Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής του Παναιτωλικού Γιάννης Πετράκης και μίλησε για τη μάχη της κορυφής στο φετινό πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Επίσης αναφέρθηκε στη διαιτησία, στις ομάδες της κορυφής και την Εθνική ομάδα.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Πετράκης:
Για την ελληνική διαιτησία: «Όλα είναι θέμα παιδείας, μόρφωσης και της οπτικής γωνίας από την οποία βλέπουμε τα πράγματα. Η διαιτησία είναι μια συνέχεια της αποτύπωσης της κοινωνίας. Για μένα, σημαντικό είναι να καταλάβουμε ποια είναι τα σημαντικά πράγματα που μας βοηθάνε να κάνουμε πρόοδο. Η διαιτησία ειδικά τώρα που υπάρχει το VAR δεν έχει πολλά περιθώρια για να οδηγήσει πράγματα σε καταστάσεις που γινόταν πριν από αρκετά χρόνια. Συνήθως η διαιτησία χρησιμοποιείται για άλλοθι. Υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά μια ομάδα και δεν κοιτάζουμε ποιο είναι το πρόβλημα, προσπαθούμε να βρούμε πού θα ρίξουμε την ευθύνη για το πρόβλημα και όχι ποιο είναι αυτό. Πολλές κι οι διαιτητές, όπως κι εμείς οι προπονητές, όταν δεν πάει κάτι καλά για μια ομάδα, είναι εύκολο να πούμε ότι εκεί χάσαμε γιατί φταίει ο προπονητής, ο διαιτητής. Χρησιμοποιείται σαν άλλοθι. Το πρώτο είναι αυτό.
Το δεύτερο είναι: νόμοι, κανόνες, εφαρμογή. Χώρια από την αντίληψη που πρέπει να έχουν οι παράγοντες για το τι είναι αυτό που θα βοηθήσει κάποια ομάδα για να βρει δρόμο να πάει μπροστά. Σίγουρα η διαιτησία παίζει κάποιο ρόλο γιατί αυτό είναι πραγματικότητα άλλά τώρα αυτός ο ρόλος περιορίζεται πάρα πολύ. Όμως, παρ’ όλα αυτά γίνεται πολύ μεγάλος ντόρος για τη διαιτησία που δε γίνεται πουθενά».
Για την ανταγωνιστικότητα στο φετινό πρωτάθλημα: «Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σπουδαίο. Όπως και πέρσι αλλά ειδικά φέτος υπάρχουν τέσσερις ομάδες που είναι υψηλού επιπέδου, φαίνεται και από την πορεία τους στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη ποια ομάδα θα κόψει πρώτη το νήμα. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, είναι ότι ένας θα πάρει το πρωτάθλημα. Και για μένα, σε βάθος χρόνου, το πρωτάθλημα το παίρνει αυτός που είναι καλύτερος σε όλα τα επίπεδα και ειδικά αγωνιστικά, το πώς διαχειρίζεται καλές ή κακές στιγμές σαν οργανισμός, πώς διαχειρίζεται το καλό ή το κακό αποτέλεσμα, πόσο εύκολα βρίσκεις αυτό που σε πάει μπροστά ή αυτό που σε πάει πίσω, και μέσα από αυτή τη διαδικασία χτίζουμε και προχωράμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρωτάθλημα που δεν είναι μόνο αυτές οι τέσσερις ομάδες, πιστεύω ότι κι από εκεί και κάτω, επειδή είχα δουλέψει και δύο χρόνια στην Κύπρο, έχει ανεβεί το επίπεδο και σε στιλ παιχνιδιού, δηλαδή καθαρά σε αγωνιστικό τομέα, και ταυτόχρονα βλέπω ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ρόστερ αλλά και ό,τι αφορά τη δομή του ποδοσφαίρου που παίζεται στην Ελλάδα. Και στην Εθνική παρότι πολλά παιδιά παίζουν στο εξωτερικό αλλά ξεκίνησαν από εδώ, δείχνουν ότι είμαστε σε μια διαδικασία προόδου. Αυτό θέλουμε όλοι».
Συνεχίζοντας, ο κ. Πετράκης είπε: «Αυτός ο οποίος έχει την ικανότητα να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τα πράγματα όταν έχει την ευκαιρία στο χτίσιμο της ομάδας, όταν έχει τη δυνατότητα να κάνει μια καλά δομημένη ομάδα, αυτός που έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται την καθημερινότητα, γιατί μέσα σε έναν οργανισμό είναι πάρα πολλά άτομα γύρω μας και ταυτόχρονα υπάρχει ένας κόσμος από πίσω που δημιουργεί πίεση, ένταση, απαιτήσεις. Και πρέπει να ξέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο όλες οι ομάδες δεν έχουν μόνο καλά αποτελέσματα. Δεν μπορεί κάποια ομάδα να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα όταν οι καλύτερες ομάδες στον κόσμο έχουν και αυτές τις κακές τους στιγμές. Αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν όλο το πακέτο και να το οργανώσουν καλά, νομίζω ότι έχουν και τον πρώτο λόγο για να πάρουν το πρωτάθλημα».
Για ότι μια λεπτομέρεια όπως το λάθος του Μπρινιόλι στο Άρης-Παναθηναϊκός μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα: «Το ποδόσφαιρο το επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η τύχη. Δηλαδή, χτυπάει η μπάλα στο πόδι ή στο σώμα κάποιου παίκτη αλλάζει πορεία και μπαίνει γκολ. Γίνεται η ίδια φάση, χτυπάει η μπάλα και δεν μπαίνει γκολ. Δοκάρι και μέσα είμαστε στον παράδεισο, δοκάρι και έξω είμαστε στην κόλαση. Είναι δύο πόντοι διαφορά. Μετά ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια αν δεν κερδίσουμε, δεν είναι έτσι. Για μένα, πρέπει να γίνεται καλή εκτίμηση, ποια είναι η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα και να μπορούμε να τη βρίσκουμε για να μπορούμε να το βελτιώσουμε και να μην ξανασυμβεί αυτό».
Για το ότι ο Παναθηναϊκός είναι πιο ώριμος από πέρσι και έχει αβαντάζ που κράτησε τον Γιοβάνοβιτς: «Συμφωνώ με αυτό, είναι στα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού. Και οι άλλες ομάδες έχουν συν και πλην. Δηλαδή και ο ΠΑΟΚ που έχει για τρίτη σεζόν τον κ. Λουτσέσκου έχει ένα πλεονέκτημα. Αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει. Γιατί είναι και η διαχείριση στην καθημερινότητα, όχι μόνο μέσα στον οργανισμό αλλά και από το staff στην καλή στην κακή μέρα, ο έλεγχος των συναισθημάτων, το πώς βλέπουμε το επόμενο παιχνίδι. Αν έρθει ένα κακό αποτέλεσμα και φέρνουμε την καταστροφή αυτό είναι πισωγύρισμα.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι μπροστά μας, μαθαίνουμε και προχωράμε. Πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ορθολογικής σκέψης για να διαχειριστούμε την καθημερινότητα, είτε είναι θετικό είτε είναι αρνητικό. Ή κάνουμε μια καλή εμφάνιση, ένα καλό αποτέλεσμα και την Κυριακή δεν πάμε στο γήπεδο. Γιατί δεν είναι μόνο στο αρνητικό, είναι και στο θετικό. Για μένα αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη δουλειά μας. Το να κατευθύνουμε ανθρώπινα μυαλά για μένα είναι το πιο δύσκολο από όλα. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε το ανθρώπινο μυαλό όταν υπάρχει μια περιρρέουσα κατάσταση και μια πληροφορία μόνιμα προς μια κατεύθυνση, δεν είναι εύκολο για εμάς που είμαστε επικεφαλής σε έναν τομέα να αλλάξουμε αυτή τη ροή. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και για μένα προσωπικά είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια στη δουλειά μας».
Γιατί οι Big 4 δεν προσλαμβάνουν Έλληνες προπονητές: «Νομίζω ότι ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι πως οτιδήποτε είναι ξενόφερτο, είναι αποδεκτό. Ό,τι είναι δίπλα μας δεν αξιολογείται ανάλογα. Ο Κύρος Βασάρας είπε ότι χρειάστηκε 11 χρόνια για να γίνει διαιτητής Α’ Εθνικής. Εγώ δούλευα 22 χρόνια στο τοπικό και στη Δ’ και Γ’ Εθνική. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, δούλεψα για 1,5 χρόνο στην Α’ Εθνική και ανακηρύχθηκα ο καλύτερος προπονητής. Γιατί είμαι στη δίπλα πόρτα και δεν αξιολογούμε αν υπάρχει κάτι σημαντικό για να έχουμε και το άλλοθι, «να, πήραμε ξένο». Πρέπει να αλλάξει αυτό. Εμείς είμαστε προς τη δύση της καριέρας μας αλλά υπάρχουν πολλά παιδιά που αξίζουν. Και το κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία. Και στην Ελλάδα το μπάσκετ. Γιατί όχι και στο ποδόσφαιρο. Αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Σε όλα τα πράγματα απαξιώνουμε το οικείο. Βλέπετε ότι οι καλύτεροι Έλληνες επιστήμονες δεν βρίσκουν τον δρόμο τους εδώ, πάνε στο εξωτερικό. Γιατί εδώ λέμε «είναι Έλληνας». Είναι τιμή μας που είμαστε Έλληνες και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι Σέρβοι, δεν έχω ακούσει ποτέ Σέρβο να κατηγορεί Σέρβο. Δείτε τι πρόοδο έχουν προπονητικά, με προπονητές σε όλη την Ευρώπη».
Αν κάποιος από τους Big 4 έχει προβάδισμα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος: «Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Είναι πολλά τα παιχνίδια ακόμα, και στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ. Η καθημερινότητα δείχνει ότι η ΑΕΚ μπορούσε να «σκοντάψει» στα Γιάννενα, εμείς θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι στο «Καραϊσκάκη» και στην Τούμπα. Και επειδή υπάρχουν και πολλά μεταξύ τους παιχνίδια, ότι και να πούμε είναι πολύ παρακινδυνευμένο. Δίνω 25% και στους τέσσερις».
Αν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα κάποια άλλη ομάδα πλην των Big 4: «Η μέχρι τώρα πορεία κάποιας ομάδας εκτός των τεσσάρων δεν με έχει πείσει ότι μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Και επειδή ήδη φτάνουμε στο τέλος του πρώτου γύρου, νομίζω ότι είναι απίθανο να συμβεί αυτό».
Αν υπήρξε πρόταση για την Εθνική ομάδα: «Θα ήταν η μέγιστη τιμή για μένα αν συνέβαινε αυτό. Δεν με έχει ενοχλήσει κανένας για αυτό το θέμα αλλά νομίζω ότι είναι λογικό για οποιονδήποτε Έλληνα προπονητή ότι είναι η μέγιστη τιμή. Τουλάχιστον εγώ έτσι αισθάνομαι».
Για το ότι η ΕΠΟ αποφάσισε να μην αλλάξει τον προπονητή την ώρα που η Εθνική διεκδικεί την πρόκριση στο Euro: «Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτα σωστό. Και νομίζω ότι γίνεται και καλή δουλειά, γιατί πρέπει να είμαστε δίκαιοι και τίμιοι με αυτό που βλέπουμε. Αν εξαιρέσουμε ένα-δύο παιχνίδια, η εικόνα της Εθνικής είναι πάρα πολύ καλή, είμαστε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο με Γαλλία και Ολλανδία. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι στην Ολλανδία, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ήμασταν αξιοπρεπείς και ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα. Αισθάνομαι ότι γίνεται καλή δουλειά από τον κ. Πογιέτ με βάση την εικόνα. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά στην Εθνική το αναγνωρίζουν αυτό γιατί αυτοί είναι μέσα και αυτοί το ζούνε. Αλλά και για μένα η εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική, και ο τρόπος που παίζουμε και ο τρόπος που είναι δεμένοι μεταξύ τους».
Για τις δυσκολίες που μπορεί να κρύβουν τα πλέι οφ του Nations League με τις θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες του Καζακστάν, της Γεωργίας και του Λουξεμβούργου: «Συμφωνώ απόλυτα γιατί είναι ένα παιχνίδι, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Και επειδή το ποδόσφαιρο το καθορίζουν πολλοί παράγοντες, πιθανόν κάποιος εξ’ αυτών να παίξει σημαντικό ρόλο. Κάτι που είναι έξω από τη δουλειά μας, ένα τυχαίο γεγονός. Για παράδειγμα ένας τραυματισμός, ένα απρόβλεπτο γκολ, να τύχει κάτι που δεν έχει σχεδιαστεί και να πρέπει μετά να το διαχειριστείς. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση, τα νοκ άουτ παιχνίδια δεν χρειάζονται πολύ ρίσκο. Είμαστε καλύτεροι, πιστεύω ότι θα προκριθούμε, απλώς πρέπει να το καταθέσουμε στο γήπεδο»