Όλοι, ακόμα και η ίδια η ΕΡΤ (!), μιλάνε πλέον για τον κίνδυνο νόθευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού με κρατικές ενισχύσεις (παραφουσκωμένα τηλεοπτικά συμβόλαια).
Και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα τυχόν παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.
Αλλά το περίεργο είναι ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν υποβάλλει ακόμα ερώτημα.
Είτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της κ. Θάνου, είτε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, είτε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είτε ακόμα και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που είναι αρμόδιος να γνωμοδοτεί και "σε νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος", όπως λέει ο νόμος.
Πάντως η στήλη δικαιούται να "υπερηφανεύεται" για μια ακόμα αποκλειστικότητα.
Στις 8 Αυγούστου 2018, στα γεννοφάσκια δηλαδή της αναδιάρθρωσης και ενώ όλοι ήταν στα μέλια, δημοσίευσε τις λιτές και εύληπτες απόψεις του συντονιστή του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ που πρώτος ανέδειξε, ευθαρσώς απέναντι στην κραταιά τότε εξουσία, τον προβληματισμό των κρατικών ενισχύσεων:
Η "αναδιάρθρωση" και ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην Ε.Ε.
Του Νίκου Λαγαρία, δικηγόρου
"Η "αναδιάρθρωση" του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με κρατικές ενισχύσεις και παρεμβατισμό, έχει ένα ακόμα ευάλωτο σημείο εκτός από όσα εύστοχα έχουν ήδη επισημανθεί, τόσο από τον ιστότοπο της "Δίκης", όσο και από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
"Η "αναδιάρθρωση" του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με κρατικές ενισχύσεις και παρεμβατισμό, έχει ένα ακόμα ευάλωτο σημείο εκτός από όσα εύστοχα έχουν ήδη επισημανθεί, τόσο από τον ιστότοπο της "Δίκης", όσο και από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θεωρούνται επιχειρήσεις και υπόκεινται σε έλεγχο κρατικών ενισχύσεων, διότι αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε διάφορες αγορές, οι οποίες έχουν διεθνή διάσταση, όπως η αγορά μεταγραφών επαγγελματιών παικτών, η διαφήμιση, η χορηγία, η εμπορική προώθηση προϊόντων ή η κάλυψη από μέσα ενημέρωσης.
Η ενίσχυση που χορηγείται σε επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σύλλογο ενισχύει τη θέση του σε αυτές τις αγορές, στις περισσότερες από τις οποίες δραστηριοποιούνται πολλά κράτη μέλη.
Ως εκ τούτου, εάν χρησιμοποιούνται κρατικοί πόροι για τη χορήγηση επιλεκτικού πλεονεκτήματος σε επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σύλλογο, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται, η ενίσχυση αυτή είναι πιθανό να νοθεύσει τον ανταγωνισμό και να επηρεάσει τις συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών κατά την έννοια του άρθρου 107 παρ. 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [απόφαση (ΕΕ) 2017/97 της Επιτροπής της 4ης Ιουλίου 2016].
Ας λάβουν λοιπόν υπ’ όψιν τους και αυτή την παράμετρο οι κυβερνώντες, για να μην ρίξουν τη χώρα σε 'κακοτοπιές'".