Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ΓΡ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Η ΕΠΟ οφείλει να ζητήσει στοιχεία από τη δικαστική εξουσία για να προχωρήσουν τα πειθαρχικά»

Ο δικηγόρος και καθηγητής αθλητικού δικαίου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ», με αφορμή την αποκάλυψη της λίστας 14 χειραγωγημένων αγώνων του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τις ποινές: «Η φύση των ποινών που μπορούν να εφαρμοστούν έχει διάφορες πτυχές, υπάρχουν οι διοικητικές, οι ποινικές και οι αστικές. Η δημιουργία της ΔΕΑΒ περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, αλλά σχετίζεται γιατί ο στοιχηματισμός μπορεί να προκαλέσει βία.

Όσον αφορά στις πειθαρχικές ποινές -για να το καταλάβει ο κόσμος- όταν κάποιος δικάζεται δεν σημαίνει ότι θα έχει την ίδια ποινή και στο πειθαρχικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρμόδιες είναι η ΕΠΟ και οι Λίγκες».

Για το αν έχει δικαίωμα η ΕΠΟ να επέμβει: «Η ΕΠΟ μπορεί να επέμβει, το λέει ο κώδικας δεοντολογίας. Σε συνάρτηση με τον πειθαρχικό κώδικα, δίνει την εξουσία στις Αρχές της ΕΠΟ να εξετάσουν τέτοιες περιπτώσεις, είναι το άρθρο 26. Σύμφωνα με αυτό μπορεί να επέμβει και να αποφασίσει για μία ομάδα που είναι υπεύθυνη για χειραγώγηση».

Για το αν οι υποθέσεις χειραγωγημένων ματς έχουν αντιμετωπιστεί σωστά από τις ελληνικές Αρχές: «Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη που θα βασίζεται σε στοιχεία, αλλά από αυτά που διαβάζω βλέπω ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πειθαρχική διαδικασία, ενώ ο καινούργιος κώδικας δεοντολογίας λέει ότι πρέπει να ερευνώνται και να εκδικάζονται γρήγορα. Θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, να γίνει αυτόνομα και ανεξάρτητα και, επίσης, να υπάρχει συνεργασία της ΕΠΟ με την δικαστική εξουσία, για να ανταλλάξουν στοιχεία και μετά από δίκαιη δίκη αυτοί που εμπλέκονται να τιμωρηθούν.

Η ΕΠΟ δεν έχει ούτε τις κρατικές εξουσίες, ούτε τις τεχνολογικές ικανότητες ώστε να πάρει αυτά τα στοιχεία. Μιλάω για καταθέσεις μαρτύρων και τηλεφωνικές συνομιλίες, που υπάρχουν μεταξύ των κατηγορουμένων και έχουν καταγραφεί από κοριό. Η ΕΠΟ δεν έχει, φυσικά, κοριό».

Για το αν η ΕΠΟ έπρεπε να είχε επέμβει για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε στελέχη του Ολυμπιακού για την υπόθεση Λυγγερίδη: «Έχει ενδιαφέρον να το δούμε και θα επανέλθω στον κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος δεν δίνει μόνο στον πρόεδρο της Επιτροπής δεοντολογίας τη δυνατότητα να επέμβει, αλλά και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Έπρεπε να είχε ξεκινήσει.

Οι ομάδες συμφώνησαν σε αυτούς τους κανόνες, εσείς ξέρετε τους λόγους που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί».

Για τον στοιχηματισμό στην Αγγλία: «Υπάρχουν πολλά χρόνια που είχαμε τέτοιες κατηγορίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Και βέβαια είναι το βασίλειο του στοιχηματισμού, 11 από τις 20 ομάδες της Premier League διαφημίζουν στοιχηματικές εταιρείες. Ακόμη και στη χαμηλότερη κατηγορία, την Championship, αλλά λόγω πολιτισμού και σεβασμού προς τους θεσμούς το πρόβλημα έχει λυθεί. Επειδή έχω υπηρετήσει ως δικηγόρος αρκετές αγγλικές ομάδες, γνωρίζω ότι υπάρχει σεβασμός και δεν υπάρχει ατιμωρησία. Όποιος παραβιάζει τους κανόνες τιμωρείται αυστηρά».