Το ΔΣ του ΣΥΕΠΟ (Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΠΟ) έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Εκφράζει την αντίθεσή του για την ένταξη του υπαλληλικού προσωπικου της ΕΠΟ στη ρύθμιση των 800 ευρώ.
Ιδού η επιστολή:
"Αναφορικά με την πρόθεση της διοίκησης να εντάξει το υπαλληλικό προσωπικό της Ομοσπονδίας στη ρύθμιση των 800 ευρώ, όπως αυτή εκφράστηκε από την πλευρά σας στις συνομιλίες που είχαν μαζί μας εκπρόσωποι του Συλλόγου μας, επισημαίνουμε τις θέσεις μας, οι οποίες προέκυψαν από τις επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές και μέσω διαδικτύου συνεδριάσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας.
Εκφράζει την αντίθεσή του για την ένταξη του υπαλληλικού προσωπικου της ΕΠΟ στη ρύθμιση των 800 ευρώ.
Ιδού η επιστολή:
"Αναφορικά με την πρόθεση της διοίκησης να εντάξει το υπαλληλικό προσωπικό της Ομοσπονδίας στη ρύθμιση των 800 ευρώ, όπως αυτή εκφράστηκε από την πλευρά σας στις συνομιλίες που είχαν μαζί μας εκπρόσωποι του Συλλόγου μας, επισημαίνουμε τις θέσεις μας, οι οποίες προέκυψαν από τις επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές και μέσω διαδικτύου συνεδριάσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας.
Το ΔΣ του ΣΥΕΠΟ δηλώνει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην υπαγωγή των εργαζομένων στη ρύθμιση των 800 ευρώ! Αλλά και αν αυτό είναι αναπόφευκτο, είμαστε αντίθετοι με την υπαγωγή χωρίς κάλυψη του υπολοίπου μισθού εις ολόκληρον, για τους λόγους που ακολουθούν:
1. Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι σαφώς ηθικής φύσεως. Ζήτημα ανθρωπιάς και τρόπου αντιμετώπισης των εργαζομένων και των οικογενειών τους εν μέσω μίας κρίσης παγκόσμιας εμβέλειας. Μιας κρίσης που αφορά στην υγεία, αλλά έχει τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις για όλες τις πλευρές, της οποίας ωστόσο οι επιπτώσεις καταλήγουν, όπως πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις, στα νοικοκυριά, με δυσμενέστατες συνέπειες. Αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα στα οικονομικά της Ε.Π.Ο., ωστόσο στεκόμαστε στη σαφή τοποθέτησή σας ότι τα χρήματα για τη μισθοδοσία, υπάρχουν.
2. Οι εργαζόμενοι/νες στην ομοσπονδία, οι οποίοι αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος, είναι άνθρωποι με υποχρεώσεις και ανάγκες, όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, οι οποίοι προφανέστατα δεν ήταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιου είδους και έκτασης οικονομικό «κραχ» στις οικογένειές τους. Και είναι αυτονόητο ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν το επόμενο διάστημα με ένα ποσό 800 ευρώ (533/μήνα).
3. Χαιρετίζουμε ως θετικό βήμα την εκπεφρασμένη πρόθεσή σας να εισηγηθείτε στην Ε.Ε. την κάλυψη της διαφοράς που προκύπτει από τα 800 ευρώ, έτσι ώστε οι μισθοί να καλυφθούν εις ολόκληρον, ωστόσο αρνούμαστε να δεχθούμε ότι δε μπορεί να ξεπεραστεί το λογιστικό πρόβλημα λόγω αναστολής των συμβάσεων και λόγω του γεγονότος ότι η Ομοσπονδία θα κληθεί να πληρώσει εισφορές για τις διαφορές που θα καταβάλει, αιτιάσεις που εκφράστηκαν από τον οικονομικό σύμβουλο κ. Κολιολιό, με μία προσέγγιση που ομολογουμένως είναι πρόχειρη. Ωστόσο, οι ανάγκες των εργαζομένων, τα ενοίκια, τα δάνεια, οι λογαριασμοί και τα τρέχοντα έξοδα, είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα και πρέπει όλοι να δούμε το ζήτημα με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη! Θα αποτελέσει πολύ μεγάλο λάθος, η διοίκηση να υιοθετήσει την αντεργατική προσέγγιση ενός υπαλλήλου της, που αποφάσισε, άγνωστο γιατί, να προκαλέσει βλαπτικές συνέπειες σε πάνω από εκατό οικογένειες. Έχουμε τη θέση ότι αν όντως υπάρχει η καλή θέληση από πλευράς διοίκησης, και τα δύο αυτά ζητήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Και το λέμε αυτό, γιατί:
4. Από τις επαφές που έχουμε ως τώρα κάνει με τον εργατολόγο του Συλλόγου, με έτερο πολύπειρο εργατολόγο, αλλά και με άλλους δικηγόρους, οι κοινές συνισταμένες στις οποίες καταλήγουν οι γνωματεύσεις τους (ορισμένες από αυτές είναι έγγραφες), κατόπιν μελέτης των σχετικών ΦΕΚ, είναι πως α) δεν είναι υποχρεωτικό να υπαχθεί η ομοσπονδία στη ρύθμιση των 800 ευρώ, αλλά δύναται να το κάνει. Να σημειωθεί εδώ ότι πολλές ΠΑΕ και η Sl λειτουργούν με τηλεργασία και αρκετοί συνάδελφοι, παρόλο που η ΕΠΟ έχει κλείσει, εργάζονται από το σπίτι, πράγμα που δίνει το δικαίωμα ακόμη και προσφυγής στα αρμόδια όργανα για ακύρωση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση. Συνάδελφοι απαντούν σε FIFA, UEFA, βγαίνουν ανακοινώσεις, EVENT, Εθνικές Ομάδες και πρωτόκολλο εργάζονται επίσης. β) αν όμως τελικώς το πράξει, υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν οι διαφορές των μισθών. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρωθεί μέρος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργαζόμενοι πρέπει απαρεγκλίτως να καλυφθούν !
5. Δηλώνουμε αντίθετοι με τη λογική του «έναντι» και τα αλυσιδωτά βλαπτικά συνεπακόλουθά της, δηλαδή τον κυκεώνα προβλημάτων που θα δημιουργήσει, μιας και η πρόταση της διοίκησης είναι αυτά τα «έναντι» να κρατηθούν από τους εργαζόμενους τους επόμενους μήνες.
6. Το δώρο του Πάσχα, θα πρέπει να καταβληθεί εις ολόκληρον κατά την ημερομηνία που ορίζει ο νόμος. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει λογιστικό ζήτημα -και πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί η καταβολή του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
7. Ο ΣΥΕΠΟ, σαφέστατα, εκπροσωπεί τα εγγεγραμμένα μέλη του. Ωστόσο δεν θα ήταν δίκαιο να μην εκφραστούμε για το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Δεν τους εκπροσωπούμε, ωστόσο διατυπώνουμε αυτή τη θέση απλώς και μόνο γιατί έχουμε απέναντί μας ανθρώπους με οικογένειες.
8. Επιθυμία και προτεραιότητα του ΣΥΕΠΟ είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους, κάτι που οι δύο πλευρές έχουν εμπράκτως δείξει τα τελευταία χρόνια. Οφείλουμε ωστόσο να εκφράσουμε με βεβαιότητα την άποψη, ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι «καταδικαστούν» να περάσουν το επόμενο διάστημα με 533 ευρώ το μήνα, το κλίμα αυτό όχι απλά θα χαλάσει, αλλά θα δυναμιτιστεί!
9. Σε περίπτωση που η διοίκηση προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες, κάτι αντίθετο με την ως τώρα εκπεφρασμένη θέση της ότι «τίποτε δεν θα γίνει χωρίς τον Σύλλογο», ο ΣΥΕΠΟ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε από τη διοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει απόφαση για το θέμα με γνώμονα την ανθρωπιά, το σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες, τις προσωπικότητες των εργαζομένων και το κοινό συμφέρον. Τα λογιστικά προβλήματα, τα ζητήματα εφορίας, ΕΦΚΑ κλπ, αλλά και η δυσκολία σύγκλησης της ΕΕ, ακόμη κι αν βρίσκονται στο όριο της αντικειμενικής δυσκολίας, πρέπει να καμφθούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσουν ανάχωμα, όταν απέναντι βρίσκονται τόσες οικογένειες. Ας βάλουμε σε μια ζυγαριά, από τη μια αυτά τα εμπόδια -κι από την άλλη τη δυσκολία διαβίωσης και τα προβλήματα που θα προκύψουν στα σπίτια των εργαζομένων. Προς τα πού πρέπει να γύρει ο ζυγός; Στο ερώτημα αυτό ζητούμε, με σεβασμό, την έμπρακτη απάντηση, από εσάς και την ΕΕ της Ομοσπονδίας".