Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου
Η απάντηση στο πώς ο Τάκης Μπαλτάκος εξασφάλισε 44 υποδείξεις Ενώσεων χωρίς καν να έχει προλάβει να τις συναντήσει, κρύβεται πίσω από τις πρώτες θέσεις τις οποίες διατύπωσε δημόσια στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεοπτική «Δίκη».
Οκτώ υποδείξεις έψαχνε. Και του προέκυψαν 44. Εκτός όμως του ότι με το "καλημέρα", τίμησε αυτή τη στάση των "44", μιλώντας χωρίς περιστροφές για το "αυτοδιοίκητο" και την εξουσία επί του ποδοσφαίρου από το ίδιο το ποδόσφαιρο (ακόμα κι αν δεν έγινε "αρεστός" στο κόμμα του), φανέρωσε και κάτι άλλο που εμμέσως εξηγεί τα πάντα. Ότι το μέτωπο της πλειοψηφίας στην ΕΠΟ είναι ενιαίο πάνω σε θέματα αρχής.
Αναφορικά με το ζήτημα περί κωλύματος της υποψηφιότητας, φαίνεται ότι ούτε κατά το «γράμμα», αλλά ούτε και κατά το «πνεύμα» του άρθρου 5 του παραρτήματος Α του Καταστατικού της ΕΠΟ υφίσταται. Το Καταστατικό μιλάει για σωματεία, δηλαδή πρωτοβάθμιους φορείς. Η ΕΠΟ είναι Ομοσπονδία. Τριτοβάθμιος φορέας.
Αλλά και το σκεπτικό του είναι απλό. Να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του παιχνιδιού με ασαφείς διαχωρισμούς αρμοδιοτήτων, μεταξύ παραγόντων, προπονητών, ποδοσφαιριστών και προσωπικού. Βασικό μέλημα των FIFA, UEFA και ΕΠΟ είναι η προστασία του παιχνιδιού και ο νομοθέτης ορίζει ξεκάθαρα αρμοδιότητες που σχετίζονται με αυτό, θέτοντας και ξεκάθαρες προϋποθέσεις και προσόντα.
Γι’ αυτό και ορίζει τί είναι ο παράγοντας, ο ποδοσφαιριστής, ή προπονητής. Είναι προφανές και το γιατί αναφέρεται σε «σωματεία». Γιατί αν ο πρόεδρος του σωματείου είναι και ποδοσφαιριστής και ο προπονητής κάνει το λάθος να τον αντικαταστήσει, τότε ο προπονητής αυτομάτως θα πάει σπίτι του. Αν ο ποδοσφαιριστής της ομάδας που είναι και γιατρός της και δεχθεί κόκκινη κάρτα, η ομάδα θα παίξει χωρίς γιατρό.
Αντίθετα με όλα τα παραπάνω, μιλώντας για την ΕΠΟ η οποία είναι τριτοβάθμιο όργανο και όχι αθλητικό σωματείο, θα είχε νόημα να εμποδιστεί να γίνει πρόεδρος ο προπονητής ή ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας. Σαφώς και θα είχε νόημα.
Δεν θα είχε νόημα όμως να εμποδιστεί να γίνει ο δικηγόρος.