Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην διεθνής διαιτητής Γιάννης Σταυρίδης και μίλησε για το σχέδιο της ΚΕΔ για τη διαιτησία των play off της Super League 1.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Σταυρίδης:
Για το ότι το VAR πρέπει να το πληρώσουν οι ομάδες και όχι το κράτος: «Συμφωνώ. Πιστεύω ότι το VAR είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει την επαγγελματική διαιτησία που όλοι περιμένουμε πότε θα συμβεί αυτό. Μέχρι τότε θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί βλέπουμε ότι και το VAR έχει τα προβλήματά του. Βλέπουμε ότι οι Έλληνες διαιτητές δεν είναι ενημερωμένοι, δεν έχουν κάνει τα κατάλληλα σεμινάρια για να μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν και όπου πρέπει και γι αυτό βλέπουμε σε πολλούς αγώνες σε ίδιες φάσεις κάποιος διαιτητής να το συμβουλεύεται και κάποιος να μην το κάνει».
Για το ενδεχόμενο Ελλήνων διαιτητών στο χορτάρι και ξένων στο VAR: «Το έχω πει επανειλημμένα. Είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους Έλληνες διαιτητές και πιστεύω ότι θα καμφθεί αυτό το πρόβλημα με τους Έλληνες φιλάθλους οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες διαιτητές. Είναι κάτι το οποίο είναι ένα σκαλοπάτι μεν, αλλά είναι κάτι που θα βοηθήσει. Και πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η καινούρια ΚΕΔ. Γιατί καλοί οι ξένοι αρχιδιαιτητές που έρχονται στην Ελλάδα αλλά δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η δομή της διαιτησίας στην Ελλάδα και μόνο με το να βάζουμε διαιτητές στην Α’ Εθνική και να μη βλέπουμε τις άλλες κατηγορίες που εκεί είναι το «φυτώριο» των Ελλήνων διαιτητών, νομίζω ότι θα είναι ένα ίδιο πράγμα».
Ο κ. Σταυρίδης πρόσθεσε: «Δε θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά βλέπω ότι η διαιτησία όσο πάει γίνεται «ηλεκτρονική». Διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι πρόκειται να βάλουν κάμερες στους διαιτητές για να βλέπουν τι γίνεται τριγύρω τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και με το VAR να ελέγχει το 70-80% των φάσεων βλέπουμε ότι ο παράγοντας διαιτητής δεν παίζει πλέον τόσο σημαντικό ρόλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και έτσι και το άθλημα χάνει αυτήν την ομορφιά».
Για το ότι δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για το VAR από τη FIFA και την UEFA: «Από όσο ξέρω, οι ξένοι αρχιδιαιτητές που έρχονται ασχολούνται μόνο με το κομμάτι των ορισμών. Γίνονται, βέβαια, κάποια σεμινάρια αλλά γίνονται στο πόδι, δεν υπάρχει η εξειδίκευση. Εγώ δέχομαι τους ξένους που έρχονται γιατί κάτι θα πάρουμε, κάτι θα μας δώσουν. Αλλά το θέμα είναι ότι θα πρέπει και για τον VARίστα να υπάρχει ένας που έχει τις γνώσεις να μεταφέρει σε έναν που θα πάει VARίστας σε έναν αγώνα να βοηθήσει τον διαιτητή και όχι μόνο να βάλει τις γραμμές τις οποίες βλέπουμε κάποιες φορές να είναι αλλού ίσια, αλλού πιο στραβά.
Η FIFA έχει δύο κατηγορίες VAR. Η μία είναι για τις εύπορες ομάδες και η άλλη για τις ομάδες που δεν έχουνε την οικονομική άνεση. Δηλαδή αν το ακριβό VAR έχει 10 κάμερες, το φτηνό έχει 5».
Τι ισχύει στο MLS: «Στο MLS ισχύει ό,τι και στην Premier League γιατί είναι μια μικρογραφία της. Δηλαδή η ομοσπονδία από τους σπόνσορες που έχει, αγοράζει το VAR, τις κάμερες και οτιδήποτε είναι χρήσιμο για τους διαιτητές και για τους ποδοσφαιριστές».