Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Δυο παράλληλες ενέργειες, ανεξάρτητες η μια με την άλλη

 Γράφει ο Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος

Η πρόταση του Τάκη Μπαλτάκου για άρση της ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ της ΕΠΣ Πειραιά, φέρνει μια σειρά από καταστατικά και νομικά ζητήματα στο προσκήνιο, τα οποία όχι απλά θα αποτελέσουν μπούσουλα για το μέλλον, αλλά μάλλον θα πρέπει να τοποθετηθούν επ’ αυτών έγκριτοι νομικοί, έμπειροι στα ποδοσφαιρικά θέματα.

Με μια πρώτη ματιά και εν συντομία.

Έχουμε μια ανακοίνωση της ΕΠΣ Πειραιά, η οποία αγγίζει τα όρια παράβασης του  άρθρου 20 του Πειθαρχικού Κώδικα, το οποίο αναφέρεται σε δυσμενείς δημόσιες κρίσεις, οι οποίες κατ’αντικειμενική κρίση μπορούν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αξιωματούχων του ποδοσφαίρου. Ο δε Πειθαρχικός Κώδικας (άρθρο 2), έχει έκταση εφαρμογής επάνω σε όλα τα σωματεία και τις Ενώσεις τους. Και η ΕΠΣ Πειραιά είναι μια Ένωση σωματείων του οργανωμένου ποδοσφαίρου. Η τελική κρίση πάνω στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΠΣ Πειραιά σε βάρος του Στίβεν Μπένετ, (Προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ), καθώς και της Ειρήνης Λαμπαδαρίου (μέλους της ΚΕΔ/ΕΠΟ), είναι αρμοδιότητα των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ και ιδιαίτερα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα και της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πέρα όμως από το πειθαρχικό σκέλος, υπάρχει και το διοικητικό. Το Καταστατικό της ΕΠΟ, στο άρθρο 13, στις υποχρεώσεις των μελών, προβλέπει ρητά την υποχρέωση ενός μέλους της ΕΠΟ να τηρεί τους Κανονισμούς της ΕΠΟ. Και ένας τέτοιος Κανονισμός είναι και ο Πειθαρχικός Κώδικας. Απόφαση αποβολής μέλους, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό της ΕΠΟ και η οποία μπορεί να παρθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ (άρθρο 14), αποτελεί μια διοικητική απόφαση, η οποία μάλιστα ως τέτοια, δεν προσβάλλεται στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ (Ο Κανονισμός Διαιτητικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι δεν προσβάλλονται σε αυτό οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής). Η όποια τέτοια απόφαση ληφθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία τριών τετάρτων), δύναται να ανακληθεί μόνο από το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας, που είναι η Γενική Συνέλευση.

Με άλλα λόγια, η πρόταση του Τάκη Μπαλτάκου, επικαλούμενος το Καταστατικό, είναι ανεξάρτητη των ενεργειών που θα κάνουν τα δικαιοδοτικά όργανα (εξ’ άλλου ως Πρόεδρος της ΕΠΟ δεν εμπλέκεται με αυτά), ωστόσο είναι μια ενέργεια η οποία άπτεται των διοικητικών αρμοδιοτήτων της ΕΠΟ, πάντα με βάση το Καταστατικό της.

Αφενός η πρόταση Μπαλτάκου προς την Εκτελεστική Επιτροπή και αφετέρου οι όποιες ενέργειες των δικαιοδοτικών οργάνων, είναι δυο παράλληλες ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με το ίδιο θέμα, είναι ωστόσο άσχετες η μία με την άλλη.