Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

"Αντισυνταγματική η διάταξη για τις λέσχες φιλάθλων"

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος και μίλησε για τα επεισόδια στον Ρέντη και στη στοχοποίηση των διαιτητών.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος:

Γιατί ο αθλητικός εισαγγελέας αποφάσισε να μην υπάρξει κράτηση των διαιτητών στο Κηφισιά-Ολυμπιακός μετά την προφορική μήνυση από τον Αλέξη Κούγια: «Έτσι έκρινε εκείνη τη στιγμή ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο κ. Σπυρόπουλος. Αλλά επί του πρακτέου, η πολιτεία δεν έχει ξεχωρίσει τις αρμοδιότητες. Δηλαδή το VAR το πλήρωσε ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης και το γνωρίζετε επί της προηγούμενη κυβερνήσεως. Και ο μόνος υπουργός ο οποίος θέσπισε με νόμο να μην υπάρχει στην οπαδική βία αναστολή κατά των ποινικών αδικημάτων ήταν ο κ. Ορφανός. Επί της θητείας του κ. Ορφανού είδατε πώς πήγε η οπαδική βία. Εγώ είμαι εδώ ως συνήγορος υπεράσπισης των οπαδών του Ολυμπιακού για την υπόθεση του Ρέντη αλλά έχω και έναν ευρύτερο ρόλο ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης να απευθύνω και στον συνάδελφό μου τον κ. Κούγια που έκανε τη μήνυση κατά των διαιτητών ότι έχει το δικαίωμα με το άρθρο 104 του αθλητικού νόμου το οποίο συνδυάζεται με το 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όμως το VAR γιατί το φέραμε; Δε θεσπίστηκε από την πολιτεία για τις αδικίες των ομάδων εάν ο διαιτητής δεν δει ή εθελοτυφλήσει; Δεν υπάρχει και αυτή η περίπτωση; Εάν όμως υπάρχει μία διαπλοκή γενικότερων παραγόντων και ο κ. Κούγιας ή ο οποιοσδήποτε ο οποίος έχει ρόλο μπορεί να αποδείξει στις δικαστικές αρχές μπορεί να το πράξει. Στον κατάλληλο επαγγελματικό χώρο, στην κατάλληλη θέση πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος. Το ίδιο και στη δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε το εξής: «Αφού φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, προτείνω να φεύγουν οι ομάδες οι δικές μας και να πηγαίνουν σε ξένα γήπεδα, σε ξένες χώρες και να παίζουν εκεί το ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί θα ακολουθούν τις ομάδες τους στο εξωτερικό. Εκεί θα φτάσουμε».

Ο γνωστός δικηγόρος πρόσθεσε: «Ποια είναι η λύση ώστε οι αγνοί θεατές όλων των αθλημάτων να πάνε στο γήπεδο με τα παιδιά τους; Είναι αυτό που προσπαθεί ο κ. Φλωρίδης για την αυστηροποίηση των ποινών και προς τιμήν του; Εγώ διαφωνώ με κάποιους συναδέλφους μου που δεν θέλουν την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, είναι μία λύση. Αλλά μήπως δεν είναι η εσχάτη αλλά να ενισχύσουμε την παιδεία; Που στην παιδεία υπάρχουν οι ελλείψεις που γνωρίζουμε όλοι, που τα παιδιά από το σχολείο γίνονται οπαδοί ή φίλαθλοι μιας ομάδας;».

Πώς μπορεί να απαγορευτεί η δημιουργία ενός συνδέσμου ή μιας λέσχης οπαδών στο Ειρηνοδικείο: «Αυτό είναι καθαρά αντισυνταγματικό, παραβαίνει όλους τους κανόνες, και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και η απαγόρευση της παρουσίας οπαδών της μίας ομάδας στα γήπεδα. Εάν θέλουμε να πάμε εμείς που δεν έχουμε κάνει κάποιο ποινικό αδίκημα να παρακολουθήσουμε την ομάδα μας, ποια θα είναι η κατάσταση; Δε θα με αφήσουν να πάω επειδή είμαι οπαδός της τάδε ομάδας; Για ποιο λόγο να μην πάω από τη στιγμή που έχω λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχω υποπέσει σε κανένα ποινικό αδίκημα, και μου στερούν και απαγορεύουν την είσοδο στο γήπεδο που παίζει η αγαπημένη μου ομάδα;».

Για την υπόθεση των επεισοδίων στον Ρέντη: «Έχω πέντε εντολείς οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για τίποτα. Έχουν βγει ήδη τα αποτελέσματα από το DNA, είναι ήδη στη γνώση μας, απομένει μόνο η πυρίτιδα που σε κάποιους από τους εντολείς μου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έχουν κληθεί για συμπληρωματικές καταθέσεις και δεν έχει στοιχειοθετηθεί κανένα αδίκημα. Σε κάποιους που δεν ενεπλάκησαν στα επεισόδια και ήταν συλληφθέντες δεν πρέπει να αποκατασταθεί η πολιτεία η τιμή και η αξιοπρέπειά τους που πήγαν σε μια αυτόφωρη διαδικασία χωρίς να αποδεικνύεται η εμπλοκή τους στα επεισόδια στο Ρέντη;».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος κατέθεσε τη δική του άποψη για τη λύση που μπορεί να δοθεί στο θέμα της οπαδικής βίας: «Αν θέλετε να τελειώσει αυτή η παραβατικότητα των ανηλίκων και στα γήπεδα και γενικότερα στην κοινωνία μας που αυτό το διάστημα κυριεύεται από τέτοια επεισόδια, είναι πολύ απλό το ζήτημα. Στους γονείς αυτών των ανήλικων παιδιών, την πρώτη φορά που θα υπάρξει περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς του παιδιού τους, θα δώσουμε μια ανοχή ως κράτος γιατί μπορεί να ήταν τυχαίο. Από τη δεύτερη φορά, που ο πατέρας και η μάνα γνωρίζει ότι έχει εμπλακεί το παιδί του είτε σε οπαδική βία, είτε σε συμμορία ανηλίκων, θα αφαιρείται ένα ποσό από τον οικογενειακό κορβανά ως πρόστιμο το οποίο θα είναι εφαρμοστέο, ένας μισθός. Όπως για τη διατροφή που κατάσχεται συνταγματικά με νόμο ο μισθός αν ο πατέρας δεν τη δίνει στη μητέρα και στα παιδιά, κατάσχεται το 50% του μισθού. Το ίδιο και γι αυτό. Θα σταματήσει η οπαδική βία γιατί αυτό που πονάει τον Έλληνα πολίτη σήμερα είναι τα χρήματα".