ή ψηφοφορία, όπως το περιεχόμενο της διαλογικής συζητήσεως κατά την μη δημόσια διάσκεψη ιδίως μετά το Σύνταγμα του 1975 κατά το άρθρο 93 παρ.3 εδάφ. γ' και δ' του οποίου "Η γνώμη της μειοψηφίας δημοσιεύεται υποχρεωτικά" και "Νόμος ορίζει τα σχετικά με την καταχώριση στα πρακτικά ενδεχόμενης μειοψηφίας καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημοσιότητάς της" και το άρθρο 40 του ν. 2172/1993 "Τροποποίηση και αντικατάσταση διατάξεων του Ν. 1756/1988" Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως Δικαστικών Λειτουργών κ.λ.π. κατά το οποίο στις δικαστικές αποφάσεις και στα βουλεύματα καταχωρίζονται υποχρεωτικά η γνώμη της μειοψηφίας και τα ονόματα των δικαστών που μειοψηφούν...".