Κρότου λάμψης

Έφτασαν και στα Εξάρχεια τα νέα.

Αμέσως ξάπλα και μεταφορά στο Υγεία, για αφαίρεση βαθμών από την ΕΛ.ΑΣ.

Για να μην ακούν

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έπεσε ήδη η ιδέα στη SL1:

Στα γήπεδα εκτός από συρματοπλέγματα να βάζουν και αβγοθήκες, για ηχομόνωση.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Ήταν λέει κινέζικη η κροτίδα και έκανε πολύ θόρυβο.

Ευτυχώς που δεν ήταν από τη Βόρεια Κορέα.

Στη Χίο να δεις

Αν κάποιοι έχουν χιούμορ, στην επόμενη Ανάσταση θα πέσουν κάτω και θα  πάνε στο Υγεία με φορείο.

Το δίκιο του στραβού

Αυτό που θα βρίσκουν όμως συχνά μπροστά τους στο μέλλον είναι  και άλλα θύματα κροτίδας, είτε με διάσειση τυμπάνου, είτε με διάσεοση οφθαλμού, για βαθμοθηρικούς λόγους.

Του στραβού το δίκιο, με υποβολέα

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί στα πολιτισμένα ποδοσφαιρικά βασίλεια, σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα παιχνίδια που διακόπτονται οριστικά, παίζονται τελικά και ολοκληρώνονται σε άλλο χρονικό σημείο, τις περισσότετες φορές χωρίς θεατές, λόγω του fair play και όχι μόνο.

Θα μπορούσαν να ισχυριστούν, με υποβολέα πάντοτε, οι ερασιτέχνες εγχώριοι ποδοσφαιρικοί νομοθέτες ότι η εν Ελλάδι προβλεπόμενη κύρωση είναι τόσο αυστηρή, λόγω της συγκριτικά υπέρμετρης έντασης του φαινομένου της βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Ιδού το έγγραφο της χειραγώγησης με ακριβές σκορ (video)

Δειτε ολόκληρη την χθεσινή τηλεοπτική "Δίκη" με την αποκάλυψη του φετινού στημένου αγώνα Παναχαϊκής-Ιεράπετρας (2-0): https://www.tvopen.gr/watch/188576/hdikhstoopen302f102f2023

Ν.ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ στη "ΔΙΚΗ": «Στην ΕΠΟ ψηφίζουμε χωρίς να ξέρουμε τι έχει μέσα ο φάκελος»!

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου και μίλησε για τα θέματα της βίας και του παράνομου στοιχηματισμού που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμη, αναφέρθηκε και στη διαιτησία αλλά και το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ το οποίο χαρακτήρισε ως γεννήτρια όλων των πρβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Τζώρτζογλου:

Για το ζήτημα της βίας: «Από την εμπειρία μου στον Εργοτέλη και στη Super League, η άποψή μου είναι ότι αν θέλουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων, περιστατικά όπως αυτό που έγινε στο στάδιο «Καραϊσκάκη» ή αυτά που γίνονται κατά καιρούς σε άλλα γήπεδα, για να μην πω ότι μηδενίζονται αλλά τείνουν προς το μηδέν. Εγώ ως πρόεδρος του Εργοτέλη σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 2005 σε ένα κατάμεστο Παγκρήτιο Στάδιο έδωσα στην ασφάλεια στην Αστυνομία 5 άτομα, φίλους του Εργοτέλη, οι οποίοι, κατά την άποψή μου, δεν ήταν απλά ύποπτοι αλλά είχαν έρθει στο γήπεδο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ποτέ μα ποτέ θα θυμάστε ότι ο Εργοτέλης δεν είχε προβλήματα και επεισόδια αλλά ήταν και η ομάδα του ήθους. Θέλω να πω ότι από τη μία η ατιμωρησία, από την άλλη το γεγονός ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των ομάδων υποθάλπουν αυτά τα άτακτα παιδιά, δίνουν το δικαίωμα να συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους, δε θα μας πουν βέβαια, θεωρώ ότι δε θέλουν να πάνε κόντρα με τους οπαδικούς στρατούς. Δηλαδή δεν ξέρουν στο «Καραϊσκάκη» ή στη Λεωφόρο να εντοπίσουν ή δεν ξέρουν ποια είναι αυτά τα ζωηρά παιδιά; Είμαι 1000% σίγουρος ότι το ξέρουν. Και αν δεν το ξέρουν θα πρέπει να προσπαθήσουν να το μάθουν όταν διακυβεύεται ένας τίτλος. Γιατί αυτοί οι βαθμοί της Κυριακής μπορεί να γίνουν αιτία να χάσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός».

Γιατί συνεχίζεται η διεθνής επιτροπεία στη διαιτησία: «Δε νομίζω ότι συνεχίζεται, θεωρώ υπάρχει ελληνική επιτροπεία. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουμε… Μανταλική επιτροπεία, έτσι θεωρώ εγώ. Μακάρι να πάμε σε σκανδιναβική επιτροπεία στο θέμα της διαιτησίας. Δυστυχώς, ό,τι κι αν λέμε για τη διαιτησία το ποδόσφαιρό μας είναι ημιθανές. Από όπου και να το πιάσεις, είτε από θέμα διαιτησία, είτε θέμα παραγόντων και μεγαλοπαραγόντων, στα πάντα, έχουμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο το λέμε ποδόσφαιρο αλλά δεν έχει καμία σχέση με ποδόσφαιρο. Κάθε μέρα μιλάμε για συνεταιρισμούς, για συμμαχίες. Αυτό που ακούμε από μόνο του, να κάνουμε συνεταιρισμό να πάμε να πάρουμε την ΕΠΟ, εγώ ξέρω να κάνουμε συνεταιρισμό να πάρουμε μια εταιρία. Συνεταιρισμούς τέσσερα χρόνια εγώ, τέσσερα χρόνια εσύ. Περιμένετε με αυτές τις καταστάσεις να φτιάξει το ποδόσφαιρο; Τα 40-50 τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο όνομα να το λέμε, τραβάει τον κατήφορο, δεν έχει πάτο.

Ό,τι κι αν λέμε, όποιος κι αν έρθει, ήρθαν ο Περέιρα και ο Κλάτενμπεργκ, μεγάλα ονόματα, όταν ήρθε ο Μπένετ και έπαιρνε 300.000-400.000 ευρώ κι έχουμε τον κ. Μάνταλο που στοιχίζει πάνω από 100.000 ευρώ. Η κύρια εργασία του κ. Μάνταλου είναι στο υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα για κάποιες ώρες που πηγαίνει στην ΚΕΔ παίρνει αυτά τα χρήματα. Όταν κάποιοι στην ΚΕΔ, δεν έχω θέμα με τα πρόσωπα, παίρνουν αυτά τα χρήματα, έχω πρόβλημα ότι αυτό κάτι σημαίνει για μένα, μην περιμένετε κάτι διαφορετικό.

Για το ότι αυτοί τα χρήματα δίνονται από την εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ: «Στις εκλογές της ΕΠΟ εγώ και οι πρόεδροι των ΕΠΣ ψηφίζουμε αλλά πάμε το φακελάκι. Το τι γράφει μέσα το φακελάκι το γράφουν κάποιοι άλλοι. Πιστεύετε ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων ήξεραν τον κ. Μπαλτάκο; Δηλαδή αν αφήναμε ελεύθερους τους προέδρους των Ενώσεων, πηγαίναμε σε εκλογές, θα είχαμε πρόεδρο τον κ. Μπαλτάκο; Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν συμβαίνει τώρα, συμβαίνει εδώ και χρόνια. Γι αυτό, ξαναλέω, το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ημιθανές. Γιατί συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρό μας. Τον κάθε «Τζώρτζογλου» δεν τον ψηφίζουν τα σωματεία επειδή έχει όραμα, επειδή κάνει καλό στα σωματεία του νομού. Τον ψηφίζουν επειδή κάποιοι θα έρθουν στο Ηράκλειο, θα πληρώσουν ή δεν ξέρω τι θα κάνουνε για να βγάλουν πρόεδρο τον «Τζώρτζογλου» ο οποίος μετά για 4 χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτά που του λέει αυτός που τον «φύτεψε» πρόεδρο. Περιμένετε έτσι να φτιάξει το ποδόσφαιρο;».

Αν δεν ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ ο κ. Μπαλτάκος, ποιος θα έβγαινε πρόεδρος: «Κάποιος άλλος που πιθανότατα θα επέλεγε αυτός που σήμερα ελέγχει την πλειοψηφία των Ενώσεων. Το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ είναι η γεννήτρια όλης αυτής της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν αυτό το εκλογικό σύστημα θέλανε η κυβέρνηση και οι «μεγάλοι» να το φτιάξουν, που μπορεί να το φτιάξει και μόνη της η κυβέρνηση αν θέλει. Αποδεικνύεται ότι δεν θέλει να το φτιάξει γιατί δεν μπορεί το κράτος να υπολογίζει τον κάθε «Τζώρτζογλου» από κάθε ΕΠΣ. Άρα, όχι ο Κλάτενμπεργκ, όποιος κι αν ερθει δεν αλλάζει τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αν υπάρχουν κι άλλοι με ίδιες απόψεις: «Πιστεύω ότι υπάρχουν. Άλλωστε δεν σημαίνει ότι όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων είναι έτσι. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των ΕΠΣ δυστυχώς ελέγχεται από τους εκάστοτε «βαρώνους». Όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια. Και αυτό δεν αλλάζει για να δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να αλλάξουμε με κάποιον τρόπο το εκλογικό σύστημα για να το βελτιώσουμε όχι για να πούμε ότι γίνουμε Αγγλία. Για να γίνουμε Αγγλία πρέπει να φέρουμε Άγγλους διαιτητές, παράγοντες, φιλάθλους, φροντιστές, γιατρούς. Είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας, πρέπει να αλλάξει αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να αλλάζει. Εκτός και αν τους αλλάξουμε όλους και φέρουμε Ευρωπαίους, ακόμα και φιλάθλους».

Για τον παράνομο στοιχηματισμό: «Δυστυχώς είναι μια γάγγραινα που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Είχαμε κρούσματα στο Ηράκλειο σε αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων και αντιδράσαμε αμέσως. Μίλησα με τον κ. Γραμμένο, πήγαμε στην εισαγγελία και αναβάλλαμε τους αγώνες. Είχαν παιχτεί στο διαδίκτυο αλλά σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορεί να στοιχηματίσει και ο παίκτης. Ήταν μια εταιρία της Μαλαισίας η οποία είχε φτιάξει μια ιστοσελίδα προκειμένου να πουν ότι αυτές οι εταιρίες έχουν παιχνίδια από όλο τον πλανήτη και όλες τις κατηγορίες, βάζουν δύο παιχνίδια από το Α’ τοπικό του Ηρακλείου. Είναι ένα πρόβλημα που κατά την άποψή μου ούτε η κυβέρνηση ούτε τα αρμόδια όργανα θέλουν να επέμβουν. Όταν η ΕΠΟ έχει ένα κανονιστικό πλαίσιο, έναν Πειθαρχικό Κώδικα ο οποίος λέει ότι σε περίπτωση δωροδοκίας έχεις υποβιβασμό. Και ενώ είναι σε διαδικασία ελέγχου αλλάζει τον Πειθαρχικό Κώδικα και τον κάνει χάδι, τι περιμένετε; Δηλαδή περιμένουμε κάποιες αποφάσεις, αντί να αυστηροποιήσουμε τις ποινές και τις κάνουμε χάδι και δεν υποβιβάζεσαι πλέον, αν δωροδοκήσεις παίρνεις μείον τρεις βαθμούς, τι να περιμένουμε;».

Κλείνοντας, ο κ. Τζώρτζογλου πρόσθεσε: «Όταν η ΕΠΟ παίρνει τέτοιες αποφάσεις σε ένα περιβάλλον που περιμένουμε αποφάσεις για στημένα παιχνίδια, όταν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, όταν αυτοί που πρέπει να κάνουν κάτι δεν κάνουν τίποτα, αυτό σε συνδυασμό με το ιστορικό που έχουμε στην πατρίδα μας με το Koriopolis, που δεν υπήρχε πιο καραμπινάτη υπόθεση σε στημένα παιχνίδια, εγώ τουλάχιστον όσα χρόνια είμαι παράγων δεν θυμάμαι. Και αν θυμάμαι καλά, καθαρίσανε όλοι και το βασικό ήταν ότι ο κοριός που έπιασε τις υποκλοπές ήταν παράνομος. Δηλαδή, κάναμε του κόσμου τα εγκλήματα και δεν κοιτάξαμε αυτά που κάναμε αλλά κοιτάξαμε ότι αυτός που τους ηχογράφησε ήταν παράνομος. Όταν βλέπουμε τέτοια πράγματα και δεν γίνεται τίποτα, καθαρίσανε όλοι, όταν έχουμε έναν συνάδελφο του κ. Γρηγορίου, γνωστό «μαϊντανό», ο οποίος πιάστηκε, δικάστηκε, τιμωρήθηκε, υποβιβάστηκε η ομάδα του και μετά από 10 μέρες άλλαξε η απόφαση. Τι καινούρια στοιχεία πήγε αυτός ο «μαϊντανός» και άλλαξε η απόφαση; Και μάλιστα αυτός σήμερα είναι το Νο 1 στο να «χτυπήσει» τη διαφθορά, τον έναν και τον άλλον. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε τέτοια πράγματα δεν ελπίζω τίποτα».

Χ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ στη "ΔΙΚΗ": «Ευαγγέλιο το φύλλο αγώνα»

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην αθλητικός δικαστής και νομικός Χάρης Γρηγορίου και μίλησε για τις υποθέσεις του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και του παράνομου στοιχηματισμού.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χάρης Γρηγορίου:

Για το ότι ο Ολυμπιακός δεν υπέβαλε ένσταση αντικανονικής διακοπής: «Πράγματι, υφίσταται τέτοια ένσταση. Αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα αντικειμενικό πλαίσιο το οποίο αν δεν υποβάλλεις καμία ένσταση, αν δεν μετέλθεις οποιοδήποτε τέτοιο νομικό βοήθημα, αν δεν ζητήσεις τη στήριξη, πάλι αυτεπάγγελτα θα σε καλέσει ο αθλητικός δικαστής. Και εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι ότι σε περιπτώσεις διακοπής ή μη τέλεσης του αγώνα, γιατί δεν καλούνται πάντα και οι δύο ομάδες να εκθέσουν τις απόψεις τους αφού τους αφορά. Μιλάω γενικά. Δεν εκλήθη ο Παναθηναϊκός κατά την άποψη της πρωτοδίκου. Κατά την άποψή μου έπρεπε να κληθούν και οι δύο ομάδες, να εκθέσουν τις απόψεις τους χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός, ο ένας να είναι εγκαλούμενος και ο άλλος όχι.

Επίσης, το κανονιστικό πλαίσιο έχει ατέλειες και απαιτούμε από τον εφαρμοστή του δικαίου να λύσει όλα τα θέματα και όλες τις παθογένειες. Στην περίπτωση του ντέρμπι, πόση έπρεπε να μείνει ο Χουάνκαρ στα αποδυτήρια; Γιατί να μην ακολουθεί την είσοδο οπαδών που υπάρχει προθεσμία μίας ώρας από τον διαιτητή; Περίμενε ο διαιτητής, περίμενε ο γιατρός. Δεν είναι υπερβολικό αφού δεν υπάρχει πλαίσιο. Έπρεπε να καθορίζεται. Το εύλογο είναι σχετικό. Δεύτερον, αν δεν ήταν ο Χουάνκαρ και ήταν ο φροντιστής; Το ξέρετε ότι πάλι θα είχαμε τις ζημιογόνες συνέπειες αν αποδεικνύονταν ο τραυματισμός του φροντιστή; Δεν υποτιμώ τον άνθρωπο αλλά λέω ότι και χωρίς φροντιστή γίνεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Έχουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο που χρήζει βοήθειας. Τη βοήθεια ποιος την προσφέρει; Μόνο ο πρωτοδίκης και οι εφέτες στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Γι αυτό να είμαστε λίγο επιεικείς και να βλέπουμε τα πράγματα και με ένα άλλο πρίσμα. Και απέναντι στους δικαστές και απέναντι στους διαδίκους. Δεν μπορούμε να κρίνουμε μια υπόθεση η οποία είναι τόσο μεγάλης σπουδαιότητας από το αν έπρεπε να ασκήσει ένσταση αντικανονικής διακοπής ή αν δεν έπρεπε. Έχουμε ένα αντικειμενικό γεγονός, μια διακοπή. Αυτεπαγγέλτως θα κρίνει η δικαστής στον πρώτο βαθμό και οι εφέτες στον δεύτερο βαθμό. Γιατί να υπάρχει ένσταση; Βεβαίως προβλέπεται και σου δίνει δικονομικά οφέλη, άλλο αυτό. Η πρωτοδίκης χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό. Απορρίπτει δηλαδή και την παρέμβαση του Παναθηναϊκού για τον ίδιο λόγο.

Την ένσταση αντικανονικής διακοπής δεν την υποβάλλουμε στο φύλλο αγώνος. Μόνο την πλαστοπροσωπία. Πρέπει ο διαιτητής να είναι σαφής, και να προκύπτει ακριβώς ο λόγος της διακοπής. Την ένσταση αυτή όμως καμία από τις διαγωνιζόμενες ομάδες δεν είναι υποχρεωμένες να την ασκήσουν μέχρι το κλείσιμο του φύλλου αγώνος. Στο 48ωρο μπορούν να την υποβάλλουν με υποστηρικτικό υπόμνημα και αιτιολογημένο. Έχουν το δικαίωμα και οι δύο ομάδες. Εδώ μιλάμε για μία δικονομική τακτική. Εμείς οι δικηγόροι αισθανόμαστε δυνατοί όταν ξέρουμε όλη τη δικογραφία, νιώθουμε πραγματικά ότι ελέγχουμε μία κατάσταση ή ότι αποφασίζουμε τη στρατηγική και πώς θα κινηθούμε. Τα νομικά επιτελεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, από άριστους συναδέλφους, αποφάσισαν αυτήν την τακτική.

Για το ότι χρειάστηκε συμπληρωματική έκθεση από τον διαιτητή: «Ένας Έλληνας διαιτητής θα ήταν σαφέστατος για τους λόγους της διακοπής. Δεν ξέρω τον κ. Μαρέσκα και αν γνώριζε το κανονιστικό πλαίσιο ή τον αγώνα τον οποίο ήρθε να σφυρίξει. Πάντως συμπληρωματική έκθεση για τα ίδια συμβάντα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αν φεύγοντας από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δέχονταν προπηλακισμό ή βιαιοπραγία μέχρι την αποχώρησή του, είχε κάθε λόγο και υποχρέωση να το περιγράψει».

Αν ένας δικαστής πρέπει να ενσκήψει στις «τρύπες» μίας υπόθεσης, όπως στο ντέρμπι που δεν έγινε ένσταση: «Χωρίς να πάρω θέση, γιατί δε θέλω να αδικήσω τους συναδέλφους μου, η δικαστής αυτή προσπάθησε την «τρύπα» αυτή να τη διορθώσει ή να τη βελτιώσει. Με δικονομικό ή αντιδικονομικό τρόπο είναι υπό έρευνα. Γιατί όπως είπα, υπάρχει ένα φύλλο αγώνος. Στην αθλητική έννομη τάξη, το φύλλο αγώνος είναι το «Ευαγγέλιο». Οι διαιτητές ξέρουν ακριβώς, τη βαρύτητα, τη σημασία και την ισχύ του. Άρα, όταν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε ένα φύλλο αγώνος με λοιπά στοιχεία και μάλιστα από τον ίδιο αξιωματούχο, αυτό μπορεί υπό όρους να βοηθά την αλήθεια αλλά υπό όρους να οδηγεί σε άλλες ατραπούς».     

Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις κροτίδες και τη ρίψη αντικειμένων στα παιχνίδια στην Ελλάδα: «Ο νέος αθλητικός νόμος έχει ποινές χωρίς αναστολή και χωρίς εξαγορά. Αυτό όμως δεν αρκεί. Γι αυτό και πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επανείσοδο της Αστυνομίας στους αγωνιστικούς χώρους και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Γιατί τον σωματικό έλεγχο μόνο η Αστυνομία μπορεί να τον κάνει. Για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα όπως στα βρετανικά γήπεδα, πρέπει να έχουμε μια αγαστή συνεργασία όλων των παραγόντων. Τουλάχιστον ακόμα και η απλή κατοχή σύμφωνα με το 41στ του αθλητικού νόμου έχει ελάχιστη ποινή 6 μηνών χωρίς αναστολή. Χρειάζεται συνεργασία και επιτυχία όλων των αρμοδίων, δεν αρκεί μόνο ο πρόεδρος της ομάδας. Και η Αστυνομία πρέπει να κάνει έλεγχο τρεις ώρες, έναν προς έναν τους εισερχόμενους οργανωμένους οπαδούς. Από την προηγούμενη μέρα. Ξέρουμε τη διάγνωση και δεν έχουμε τον γιατρό».

Για το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού με αφορμή την αποκάλυψη της εκπομπής για το παιχνίδι Παναχαϊκής-Ιεράπετρας: «Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι μία αυστηροποίηση των ποινών θα οδηγήσει ευκολότερα στην εξάλειψη ενός τέτοιου φαινομένου. Έχει δημιουργήσει το κράτος έναν μηχανισμό με την ΕΠ.ΑΘΛ.Α και τη συνδρομή της Sportradar που στην ουσία είναι μια συγκεκριμένη πιθανολόγηση στοιχηματικού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος τη μετήλθε, εάν ήταν σε συμφωνία και οι δύο διοικήσεις, εάν είναι σε συμφωνία και ποδοσφαιριστές, που χωρίς ποδοσφαιριστές δεν γίνεται τίποτα. Αυτή η ιστορία με το παράνομο στοίχημα που κυνηγάει η πολιτεία μου θυμίζει λίγο την υποκρισία του τσιγάρου. Δηλαδή, σου πουλάω το πακέτο που βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μην το παίρνεις. Εδώ έχουμε ένα θέμα, κάνει κι η πολιτεία τη δουλειά της σωστά; Έχει βρει τις παραμέτρους για να διεισδύει και να έχει μία ασφαλή γνώση ή απλά έχουμε σφαίρες υποψίας; Γιατί με υποψία δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε. Έχουμε αυτό το απόρθητο της Μαλαισίας. Τι έχουμε κάνει για να μην είναι απόρθητο αυτό το κάστρο της εξαγωγικής διαδικασίας του παράνομου στοιχηματισμού. Εδώ μιλάμε για χειραγωγημένο παιχνίδι και παράνομο στοιχηματισμό. Και τα δύο μαζί, εδώ έχουμε «κοκτέιλ». Αλλά δεν πρέπει να αποδεικνύεται κιόλας; Νομίζω ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει εξεταστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας όσον αφορά τις ενδείξεις. Για να το έχει ανασύρει ο κ. Κωτουλόπουλος πάει να πει ότι συνοδεύεται από επιπλέον στοιχεία τα οποία ίσως θωρακίζουν μία δίωξη. Από μόνο του πάντως, σύμφωνα με τη δική μας εμπειρική πραγματικότητα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να οδηγηθούμε σε καταδίκες μόνο από τα συμπεράσματα της ΕΠ.ΑΘΛ.Α και της Sportradar. Άρα ας περιμένουμε να δούμε ποια είναι αυτά τα ευρήματα, πώς συνοδεύονται και πώς τελικά δένονται μεταξύ τους».

Γιατί η Ελλάδα δεν αντιγράφει το μοντέλο της Αυστρίας από όπου ξεκίνησε η έρευνα της Interpol για τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Δεν γνωρίζω γιατί η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Αν κάτι τέτοιο, σοβαρό, μέσω Interpol αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μια τέτοια κατάσταση. Όταν δούμε τα έγγραφα, τα οποία θα κολλάει το ένα αποδεικτικό με τον συγκεκριμένο αγώνα και θα έχουμε είτε δύο υποστηρικτικά έγγραφά είτε δύο κασέτες υποκλοπών, τότε δε θα μπορεί να ξεφύγει εύκολα και ο πρωταίτιος. Έχει και τη σοβαρή πιθανολόγηση για απόδειξη ενοχής. Πάντως ένα ισχυρό σημείο παράνομου στοιχηματισμού δεν είναι σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη. Πρέπει να βρω κι άλλα στοιχεία, διασταυρούμενα. Εδώ έγινε ένα Koriopolis χωρίς ποδοσφαιριστές».

Αν υπάρχει βούληση για κάθαρση: «Νομίζω ότι όλη η υγιής ποδοσφαιρική πραγματικότητα το θέλει. Όπως και το θέμα της βίας, θέλει συνεργατικότητα. Δε γίνεται μόνο με τη βούληση του μεγάλου προέδρου. Χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας και των διωκτικών αρχών δε γίνεται τίποτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει βούληση. Βέβαια, οι άνθρωποι που επενδύουν και τοποθετούν τα χρήματά τους, είναι μεγιστάνες και τους συμφέρει να είναι καθαρό το προϊόν. Πιστεύω ότι αυτοί έχουν και το μεγαλύτερο βάρος και των διεισδύσεων σε πολιτικό επίπεδο για να λύσουν το θέμα και μπορούν. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σήμερα είναι έσοδα-έξοδα. Δεν μπορεί να υπάρχει υγιής ομάδα όταν χρηματοδοτείται μόνο από έναν ευεργέτη».  

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Με το ίδιο σκορ

Η ΑΕΚ πήρε το ντέρμπι των Δικεφάλων και ο Ολυμπιακός πέρασε από το Ηράκλειο, στο κλείσιμο της 9ης αγωνιστικής. 

Ένα είναι βέβαιο: Η μάχη της κορυφής θα έχει 4 ισότιμους διεκδικητές. 

Πάντως, ο ΠΑΟΚ ήταν σε κακό φεγγάρι. 

ΠΟΡΙΣΜΑ-ΣΟΚ: Στοιχημάτισαν στο ακριβές σκορ του αγώνα Παναχαϊκής-Ιεράπετρας!

Η "Δίκη στο Open" αποκάλυψε πόρισμα  της Επιτροπής Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ), στο οποίο γίνεται αναφορά σε χειραγωγημένο ματς με ακριβές σκορ!

Πρόκειται για τον αγώνα Παναχαϊκής-Ιεράπετρας (2-0) που διεξήχθη στην Πάτρα, στις 8 Ιανουαρίου 2023. 

Για το ματς έστειλε φάκελο και η Εταιρεία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης Sportradar. 

Στην έκθεση αξιολόγησης της ΕΠΑΘΛΑ τονίζεται: 

"Παρατηρούμε ότι σε 10 αγώνες στοιχηματίστηκαν συνολικά στο ακριβές σκορ μόλις 930 ευρώ, ενώ στον συγκεκριμένο αγώνα μόνο στοιχηματίστηκαν περισσότερα από 7.000 ευρώ στο ακριβές σκορ 2-0.  

Το συνολικό ποσό που κερδήθηκε με το ακριβές σκορ ήταν 25.619 ευρώ με απόδοση 359%.  

Τα μοτίβα στοιχηματισμού στο ακριβες σκορ (2-0) και η συνεχής και επίμονη τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σκορ του αγώνα είναι δυσερμήνευτη.  

Επιπρόσθετα υπήρξε αναφορά από την Sportradar για το ίδιο στοιχηματικό γεγονός από δεδομένα και από ξένες στοιχηματικές εταιρίες.

Από τα παραπάνω προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πρότερης γνώσης για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα (ακριβές σκορ 2-0) και ο εν λόγω αγώνας και θεωρούμε ότι χρήζει άμεσης προτεραιότητας για περαιτέρω διερεύνηση". 

Απορία

Είναι σίγουροι εκεί στο μεγάλο λιμάνι ότι έκαναν όλα αυτά που έπρεπε για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ομάδας τους;

Διαβάστε τμήμα από το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα:

"Σε κάθε δε περίπτωση, αν η εγκαλούμενη ΠΑΕ έκρινε ότι ο διαιτητής του αγώνα προέβη σε αντικανονική και αδικαιολόγητη οριστική αυτού διακοπή, αντίθετη προς τους οικείους Κανονισμούς, όφειλε, ως έχει τη δυνατότητα κατ’ άρθρο 23 παρ.1 περ.γ και 4 του ΚΑΠ της ΕΠΟ και υπό τις ειδικότερα διαλαμβανόμενες σε αυτό προϋποθέσεις, να εγείρει σχετική ένσταση, γεγονός όπερ ουδέποτε έπραξε κατά τρόπο παραδεκτό, νομότυπο και εμπρόθεσμο, με αποτέλεσμα να τυγχάνει απορριπτέος ως όλως αλυσιτελώς προβαλλόμενος ο ισχυρισμός της εγκαλουμένης ΠΑΕ ότι ο διαιτητής του αγώνα προέβη σε αντικανονική διακοπή αυτού ελλείψει σαφούς και ρητής Ιατρικής Γνωμάτευσης του Ιατρού του αγώνα αναφορικώς με την ικανότητα ή μη του πάσχοντος ποδοσφαιριστή να αγωνισθεί στην ποδοσφαιρική αυτή αναμέτρηση".

Κατάψυξη

Σφόδρα ενοχλημένος ο Γ.Σπυρόπουλος της ΚΕΔ από το πέναλτι-εφεύρεση στον Αλμυρό (https://dikisports.blogspot.com/2023/10/blog-post_147.html?m=1).

Ο Ρεθυμνιώτης διαιτητής Καλυβιανάκης θα ξαναπιάσει σφυρίχτρα από το νέο έτος. 

Πως θα δείτε live την αποψινή "Δίκη"

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open, η "Δίκη" https://dikisports.blogspot.com/2023/10/cas.html?m=1

Εναλλακτικά στο διαδίκτυο  https://youtube.com/live/2OMYk-AWXqk?feature=share

Ώπα!

Ανοίγει μεγάλος φάκελος για,το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Εισαγγελικός. 

Απρόσμενος. 

ΑΠΟΨΕ στη "ΔΙΚΗ": Το ντέρμπι των Δικεφάλων + Το CAS πάλι στον ορίζοντα + Η χειραγώγηση με ακριβές σκορ

Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή.  

Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπη των μεγάλων αποκαλύψεων δινει πάλι τον τόνο για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, το ντέρμπι των Δικεφάλων - Σχολιάζουν ο προπονητής Γιώργος Κούτσης και ο πρώην διαιτητής FIFA Γιάννης Σταυρίδης. 

ΕΡΕΥΝΑ: Το ελληνικό ποδόσφαιρο λύνει τις διαφορές του στις δικαστικές αίθουσες και το CAS διαφαίνεται πάλι στον ορίζοντα - Στο studio ο πρώην αθλητικός δικαστής και νομικός Χάρης Γρηγορίου και η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα. 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το χειραγωγημένο ματς με ακριβές σκορ! - Αναλύουν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος. 

36 χρόνια "Δίκη", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Κινείται ανοδικά

Ο Σουλεϊμάνοφ με κεφαλιά έλυσε τον γόρδιο δεσμό στο Βικελίδης.

Στη συνέχεια ο ΠΑΣ Γιάννινα έμεινε με 10 παίκτες και η νίκη του Άρη ήρθε φυσιολογικά. 

Κορυφογραμμή

Από νωρίς καθάρισε το ματς ο Παναθηναϊκός και στη συνέχεια φόρτωσε με πέντε γκολ τον Πανσερραϊκό. 

Πλέον πήρε καθαρά κεφάλι στον βαθμολογικό πίνακα. 

Καλες δουλειές

Μεγαλοπαράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει εξαιρετικές σχέσεις με προβεβλημένο μάνατζερ επιχειρήσεων.

Σε τέτοιο βαθμό που ο μάνατζερ δημιούργησε εταιρεία με αφανή μέτοχο τον μεγαλοπαράγοντα και έχει πάρει σβάρνα τα κοινοτικά κονδύλια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Δεν προλαβαίνει!

Άνοιξε-κλείσε

Η προκαταρκτικη για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανοίξει. 

Το ζήτημα είναι πότε, πως και με ποιους θα κλείσει.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Εκπαίδευση Καπέλα

Οκτώ ολόκληρα λεπτά (!) έκανε το VAR στο Περιστέρι για να κατακυρώσει το νικητήριο γκολ του Ατρομήτου που τελικά δεν επιτεύχθηκε από θέση οφσάιντ. 

Υπό παρακολούθηση

Στοχοποιήσεις δικαστών, γιατρών, κλινικαρχών, θεραπευτηρίων, ιδιοκτητών ΠΑΕ, τηλεοπτικών σταθμών. 

Τι έμεινε; 

Στοχοποίηση ποδοσφαιριστή. 

Σύντομα με αποδείξεις. 

Κότες λυράτες

Για τα χρέη στην ΕΟΕ καμία ερώτηση στη Βουλή;

Προσοχή στα σκάγια

Εν τω μεταξύ στο ιατρικό τιμ του "Μετροπόλιταν" δίπλα στο Καραϊσκάκης, είναι ενταγμένος και ο Χρήστος Θέος.

Ο γιατρός της ΠΑΕ Ολυμπιακός!

"Ποιος, ποιος, θέλω να ξέρω ποιος"

Κάποιος άλλος μήπως χρωστάει στην ΕΟΕ;

Χαστούκια να δουν τα μάτια σου

Η ΕΕΑ δεν είναι αυτή που πρέπει να ελέγχει αν οι ΠΑΕ χρωστούν στο δημόσιο κλπ, από μίσθωση γηπέδων;

Άρχισαν τα χαστούκια (2)

Η στήλη εστιάζει μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η ερώτηση Μεϊκόπουλου απευθύνεται μόνο στον έχοντα ελάχιστα μαλλιά υπουργό Οικονομικών και όχι και στο βαψομαλιά υπουργό, ο οποίος από απόψεως ελέγχου και εποπτείας του χώρου του Αθλητισμού είναι ήδη μετεξεταστέος.

Διεθνής να σου πετύχει

Πάλι εκτέθηκε ο Παπαδόπουλος.

Αυτή τη φορά στο Περιστέρι.

Τον έσωσε ο varistas Τσαγκαράκης που ορθώς μέτρησε το γκολ του Παναιτωλικού.  

Κερκόπορτα βίας

Στην προτελευταία παράγραφο (https://dikisports.blogspot.com/2023/10/blog-post_880.html?m=1), το πράγμα χοντραίνει: Στοχοποιείται το "Μετροπόλιταν" που βρίσκεται μια ανάσα από το "Καραϊσκάκης"! 

"Σκοτεινοί κύκλοι του ποδοσφαίρου στοχοποιούν την εξαίρετη δικαστή Σταμολέκα"

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλοντας τη στοχοποίηση της αθλητικής δικαστή Αντιγόνης Σταμολέκα.

Ιδού: 

«Στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων του ποδοσφαίρου έχει τεθεί από χθες μία εξαίρετη Δικαστής.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει και καταγγέλλει τις επιθέσεις και τη στοχοποίηση, που υφίσταται από χθες η Πρόεδρος του Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου (super league) από παράγοντες του ποδοσφαίρου, με άκρως προσβλητικές εκφράσεις, που εξωθούν τμήμα της φίλαθλης κοινής γνώμης σε επιθετικές, σε βάρος Δικαστικών Λειτουργών, συμπεριφορές.

Η διαφύλαξη των Αρχών του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας και υγείας όλων των πολιτών από φαινόμενα βίας εντός και εκτός γηπέδων, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Δηλώνουμε μηδενική ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές παραγόντων και κύκλων του ποδοσφαίρου, που, δρώντας οργανωμένα, στοχοποιούν Δικαστικούς Λειτουργούς ευτελίζοντας τους Θεσμούς και τη Δημοκρατία και που θεωρούν ότι το Σύνταγμα και οι Νόμοι δεν ισχύουν για τους ίδιους.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες στα αρμόδια θεσμικά, εθνικά και ευρωπαϊκά, όργανα».

Όλα εδω πληρώνονται

Αναβιώνει μια ξεχασμένη έρευνα της Δικαιοσύνης που πολλοί επιχείρησαν να τη βάλουν στο εισαγγελικό αρχείο. 

Πρόκειται για υπόθεση που συγκλόνισε την ποδοσφαιρική Ελλάδα. 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Δύο σ' ένα (2)

Ποιητική αδεία. 

Δύο σ' ένα

Καθόλου τυχαίο το επιμύθιο της "Δίκης" προ τετραημέρου: https://dikisports.blogspot.com/2023/10/blog-post_188.html?m=1

Εκεί ο πρόεδρος Εφετών Αντ.Μελισσινός συνηθίζει και να εισηγείται και να προεδρεύει. 

Επείγοντα ζητήματα δεν υπάρχουν, μόνον επείγοντες άνθρωποι

Χθες βράδυ εκτέθηκαν πολλοί στο 2-0 της Αμπερντήν. 

Είναι οι ίδιοι που βιάστηκαν να κρίνουν τον Λουτσέσκου όταν είχε πρωτοέρθει στον ΠΑΟΚ. 

Κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι

"Ποδόσφαιρο, το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα στον κόσμο".

Κριστιάν Μπομπερζέ, Γάλλος κοινωνικός αναλυτής

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Η ΕΡΤ απέκτησε και τα δικαιώματα του βόλεϊ. 

Για τη SL2 σφυρίζει κλέφτικα, παρότι το κανάλι YouTube της διοργανώτριας αρχής καταγράφει υψηλή επισκεψιμότητα. 

Προφανώς η διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν χειραγωγημένα ματς και στο βόλεϊ και στο μπάσκετ. 

Έχει πρόσωπο

Εγγύηση η επιλογή Μπριχ στο ντέρμπι των Δικεφάλων. 

Είναι η περίπτωση διαιτητή που και τα λάθη επιτρέπονται! 

Ολετήρας

Όσοι γκρινιάζουν για τη διαιτησία στην Ελλάδα, ας ρίξουν μια ματιά στη χθεσινή διαιτησία στη Μασσαλία. 

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Στραβοπάτημα

Αιφνιδιάστηκε ο Παναθηναϊκός, άργησε να μπει στο ματς και υπέστη την ήττα. 

Πάντως, ο όμιλος έχει δρόμο ακόμη. 

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά είχε κουράγιο

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να είχε πετύχει δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

Αντίθετα, βρέθηκε να χάνει με δύο τέρματα διαφορά και χρειάστηκε να πιέσει τον εαυτό του για να γυρίσει το παιχνίδι και να πάρει τη νίκη στο τελευταίο δευτερόλεπτα με varisio πέναλτι. 

Γοητευτικό σφυροκόπημα

Ο Ολυμπιακός κατατρόπωσε τη Γουέστ Χαμ με δύο Έλληνες παίκτες στο τιμόνι: Τον Φορτούνη και τον Αλεξανδρόπουλο.  

Υποδειγματική η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκης. 

Όλο το ματς, μία φάση

Την ώρα που η ΑΕΚ έπαιρνε την πάνω βόλτα στη Μασσαλία, η αποβολή του Στάνκοβιτς και δύο απανωτά πέναλτι την υποχρέωσαν σε ήττα. 

Οι Μαρσεγέζοι τα βρήκαν μπαστούνια με το γκολ του Πινέδα. αλλά η τύχη τους χαμογέλασε.  

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Πριν την έναρξη της 9ης αγωνιστικής της SL1 ή απόφαση του Μονομελους Πειθαρχικού Οργάνου της Λίγκας για το ντέρμπι των "αιωνίων". 

Θα είναι τυπική στους χρόνους και η Εφέσεων της ΕΠΟ. 

Απορία

Γαμήλιο γλέντι στη Λάρισα. 

Κουφέτα ή δικογραφίες μοίραζαν; 

Λύθηκαν τα χέρια του

Απελευθερωμένος ο αθλητικός εισαγγελέας Αθηνών Κ.Σπυρόπουλος, μετά την αφαίρεση της δικογραφίας των υποκλοπών (αναβαθμίστηκε και ήδη την παρέλαβε Αρεοπαγίτης).

Επιτέλους θα έχει τον χρόνο να μελετήσει τον ογκώδη φάκελο της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού.  

Επιλεκτική

Υπερφορτώθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της "Δίκης" για την ανάρτηση https://dikisports.blogspot.com/2023/10/blog-post_794.html?m=1.

Αναγνωρίζουμε ένα σφάλμα στον τίτλο.

Λείπει η προτελευταία λέξη. 

Bad news

Οσονούπω χάνουμε το πρωτάθλημα της Sportradar. 

Στην Α' κατηγορία Τσεχίας, το περασμένο Σάββατο: Ζλιν-Μλάντα Μπόλεσλαβ 5-9 (2-1 ημίχρονο).

Δεν κερδίζεις πάντα έτσι

Άρχισε το μπούλινγκ των αθλητικών δικαστών.  

Παλιά μου τέχνη, κόσκινο...

Το επιμύθιο

Υπάρχει και η Εφέσεων. 

Δίδυμο

Φρόιντφελντ-Λίντμπεργκ θα κάνουν τους ορισμούς των διαιτητών. 

Για τον Καπέλα υπάρχει απόφαση αποπομπής τόσο από την ΕΕΠ, όσο και από την ΕΕ της ΕΠΟ. 

Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα

Έντεκα χρόνια ο Σιμεόνε στην Ατλέτικο. 

Αδιανόητο για την Ελλάδα που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. 

Πλην Γκέραρντ. 

Δεκαπέντε χρόνια στον ΟΦΗ. 

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ από τη ΜΑΔΡΙΤΗ: «Δεν θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα, εδώ είναι το αληθινό ποδόσφαιρο»

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Ελληνοκύπριος ποδοσφαιριστής Ηλίας Κωστής ο οποίος έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και μάλιστα στο Champions League στον αγώνα με τη Φέγενορντ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ηλίας Κωστής:

Πώς πήγε στην Ατλέτικο και πώς βλέπει τα πράγματα στη Μαδρίτη: «Είναι δύσκολα, είναι διαφορετικά, το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό και πρέπει να αποδίδεις κάθε μέρα για να βρίσκεσαι εκεί που είσαι. Ήμουν μικρός σε ηλικία, 16 ετών, αλλά όταν είναι το όνειρό σου παίρνεις το ρίσκο για να ακολουθήσεις αυτό που θέλεις, αυτό που αγαπάς και κάνεις τα πάντα για να πετύχεις».

Τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην Ατλέτικο: «Η Ατλέτικο έχει μεγάλη ιστορία και αυτό που με έκανε να έρθω εδώ πέρα είναι η οικογένεια που έχουν σε όλη την ομάδα, το πώς αγωνίζονται και το πώς συμπεριφέρονται μέσα και έξω από το γήπεδο».

Αν σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα: «Εγώ πάντα λέω μακριά από Ελλάδα, δηλαδή εδώ που είμαι βλέπω το αληθινό ποδόσφαιρο. Είναι κρίμα να ασχολούμαστε με γεγονότα όπως στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και να μην απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο που παίζεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου».

Αν πιστεύει ότι έχει κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα ή μπορεί να κάνει και κάτι άλλο: «Όχι, ακόμα είναι η αρχή. Είμαι εδώ που είμαι αλλά ο στόχος μου είναι να καθιερωθώ και να παίξω ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο».

Για τον Ντιέγκο Σιμεόνε: «Είναι πολύ μεγάλος προπονητής, από τους καλύτερους. Είναι αυτός που έχει φέρει την Ατλέτικο εδώ που είναι αυτή τη στιγμή. Το πάθος και την τρέλα που έχει και βλέπετε στην τηλεόραση, το βγάζει και στην προπόνηση, θέλει οι παίκτες του να είναι aggressive συνέχεια. Είναι πολύ φιλικός με τους παίκτες και τους βοηθάει πολύ επειδή ως παίκτης που ήταν ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και το μεταδίδει στους παίκτες».

Αν παίζει ρόλο η ψυχολογία: «Σίγουρα γιατί όταν μία ομάδα είναι καλά στα αποδυτήρια, είναι καλά και στον αγωνιστικό χώρο».

Αν του φώναξε ποτέ ο Σιμεόνε: «Κάποιες φορές ήθελε να είμαι πιο aggressive και, λογικό είναι, μου φώναξε. Όμως, εννοείται ότι τον υπακούω».

Τι χρειάζεται ένα παιδί για να τα καταφέρει όπως ο ίδιος: «Ακόμα είναι η αρχή για μένα. Σίγουρα θέλει πολύ σκληρή δουλειά, να είσαι ταπεινός. Έχω μια συμμετοχή στο Champions League αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι. Θέλει συνοχή, προσπάθεια και δουλειά για να καταφέρεις ακόμα περισσότερα πράγματα. Και αυτός είναι ο στόχος μου».

Ποιο είναι το επόμενο όνειρό του: «Να αγωνιστώ και στο Πρωτάθλημα, στη La Liga. Ήμουν στην αποστολή για το παιχνίδι με τη Θέλτα το Σάββατο (21/10)».

Αν βλέπει ελληνικό ποδόσφαιρο: «Σχεδόν καθόλου. Μόνο κανένα ντέρμπι αν τύχει και δω. Τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη τα παρακολουθώ».  

ΒΟΥΡΚΩΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ "ΔΙΚΗ": «Συμφωνώ ότι ο Χουάνκαρ έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο»

Στη "Δίκη στο Open" φιλοξενήθηκε ο γιατρός του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός Χρήστος Γώγος και μίλησε για τον τραυματισμό του Χουάνκαρ και τη διακοπή του αγώνα. Στο τέλος της εκπομπής βούρκωσε. 

Για το ότι αναδείχθηκε - άθελά του - σε πρωταγωνιστή του ντέρμπι: «Λυπάμαι γι αυτό. Δεν ευθύνομαι εγώ, πραγματικά σε τέτοιους αγώνες πρέπει να είναι τα κεντρικά πρόσωπα μόνο οι ποδοσφαιριστές και κανένας άλλος. Δυστυχώς η πορεία των γεγονότων τα έφερε έτσι ώστε να είμαι εγώ. Λυπάμαι και πάλι»

Αν ήξερε για την εξουσία που είχε μέσω του Πειθαρχικού Κώδικα: «Είμαι στα γήπεδα από το 1991. Είμαι γιατρός αγώνα επί πάρα πολλά χρόνια. Έχουν αλλάξει οι κανονισμοί πάρα πολύ. Όμως για το fit not fit δεν ρωτηθήκαμε ούτε εγώ ούτε άλλοι που να γνωρίζω είτε ο πρόεδρος της επιτροπής μας. Επίσης,  υπάρχουν κι άλλα τρωτά. Στο πρώτο ημίχρονο ανέβηκα δύο φορές στη Θύρα 7 για προβλήματα υγείας που είχαν κάποιοι φίλαθλοι. Φανταστείτε αν συνέβαινε ένα αντίστοιχο γεγονός και έλεγαν πού είναι ο γιατρός του αγώνα; Πως γίνεται να έχεις γιατρό αγώνα τον οποίο στέλνεις στην κερκίδα για τον καθένα που μπορεί να έχει το οτιδήποτε.

Γνωρίζω πολύ καλά ποιες είναι οι εξουσίες. Απλά δεν ρωτήθηκα ποτέ ή κανένας άλλος, από ό,τι γνωρίζω, για να φέρουμε τις αντιρρήσεις μας αν αυτό μπορεί να γίνεται έτσι ώστε να τροποποιηθεί. Προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είπε ότι πρέπει να το δουν το συγκεκριμένο σημείο. Γιατί κανείς γιατρός δεν μπορεί την ώρα που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο να πει κάτι τέτοιο αν δεν πρόκειται για ένα κάταγμα, ένα εξάρθρωμα ή κάτι εμφανές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πάθηση αυτή είναι κρυφή, είναι μέσα στο κεφάλι, χρειάζεται ειδική εξέταση. Η ειδική εξέταση είναι ωτορινολαρυγγολόγος και ακοόγραμμα για να δούμε αν λειτουργεί το τύμπανο. Ο πειθαρχικός κώδικας είναι ελλειμματικός. Έτυχε μία στο εκατομμύριο να συμβεί αυτό και έτυχε στο χθεσινό παιχνίδι. Είμαι 31 χρόνια στα γήπεδα, έχω αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις, δεν ίσχυαν πάντα οι ίδιοι κανονισμοί.

Παλιότερα ο διαιτητής ρωτούσε τον γιατρό αν παίζουμε. Τώρα υπάρχει το fit και το non fit γιατί μπήκαμε στις διαδικασίες της UEFA. Ένας γιατρός αγώνα δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να πει fit ή non fit. Αυτό γίνεται μόνο στην αρχή με τα δελτία για να μπει στον αγώνα. Από εκεί και πέρα αν προκύψει τραυματισμός, εξαρτάται τι τραυματισμός είναι. Δεν μπορώ να κρεμάσω οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή η μία ομάδα με μια τυχαία απόφαση».

Αν η σύνταξη του φύλλου αγώνα από τον Ιταλό διαιτητή Μαρέσκα ταυτίζεται με την ιατρική γνωμάτευση και τον τραυματισμό του Χουάνκαρ: «Όσον αφορά το ιατρικό κομμάτι, νομίζω ότι το αποδίδει πλήρως. Δεν είδα την κροτίδα εμείς καθόμαστε στο μεσαίο πάγκο και στα ντέρμπι όλοι οι παράγοντες είναι όρθιοι και η συγκεκριμένη φάση έγινε δεξιά από εκεί που καθόμουν και καλυπτόμουν από παίκτες και παράγοντες δεν είδα. Επειδή η φάση έγινε στα δεξιά μου είπαν “γιατρέ τρέξε”. Με ενδιέφερε η υγεία του ποδοσφαιριστή. Ο θόρυβος ήταν τόσο έντονος, μην παίξουμε με τα εκατοστά, σίγουρα από τη στιγμή που είχε νευρολογικό πρόβλημα, είχε οριζόντιο νυσταγμό στα μάτια του, δεν κορόιδευε, δεν μπορούσε να σταθεί. Εκείνη τη στιγμή εξετάζουμε αδρά, χωρίς κάποιο μηχανικό μέσο, προσπαθούμε να καταλάβουμε αν μας ακούει. Δεν του μιλάμε μόνο, κάνουμε και μια ειδική κίνηση ή πιάνουμε το μαλλί του και το τρίβουμε να τον ρωτήσουμε αν ακούγεται ομόπλευρα ή όχι. Σε αυτήν την εξέταση, ο ασθενής δεν άκουγε από το αριστερό αυτί και αυτό μέχρι να διαπιστωθεί με εξέταση αν είναι μόνιμο, το λέμε προσωρινή υποακουσία.

Αν σωστά πήγε με φορείο στα αποδυτήρια ο Χουάνκαρ: «Εγώ ζήτησα να έρθει το τροχήλατο φορείο και να πάμε στο ιατρείο και για να είναι πιο ήρεμα και να τον εξετάσουμε λίγο καλύτερα. Αυτό έγινε 5 λεπτά μετά. Δέκα λεπατά από τη στιγμή που ο παίκτης είχε πάει στα αποδυτήρια, οι βοηθοί του παρατηρητή μου είπαν ότι ο διαιτητής θέλει μια πρώτη ενημέρωση. Την έκανα, παρόντων των γιατρών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και πολλών παραγόντων των δύο ομάδων. Εκείνη τη στιγμή ο Χουάνκαρ δεν μπορούσε να αγωνιστεί».

Ποτέ διαπίστωσε ότι η κλινική εικόνα του Χουάνκαρ ήταν καλύτερη: «Πολλές φορές μέσα στα επόμενα 60 λεπτά πήγαμε στο γραφείο του διαιτητή από το ιατρείο που ήταν ο Χουάνκαρ με τους γιατρούς των δύο ομάδων. Αυτό έγινε 3-4 φορές. Όλο αυτό το διάστημα, με τέτοιες «κακώσεις» από τον θόρυβο, υπάρχει βελτίωση. Αν δεν υπήρχε βελτίωση θα πήγαινε να πει ότι είχε κουφαθεί τελείως, θα είχε πάθει ολική ρήξη τυμπάνου και θα πονούσε πάρα πολύ. Φαινόταν ότι ήταν κάτι προσωρινό και γι αυτό έκανε και την υποακουσία και ενημέρωσα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην πορεία όταν τον επανεξετάσαμε βελτιώθηκε, άκουγε τις κινήσεις ισοσκελώς και από τα δύο μέρη. Όταν του ζήτησα για να γυρίσει καθιστός για τον βάλω όρθιο για να δω αν λειτουργεί το σύστημα ισορροπίας του, ο παίκτης προσπάθησε να κάτσει στο κρεβάτι αλλά δεν μπορούσε, πολλώ δε μάλλον να σταθεί όρθιος. Μου λέει “δεν μπορώ να σταθώ όρθιος” και ξάπλωσε. Δύο φορές έγινε αυτή η προσπάθεια. Μετά δεν ξαναδοκιμάσαμε, αφού ο ίδιος μου έλεγε δεν μπορεί να σταθεί όρθιος εγώ δεν μπορούσα να επιμένω. Αν υποκρίθηκε, χρειάζονται μέσα για το δει κανείς τα οποία δεν είχαμε. Εγώ παρακίνησα να έρθει στο νοσοκομείο το δικό μας που εφημέρευε την Κυριακή (22/10). Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πρότειναν το Metropolitan που είναι κοντά, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού σκέφτηκαν να πάνε στο «Υγεία». Υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο αλλά το ΕΚΑΒ δεν διακομίζει σε ιδιωτικά, μόνο σε δημόσια νοσοκομεία. Δεν προβλέπεται από τον νόμο. Νωρίτερα, πήρε και άλλον ασθενή από τη Θύρα 7 ο οποίος είχε λιποθυμήσει».

Αν θα μπορούσε ο Χουάνκαρ να αγωνιστεί μια ώρα μετά με το 100% των ικανοτήτων του: «Αυτό είναι υποκειμενικό. Δεν μπορεί κάποιος σε υποκειμενικό πρόβλημα να πει “μπορείς να σηκωθείς, πήγαινε”. Δεν υπάρχει ειδικό… ζαλιζόμετρο. Ο διαιτητής στεκόταν μόνο στη συγκεκριμένη παράγραφο fit ή no fit. Δεν είναι όμως έτσι».

Γιατί ο διαιτητής γράφει ότι πίεσαν τον γιατρό οι παράγοντες: «Υπήρχε ένταση αλλά δεν υπήρχαν τσακωμοί και βρισίδια. Υπήρχε ένταση για το τι θα γραφτεί γιατί ο καθένας ήξερε ότι το παιχνίδι μάλλον πάει σε μια διαδικασία δίκης. Αν ο γιατρός έγραφε ότι ο παίκτης είναι fit, κέρδιζε το παιχνίδι ο Ολυμπιακός στα χαρτιά. Αν έγραφε non fit, το κέρδιζε ο Παναθηναϊκός στα χαρτιά. Εκείνη τη στιγμή εγώ έπρεπε να μιλήσω σαν γιατρός και προσπαθούσα αυτό να το απεικονίσω. Και μάλιστα μου ζητήθηκε να το κάνω στα αγγλικά. Σε τέτοια φόρτιση με 15-20 άτομα γύρω ήταν χάβρα. Μετά τα 60 λεπτά, εμφανίστηκε και η εισαγγελέας στα αποδυτήρια και έκατσα σε ένα γραφείο και μπόρεσα να καταγράψω και προσπάθησα και να διορθώσω και φρασεολογικά. Γιατί εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να γράψεις τα τέλεια αγγλικά, πρέπει να κάνεις γρήορα κάτι».

Αν ένιωσε πίεση από παράγοντες των δύο ομάδων: «Δεν αισθάνθηκα κάποια πίεση, ήταν όλοι to the point, ο καθένας ήθελε το καλό της ομάδας του. Δεν δέχθηκα μπούλινγκ. Μπούλινγκ δέχομαι τώρα στο τηλέφωνο, στο σπίτι μου, στα παιδιά μου, με απειλές κατά της ζωής μου. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να με φυλάνε αστυνομικοί λες και είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας ή κάποιος μεγάλος εγκληματίας. Είναι απαράδεκτο αυτό. Είναι καταγεγραμμένα τα μηνύματα στο κινητό μου, τα έδειξα και στην εισαγγελέα το βράδυ της Κυριακής (22/1). Μίλησα με τον αδερφό μου και τη σύζυγό μου που είναι δικηγόροι. Εξετάζεται η εκπομπή η οποία προκάλεσε αυτό το μένος εναντίον μου λέγοντας ψευδείς ειδήσεις, από τον Sport FM ένας συγκεκριμένος δημοσιογράφος που έδωσε στην εικόνα το τηλέφωνό μου και το πήρε όλη η Ελλάδα. Έχω 8.000 κλήσεις και πάνω από 3.000 μηνύματα. Βρίζουν μέχρι και την πεθαμένη τη μάνα μου και φοβούνται η κόρη μου με τα εγγόνια μου και ο γιος μου. Είναι απίστευτο αυτό που ζω. Προφανώς και θα κάνω νομικές ενέργειες. Οι εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση αναρτώνται στο διαδίκτυο 2-3 μέρες μετά. Αυτό το υλικό περιμένει ο αδερφός μου για να μπορέσουμε να βρούμε στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο τα στοιχεία εκείνα που όπλισαν τη σκέψη του να μιλήσει με αυτόν τον τρόπο με αποτέλεσμα η πράξη του να έχει κακουργηματικό χαρακτήρα γιατί απειλείται ζωή».

Αν έχει βιώσει ποτέ αντίστοιχο: «Ποτέ, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναζήσει. Μου έχει τύχει να σώσω παίκτες από θάνατο λόγω βαρέων χτυπημάτων στο πρόσωπο, μου έχει και διασωλήνωση αλλά αυτό το πράγμα πρώτη φορά μου συνέβη».

Γιατί ο Χουάνκαρ έφυγε από το γήπεδο αφού δεν έδειχνε να βελτιώνεται άμεσα και αν κινδύνευσε η υγεία του: «Για την υγεία του και τη ζωή του, δεν υπήρχε πρόβλημα. Έχουμε μια κλίμακα στη νευροχειρουργική, την κλίμακα Γλασκώβης από το 1 με άριστα το 15, με την οποία μετράμε αν υφίσταται κάκωση στο κεφάλι που κινδυνεύει από ένα αιμάτωμα. Δεν θα πέθαινε από τη ζαλάδα ή από το ότι δεν μπορούσε να ισορροπήσει. Αυτό ήταν ένα κομμάτι για το οποίο εγώ ήθελα να κάνει την εξέταση και είπα να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο που ήμασταν εμείς. Δεν ξέρω πόση ώρα κάνει ένα ασθενοφόρο να έρθει από το «Υγεία» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» εκείνη τη στιγμή. Όμως από τη στιγμή που όλοι, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και διαιτητής, είχαν επικεντρώσει στο fit ή non fit γιατί είχαν στόχο το γραφειοκρατικό κομμάτι, γι αυτό χάθηκε ο χρόνος αυτός. Όμως δεν θα πάθαινε κάτι και δεν θα πέθαινε ποτέ γιατί αν εκείνη τη στιγμή συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα τον είχαμε πάρει «στο φτερό» με οτιδήποτε να τον πάμε στο δημόσιο νοσοκομείο, είτε θέλανε ιδιωτικό είτε δεν θέλανε».

Για το ότι το κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι και 1% κάτω να είναι η ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή πρέπει να διακόπτεται ένα παιχνίδι: «Αυτό ανήκει στον διαιτητή. Εγώ μιλούσα για το αν είναι υγιής ή όχι. εκεί ήταν το παιχνίδι. Αυτό ήταν δουλειά του κ. Μαρέσκα να το πει. Αν ήμουν εγώ διαιτητής, πιθανότατα να το έκανα έτσι».

Αν η εισαγγελέας του ζήτησε αντίγραφο της ιατρικής γνωμάτευσης: «Ναι, και νομίζω πήρε. Δεν είναι δημόσιο έγγραφο, έχει προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει και στο διαδίκτυο και αυτό είναι απαράδεκτο».

Αν θα ξαναπάει σε γήπεδο ως γιατρός αγώνα: «Αλλιώς θα περίμενα να κλείσω την καριέρα μου. Δεδομένου ότι ήμουν ο υπεύθυνος γιατρός του ΟΑΚΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ο υπεύθυνος γιατρός του ΟΑΚΑ κατά την έναρξη, λήξη και διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων. Θα περίμενα να την κλείσω με έναν διαφορετικό τρόπο, με ένα ευχαριστήριο μήνυμα από όλες τις ομάδες, όπως προς τιμήν του έκανε ο Ολυμπιακός προς το πρόσωπό μου μαζί με άλλους 20-30 γιατρούς, πριν καιρό. Όμως αυτή τη στιγμή, όταν έχεις 8.000 τηλέφωνα να σε βρίζουν, φανταστείτε γνωρίζοντας πια το πρόσωπό μου όλη η Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι δε θα ήμουν αποδεκτός εκεί. Όμως σε αυτή τη φάση νομίζω πως έχω ολοκληρώσει. Όχι γιατί φοβάμαι αλλά γιατί θεωρώ πως μέσα μου «άδειασα» τελείως. Και από την ομάδα μου αλλά από όλους τους ανθρώπους που βλέπουνε αυτά που συμβαίνουν και δεν κάνουν κάτι. Αντιθέτως, έζησα μεγάλη αγάπη και συμπάθεια από εσάς τους δημοσιογράφους».

Από τους Ρομά στη... Ρόμα!

Οι Ρομά (Ρόμα για τους... fans) της Κατερίνης έφτιαξαν δική τους ομάδα και κάθε παιχνίδι είναι viral, εντός κι εκτός γηπέδου στην Πιερία!

Μετά το 02:20

Κομβικό (2)

Ο διαιτητής ποτέ δεν ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο. 

Ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των πειθαρχικών διώξεων. 

Κομβικό

Η πιο κρίσιμη φάση δεν είναι ούτε η Εφέσεων ούτε το CAS. 

Είναι η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική της Λίγκας. 

Πως και προ που ασκήσει τις διώξεις. 

Η απάντηση

 Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη 

 Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου 

Σε απάντηση της ανώνυμης ανάρτησης από εισαγγελικό λειτουργό στην Ελλάδα, θα ήθελα να καταθέσω τα ακόλουθα:

 Οποιαδήποτε και αν είναι η αντίληψη του καθενός για τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος, παραμένει ένας θεσμοθετημένος Κώδικας, και σύμφωνα με τις γενικές αρχές της διεθνούς διαιτησίας (international arbitration) και τις γενικές και ειδικές αρχές του Ποδοσφαιρικού Δικαίου και του Αθλητικού Δικαίου (football law and sports law), παραμένει ένας Κώδικας ο οποίος δεσμεύει όλες τις πλευρές που τον έχουν αποδεχθεί (ΕΠΟ, ομάδες, ποδοσφαιριστές κλπ).

 Συνεπάγεται ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις, όσο «παράλογες» και «καταχρηστικές» μπορεί να φαίνονται στον οιονδήποτε, είναι διατάξεις τις οποίες τις έχουν αποδεχθεί οι εν λόγω ομάδες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, ως προϋπόθεση συμμετοχής τους σε αυτό. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει ακολουθία και εφαρμογή αυτών των κανόνων από την αθλητική δικαιοσύνη, για να αποφευχθούν ασύμβατοι παραλληλισμοί για το τι εστί δικαιοσύνη.

 Καταλήγοντας, είναι συνετό, δημόσια πρόσωπα, και δη λειτουργοί της Εισαγγελίας να μην προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες προβλέπουν ή κατευθύνουν αποτέλεσμα απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης, ειδικά όταν αυτές γίνονται ανώνυμα και δίχως να συνοδεύονται από νομικούς κανόνες και εμπεριστατωμένους συλλογισμούς που να επεξηγούν και να επικυρώνουν τη θέση που προβάλλεται. Τέτοιες δηλώσεις

 

  1. Μπορούν να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις (ο μη νομικά εκπαιδευμένος εγκέφαλος μπορεί να παράξει διάφορους συσχετισμούς) και να φέρουν το θεσμό της αθλητικής δικαιοσύνης σε ανυποληψία.
  2. Να δημιουργήσουν την λανθασμένη εντύπωση ότι Κώδικες ποδοσφαιρικής αθλητικής δικαιοσύνης μπορούν να μεταβληθούν χωρίς πρωτύτερη νομοθετική ρύθμιση, για όφελος της ‘δικαιοσύνης’ και να επιτρέπουν παράλληλα την παραβίαση των ορίων της δικαστικής δημιουργικότητας.
  3. Να προτρέψουν, αθλητικούς δικαστές και τα μέρη μιας Συμφωνίας να σπάσουν και να αλλάξουν τους όρους μιας συμφωνίας χωρίς παράλληλη συνεννόηση και αποδοχή της αλλαγής των όρων μεταξύ ΟΛΩΝ των πλευρών (Alteri stipulari nemo potest).

 Συμπερασματικά, μπορεί ο εν λόγω Πειθαρχικός Κώδικας να μην είναι αρεστός, μπορεί να είναι ‘σκληρός’, αλλά είναι ένας συμπεφωνημένος και θεσμοθετημένος Κώδικας ο οποίος πρέπει να εφαρμοσθεί (dura lex sed lex).

 Τονίζω ότι οι απόψεις μου είναι προσωπικές και δεν αντιπροσωπεύουν κανένα οργανισμό η θεσμό με τον οποίο μπορεί να έχω επαγγελματική σχέση.

Η απορία

 Αναρωτιέται χρήστης του πάλαι ποτέ Twitter: 

"Απορώ πως γίνεται να φάει φωτοβολίδα στο κεφάλι ποδοσφαιριστής αφού ο Μητσοτάκης έκλεισε τους συνδέσμους και η αστυνομία ανέλαβε να ελέγχει τα γήπεδα".

"Να παίζουν όσοι δεν έχουν ευαίσθητα αυτιά"

 Γράφει ο αναγνώστης Κ.Χ.: 

στω πως την ερχόμενη Πέμπτη, στο ΟΣΦΠ-Γουεστ Χαμ, πέφτει μια κροτίδα στο 50΄ και πέφτει κάτω αναπληρωματικός παίκτης της Γουεστ Χαμ, που προθερμαίνεται. Οι γιατροί αποφαίνονται πως ο παίκτης πρέπει να πάει στο ιατρείο και μένει εκεί για μια ώρα, (άρα δεν είναι ικανός να μπει για ν' αγωνιστεί, στο 50΄ μένουν μόνο 40 αγωνιστικά λεπτά). Παρακαλείται ο "διακεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός και βαθύς γνώστης των αθλητικών ζητημάτων" (http://dikisports.blogspot.com/2023/10/blog-post_680.htmlνα μας εξηγήσει αν ο επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής θα βγει να δηλώσει πως από του χρόνου στη διοργάνωση θα παίζουν μόνο παίκτες με λιγότερο "ευαίσθητα αυτιά" ή αν θα πέσει βαρύς κι ασήκωτος ο πέλεκυς της ΟΥΕΦΑ.

Να μη μας διαφεύγει πως ο εκάστοτε Πρόεδρος της εκάστοτε Διοργανώτριας
Αρχής οφείλει πρωτίστως να μεριμνά για την πιστή εφαρμογή των Κανονισμών
του αθλήματος κι όχι για το αν οι παίκτες έχουν περισσότερο ή λιγότερο
"ευαίσθητα αυτιά"."

Κουαρτέτο στοιχεϊων

 Λεπτομέρειες για το "αιώνιο" ντέρμπι με σημασία: 

1. Τι γράφει στην έκθεσή του ο παρατηρητής αγώνα; 

2. Γιατί ο διαιτητής δεν ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο; 

3. Η γνωμάτευση του γιατρού αγώνα δημιουργεί συνθήκες αμφιβολίας για την ενδεχόμενη συμμετοχή Χουάνκαρ; 

4. Η κροτϊδα που κατευθύνεται σε παίκτες που προθερμαίνονται έχει "επί σκοπώ" χαρακτήρα; 

"Οι κανόνες δεν αλλάζουν"

Απαντά στην εισαγγελική ανάρτηση (https://dikisports.blogspot.com/2023/10/blog-post_680.html?m=1) ο καθηγητής αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης από τη Ζυρίχη:

"Είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος, σεβομενος τον όρκο μου. Διότι με αυτά που λέει ο κ. εισαγγελέας, ουσιαστικά προτρέπει σε μια δικαστική απόφαση, η οποία θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες".

"Επανάληψη κεκλεισμένων"

Μήνυμα στη "Δίκη" από διακεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό και βαθύ γνώστη των αθλητικών ζητημάτων:  

"Οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα.

Στον απαράδεκτο πειθαρχικό κώδικα οφείλονται όλα και στην έλλειψη βούλησης και ανικανότητα της πολιτείας και των ΠΑΕ να εφαρμόσουν τον αθλητικό νόμο.

Μακάρι η σοφή αθλητική δικαιοσύνη, εν αμφιβολία υπαιτιότητας διακοπής, να νομολογήσει να επαναληφθεί το παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρων.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι άλλο ένα βαρύ πλήγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Τα πολλα λόγια ειναι φτώχεια (2)

Ιατρική γνωμάτευση στο "Υγεία": Ο Χουάνκαρ έχει χάσει μέρος της ακοής του στο αριστερό αυτί.

Ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι θα την επανακτήσει πλήρως. 

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Ένιωσε την ανάγκη να γράψει στο Facebook ο ιατρός Χρ.Γώγος (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02zTgHphDxbzPdordmPP9o7BRw2QvV6wHRiqsBH2uWhefBbWJZshDn2P3xXQmm3i5xl&id=1325910767).

Μόνο που δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: 

Μπορούσε να αγωνιστεί στο 100% της υγείας του ο Χουάνκαρ; 

Ναι ή όχι; 

Πως θα δείτε live την αποψινή "Δίκη"

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open, η "Δίκη" https://dikisports.blogspot.com/2023/10/20-ucl.html?m=1

Εναλλακτικά στο διαδίκτυο https://youtube.com/live/kwdIubidMm0?feature=share

Ρεπορτάζ εκ βαθέων

Πάντως, από κάλυψη μια χαρά τα πήγε η Cosmote.

Έδειχνε τρεις ώρες χωρίς να δείχνει τίποτε. 

ΑΠΟΨΕ στη "ΔΙΚΗ": Όλη η αλήθεια για τη διακοπή στο "αιώνιο" ντέρμπι + Ένας 20χρονος Ελληνοκύπριος στο UCL + Τι απαιτεί ο Άρειος Πάγος για το στοιχηματικό σκάνδαλο + Οι απόρρητοι ορισμοί των διαιτητών

Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή.  

Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπη των μεγάλων αποκαλύψεων δινει πάλι τον τόνο για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Όλη η αλήθεια για τη διακοπή του ντέρμπι των "αιωνίων" - Οι ιατρικές γνωματεύσεις για τον Χουάνκαρ και το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο Ιταλός διαιτητής -- Γιατί η υπόθεση μπορεί να φτάσει μέχρι το CAS.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα 50 λεπτά του αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο μικροσκόπιο του προπονητή Σάκη Τσιώλη.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ: Το ντεμπούτο ενός 20χρονου Ελληνοκύπριου στο Champions League - Απευθείας από τη Μαδρίτη ο ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Ηλίας Κωστής.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι απαιτεί ο Άρειος Πάγος για το σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού  - Στο studio ο ποινικολόγος Γιάννης Απατσίδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα. 

ΕΡΕΥΝΑ: Οι απόρρητοι ορισμοί των διαιτητών - Σχολιάζουν ο καθηγητής διαιτησίας Γιώργος Φασόλης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος.

36 χρόνια "Δίκη", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΈΪΛΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΝΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: https://www.tvopen.gr/watch/187126/hdikhstoopendeyterastis2100zontanasthnybridikhthleorashkaisemagnhtoskophshmetatamesanyxtastoanoixto