Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Πλέον, ο κίνδυνος για φυλακή είναι άμεσος, σοβαρές ποινικές κυρώσεις για τις δηλώσεις παραγόντων»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε στη "Δίκη στο OPEN", για τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση για την ασφάλεια στα γήπεδα, την διαιτησία, τις ευθύνες των παραγόντων και για τα ζητήματα διαφθοράς.

«Εκείνη η περίοδος (σ.σ. όταν ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού) υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έφτασε μέχρι το τέλος του. Στη συνέχεια πήγε για 1-2-3 χρόνια και μετά επανήλθαμε στα γνωστά.

Φέτος κλείνει αθλητικά μία χρονιά, στα ομαδικά αθλήματα. Ο απολογισμός είναι εκπληκτικός, για να φύγουμε λίγο από τα προβλήματα. Απολαύσαμε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα στην ιστορία, το λένε όλοι.

Είναι ένα μεγάλο θετικό. Το πήρε ο ΠΑΟΚ. Είδα έναν που έγραψε ήταν το πιο.. ΠΑΟΚ πρωτάθλημα. Όταν ρωτήθηκα τι ομάδα είμαι, είχα απαντήσει και στο… τσιλίκι ΠΑΟΚ είμαι και μετά όταν πήγα στο Αθλητισμού έπαιζαν αυτό το βίντεο. Έλεγαν «να ο ΠΑΟΚτσής…»

Ο Ολυμπιακός πήρε το Conference, ο Παναθηναϊκός το Πανευρωπαϊκό στο μπάσκετ και το Κύπελλο, που το παίρνει ο Παναθηναϊκός, κρίνεται στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η χρονιά είναι συναρπαστική και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι τους τελευταίους μήνες με τα μέτρα που πήραμε, δυστυχώς μετά την δολοφονία του αστυνομικού, τα ελληνικά γήπεδα παρουσίαζαν μία μοναδική εικόνα που τα χαιρόσουν και που μπορούσαν να πάνε και οικογένειες. Γιατί όλοι κατάλαβαν ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την νομοθεσία.

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι η εξέλιξη αυτή έχει την σφραγίδα του Πρωθυπουργού. Όταν μας φώναξε μετά το περιστατικό της δολοφονίας, τους Υπουργούς που είχαμε σχέση, είπε ότι δεν θέλω να ξανακούσω τα ίδια.

Ή τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν είναι αυτά που πρέπει ή δεν εφαρμόστηκαν ή και τα δυο. Και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε σε όλα τα επίπεδα για να δώσουμε ένα τέλος.

Ο καθένας ανέλαβε να κάνει το κομμάτι του σχεδίου που τον αφορούσε. Εγω, για παράδειγμα, την νομοθεσία και ο Χρυσοχοΐδης την δουλειά με την Αστυνομία και τι πρέπει να κάνει πρωτίστως με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού.

Αυτές τις ημέρες ήρθαν από την Ευρώπη και βλέπουν τα ελληνικά συστήματα του κ. Παπαστεργίου. Έχει μία μοναδική φρεσκάδα και δυνατότητα αυτά που λέει να τα κάνει κιόλας. Ο κ. Βρούτσης τους έπιασε όλους ομάδα-ομάδα και τους είπε τέλος» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Για την ΕΠΟ, έχω να πω ότι η διοίκηση που θα προτάξει την προστασία και την ανάδειξη του αθλήματος και όχι των ομάδων, θα μείνει στην ιστορία. Αυτή που θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου σε ένα ωραίο προϊόν που αξίζει να μεγαλώσει, θα γράψει ιστορία. Με βάση τη φετινή μας εμπειρία, είναι προφανές η προίκα που θα έχει η καινούργια διοίκηση είναι σημαντική αν καταφέρει να την διαχειριστεί σωστά.

Ποια δηλαδή; Ότι ο κόσμος δείχνει διάθεση να γυρίσει στα γήπεδα και να το χαρεί. Αν ανταποκριθούν σε αυτό θα πάμε σε νέα εποχή. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι πάντα η ΕΠΟ στην οποία υπάγεται η διαιτησία και τότε εγώ η μεγάλη μεταβολή που έκανα ήταν στην διαιτησία, έχοντας την έγκριση της ΟΥΕΦΑ».

«Ο Μπίκας άρχισε να διαγράφει από τους πίνακες τους «φονιάδες»

«Το πρότυπο τότε ήταν αυτό που μου είχε πει ο Σουηδός αρχιδιαιτητής που είχε έρθει κρυφά. Με ρώτησε ποιο σύστημα έχουμε και του είπα για την 15μελη επιτροπή για την διαιτησία, την επιτροπή που ορίζει τους διαιτητές και μία άλλη τους παρατηρητές. Παρότι ήταν Βόρειος κόντευε να σκάσει στα γέλια.

Μου είπε ότι όλα αυτά που είπατε στη Σουηδία είμαι εγώ με δύο βοηθούς. Αν κάτι δεν πάει καλά στη διαιτησία φταίω εγώ. Στο σύστημα που έχετε εσείς αν κάτι δεν πάει καλά πώς θα βγάλεις άκρη;  

Είχε έρθει ο Ζαν Φρανσουά Βαγιάρ, ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ και πρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε κλείσει φυλακή τον Μπερνάρ Ταπί και είχε υποβιβαστεί η Μαρσέιγ, ο οποίος δεν καταλάβαινε τίποτα.

Με ρώτησε Υπουργέ ποιο είναι το πλάνο και του είπα αυτό. Είπε αυτό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο, αυτό θα νομοθετήστε και αυτό θα αποδεχθούμε.

Τότε, ορίζοντας μία τριμελή επιτροπή διαιτησίας με αρχιδιαιτητή τον Γιώργο Μπίκα, άρχισαν να διαγράφουν από τους πίνακες, αυτούς που λέγαμε «φονιάδες» και, μάλιστα, βλέποντας και ματς από την τηλεόραση.

Μου είπε κάποια στιγμή ότι θα μείνουμε από διαιτητές. Του είπα «φέρε από έξω». Ο Μπίκας αναμόρφωσε την ελληνική διαιτησία σε βάθος γιατί έφτιαξε τις σχολές ξεκινώντας από τη Δ’ Εθνική. Το φοβερό ήταν ότι οι διαιτητές που τελείωναν την καριέρα τους, λόγω ορίου ηλικίας, πήγαιναν και έπαιζαν τα τελευταία χρόνια στις μικρές κατηγορίες. Το ανέτρεψε αυτό και άρχισε να βγάζει τη νέα φουρνιά διαιτητών. Στην τριετή του θητεία η ελληνική διαιτησία εξελισσόταν».

«Δεν μας τιμά που έχουμε ξένους διαιτητές, αυτή η περίοδος δεν πρέπει να πάει χαμένη»

«Δεν μας τιμά που έχουμε ξένους διαιτητές και αρχιδιαιτητές. Μετά την θητεία του κ. Μπίκα άρχισαν να γυρίζουν στα παλιά. Αν είναι ένας τρόπος για να υπάρξει υποχώρηση της αμφισβήτησης και να έχουμε ένα υγιές πρωτάθλημα, καλώς, αλλά αυτή η περίοδος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Καλώς έρχονται, αλλά δεν γίνεται από κάτω να μην φτιάχνονται διαιτητές στο πρότυπο του Μπίκα. Τώρα στο ποδόσφαιρο έχουμε μία τρόικα, είναι η ΟΥΕΦΑ, όταν φύγει οι Έλληνες διαιτητές πρέπει να είναι έτοιμοι.

Αν αυτός που θα επιλεγεί από την ΟΥΕΦΑ για αρχιδιαιτητής είναι όντως ένας άνθρωπος που θα κινηθεί τίμια στο ελληνικό πρωτάθλημα, επιλέγοντας εξαιρετικούς διαιτητές, και έχοντας αυτός την ευθύνη για το πως θα παίζουν, τότε μπορούμε να πούμε ότι θα έρθουν οι στιγμές που δεν θα χρειάζεται… περιπολικό.

Όπως έχω δει τον Πρωθυπουργό τώρα αποφασισμένο, να καθαρίσει η ιστορία, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε στιγμές που δεν θα έχει σχέση με το παρελθόν.

Όταν είχε πάει στον Μπλάτερ, το διάστημα που απειλούσαν ότι θα μας πετάξουν, και παρενέβη η ευρωπαϊκή επιτροπή, έκαναν πίσω. Στη συνέχεια έγινε η διαπραγμάτευση με την ΟΥΕΦΑ, με το πρωτόκολλο που είχε φτιάξει εγώ και επέτρεπε στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στο ποδόσφαιρο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Δεν το υπολόγιζαν αυτό τότε».

Τα «παίρνουν» οι διαιτητές;

«Δεν θα μπορούσα να το πω με την ίδια βεβαιότητα που το είχα πει τότε (σ.σ. σε παλαιότερη συνέντευξη). Θεωρώ ότι φέτος δεν είδα κάτι που να μου το λέει αυτό. Το λέω σαν απολογισμό. Δεν μπορείς να λες ζήσαμε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα από την μία μεριά και από την άλλη να λες για τέτοια φαινόμενα».

Το ζήτημα του VAR

 «Η εμπειρία η δική μου από την τριμελή επιτροπή διαιτησίας, είναι ότι τότε είχαμε πει πως αυτή την τριάδα θα την πληρώνει το κράτος, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην είναι εξαρτώμενοι από κανέναν. Το VAR τώρα είναι το κρίσιμο εργαλείο. Κανονικά εφόσον έχουμε το αυτοδιοίκητο, θα πρέπει να επιβαρύνετε εκεί. Αν μπήκαμε σε μία περίοδο που αισθανόμαστε ότι θα μας οδηγήσει κάπου καλά, ας το αφήσουμε. Το ποδόσφαιρο είναι σύνθετο φαινόμενο. Δεν μπορείς τις ομάδες να τις αντιμετωπίσεις σαν ανώνυμες εταιρείες, είναι και λαός και ψυχολογία και σημαία και σύνθημα. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι δεν αλλάζεις μόνο την ομάδα και την ομάδα αίματος».

«Η ΕΠΟ όρισε τον τελικό στο μόνο γήπεδο που δεν πληρούσε τους κανόνες»

«Το γήπεδο ορίστηκε από την ΕΠΟ, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει κάτι. Το γεγονός ότι το όρισε στο μόνο γήπεδο που δεν πληρούσε τους κανόνες… Εντάξει.

Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια με τα τουρνικέ και τους ελέγχους και ο Πρωθυπουργός επιμένει γιατί δεν μπορεί να βλέπει το κράτος αδύναμο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιανόητο. Όταν το κράτος αποφασίζει οργανωμένα να κάνει κάτι δεν υπάρχει δύναμη να το σταματήσει.

Όσον αφορά την απόφαση του Πρωθυπουργού να οργανωθεί ένα καινούργιο πλαίσιο και μία νομοθεσία που αν πεις καλημέρα στραβά μπορεί να… βρεθείς κάπου. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Ο Πρωθυπουργός επιμένει γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό αγαθό πολύ αγαπητό και πρέπει να προστατευτεί στο πλαίσιο της δημοσίας τάξης και ασφάλειας».

«Ο κίνδυνος για φυλακή είναι άμεσος»

Στην υπόθεση της δολοφονίας του Λυγγερίδη η αστυνομία λειτούργησε με έναν τρόπο αξιοθαύμαστο. Στο θέμα με τους Κροάτες χούλιγκαν υπήρξαν αδυναμίες, αλλά όλα αυτά γίνονται μαθήματα και προχωράς. Όλοι ξέρουν τώρα ξεκίνησε μία πορεία που δεν έχει επιστροφή για την Κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος, πλέον, να πας φυλακή είναι άμεσος είτε είσαι φυσικός, είτε ηθικός αυτουργός, εφόσον αποδεικνύεται. Η Πολιτεία βάζει ένα ανελέητο πλαίσιο και λέει τα ψέματα τελείωσαν. Ο Αστυνομικός πολλές φορές παραιτείται από την αποστολή του γιατί λέει τον πιάνω και τον αφήνει ο δικαστής γιατί δεν έχει νόμο. Τώρα τους λένε πάρε τρεις μήνες έκτιση. Όλα θέλουν τον χρόνο τους».

Η δικαστική Αστυνομία και η διάταξη του Όθωνα

«Πήγαμε με τον Πρωθυπουργό να δει ένα καινούργιο σώμα, την δικαστική Αστυνομία και του λέω έχω μαζί μου ένα φύλλο Εφημερίδας  Κυβερνήσεως. Είναι το βασιλικό διάταγμα με αριθμό 85 της 31ης δωδεκάτου του 1836 και εκεί ιδρύεται για πρώτη φορά η δικαστική αστυνομία, που δεν λειτούργησε ποτέ. Αν δει κανένας την ουσία των διατάξεων του Όθωνα, είναι η ίδια.

Από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η  πιο θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ πιστεύω στα σχέδια και ένιωθα ότι ο Πρωθυπουργός περίμενε ένα συνολικό πλάνο για την Δικαιοσύνη. Είπε από την μία πλευρά γιατί να πετύχουμε εμείς αφού απέτυχαν όλοι αυτοί και από την άλλη είπε επιτέλους αν τόσα χρόνια μετά δεν μπορούμε να το κάνουμε τι νόημα έχει να επιχειρούμε;

Υπάρχουν στιγμές που οι Κυβερνήσεις στρίβουν. Αυτό που οδήγησε τον Πρωθυπουργό σε μία ανθρώπινη αντίδραση γιατί είχαμε έναν νεκρό αστυνομικό. Βλέπαμε τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση και νιώθαμε την βαριά αίσθηση ευθύνης που είχε.

Και στα προηγούμενα γεγονότα είχαν παρθεί μέτρα και η αίσθηση που είχαμε είναι ότι ήταν επαρκή. Με τον αστυνομικό ήταν το κρίσιμο σημείο, που έπρεπε να δούμε που υπήρχαν κενά και να σταλεί το μήνυμα σε άπαντες ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή»

«Γιατί κλείσαμε τα γήπεδα»

«Κλείνοντας τα γήπεδα δεν ήταν για να δούμε αν έχουν συμμορφωθεί και τα ανοίγουμε. Ετοιμάζαμε το νέο σχέδιο, ξεκινούν οι νέες τεχνολογικές παρεμβάσεις και η αρχίζει η αστυνομία ένα νέο σχέδιο ασφαλείας και κάνει έρευνες σε βάθος. Όταν άνοιξαν είχε εμπεδωθεί είναι ότι είμαστε μπροστά σε μία απόφαση που δεν έχει κενά. Τα πράγματα θα πάνε έτσι.

Εχουμε ένα πλαίσιο που εγώ πιστεύω ότι είναι επαρκές και θα εφαρμοστεί. Όταν είπαμε αν πέφτει μία φωτοβολίδα θα κλείνει το γήπεδο, το είδαμε να γίνεται. Και πρώτα στον ΠΑΟΚ, μετά, μάλιστα, ήρθε ο Άρης και χάσαμε… Χρειάζεται μία φροντίδα στην εφαρμογή. Δεν υπάρχουν τέλεια συστήματα, υπάρχει η βούληση να εφαρμόζεται ένα καλό πλαίσιο.

Έχει γίνει μία Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα της βίας στους ανηλίκους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν. Στα αναμορφωτικά μέτρα για τους παραβάτες το ένα είναι η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, στο επιβάλλει το δικαστήριο. Το άλλο είναι σε δραστηριότητες πολιτισμού, είναι μία διαδικασία κοινωνικοποίησης».

«Σοβαρές ποινικές κυρώσεις για τις δηλώσεις»

«Το πλαίσιο για τις δηλώσεις παραγόντων έχει νομοθετηθεί. Σε λίγο καιρό θα καταλαβαίνουν ότι αν συνεχίσουν θα υποστούν σοβαρές ποινικές κυρώσεις. Ίσως κινούνται με κεκτημένη ταχύτητα από πριν. Θα συνειδητοποιηθεί σιγά σιγά και ελπίζω όλο αυτό να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως αυτές που ξέρουμε. Αυτό αφορά και συναδέλφους σας».

«Δεν είμαι υπέρ των εν ενεργεία δικαστών στο ποδόσφαιρο»

«Δεν ξέρω αν είναι σωστό. Πρέπει να είναι άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο, έχουν την επιστημονική επάρκεια και είναι πρόσωπα αποδεκτά και έντιμα. Δεν είμαι υπέρ των εν ενεργεία δικαστών για τις διοικητικές επιτροπές. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, για να αλλάξουν. Το συζητούν και οι δικαστικές Ενώσεις ότι επιβαρύνονται με άλλα καθήκοντα».

«Η ΟΥΕΦΑ θέλει να προστατεύσει το προϊόν της»

«Από την στιγμή που μπήκε ο παγκόσμιος στοιχηματισμός υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια, γιατί και η ΟΥΕΦΑ θέλει να προστατεύσει το προϊόν της. Οι εθνικές Ομοσπονδίες αγωνίζονται και αυτές».

Τέλος, για τη δήλωσή του που σήκωσε αντιδράσεις για το μπάζωμα στα Τέμπη, τόνισε:

«Υπάρχει το βίντεο, είναι στη Βουλή, και όταν ήρθα στην πρωινή εκπομπή του OPEN γι’ αυτό το θέμα, πριν δώσω απάντηση είχα πει να παίξουν το βίντεο. Είπα όσοι από τους πολιτικούς μιλούν για μπάζα είναι για μπάζωμα και είπαν ότι αναφέρθηκα στους συγγενείς. Είχαν βγάλει το όσοι από τους πολιτικούς. Με την υπόθεση ασχολούνται πάνω από 100 δικηγόροι. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει πει ότι πάσχει η ανακριτική διαδικασία».