powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΣΤ.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ στη "ΔΙΚΗ": «Θα βγάλει αντίδραση ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο»

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής Στάθης Σταθόπουλος και σχολίασε το ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Επίσης μίλησε για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και τις ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στάθης Σταθόπουλος:

Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: «Ο Ολυμπιακός αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν τρόπο άμυνας τον οποίο μέχρι στιγμής δεν είχε εφαρμόσει. Με μεγάλη πίεση στην αντίπαλη περιοχή και πάρα πολύ επιθετικά. Αυτό δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στους παίκτες του ΠΑΟΚ που είναι μια ομάδα που χτίζει από πίσω από τον τερματοφύλακα, με πολύ ωραίο τρόπο φέρνει την μπάλα στο κέντρο και επιτίθεται. Αυτή τη διαδρομή της μπάλας την ανέκοψε ο Ολυμπιακός πιέζοντας τους δύο στόπερ και τους χαφ του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να υπάρχει λύση στον τρόπο άμυνας του Ολυμπιακού, έγιναν μεγάλες μεταβιβάσεις στον χώρο του κέντρου, όπου ήταν πολύ εύκολο ο Ολυμπιακός να μαζεύει τις δεύτερες μπάλες κάτι που του έδινε ένα πλεονέκτημα να έχει και την μπάλα στην κατοχή του και να αιφνιδιάζει τον ΠΑΟΚ με κάθετο παιχνίδι δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες».

Για την επιθετική άμυνα του Ολυμπιακού: «Τον Μεντιλίμπαρ τον ενδιαφέρει να κάνει άμυνα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου. Κατάφερε να κάνει μια πολύ καλή άμυνα στον χώρο που αναπτυσσόταν ο ΠΑΟΚ. Αυτό έδωσε πολύ περισσότερο την μπάλα στον Ολυμπιακό ώστε να φτάσει στο αντίπαλο τερέν. Όχι ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε τις ευκαιρίες του και στο 0-0 και στο 1-1 με την εκπληκτική φάση του Μουργκ πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο που δεν θα ξέραμε την εξέλιξη του δευτέρου ημιχρόνου με ένα σκορ υπέρ του ΠΑΟΚ. Αλλά στη συνολική εικόνα του αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος, έβαλε ένα επιπλέον στοιχείο στο παιχνίδι του που ήταν η γρήγορη εκτέλεση των στατικών φάσεων, πριν προλάβει να οργανωθεί ο ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός έπαιζε, και έτσι αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας δύο τέρματα. Είναι καινούρια στοιχεία που έβαλε ο προπονητής του Ολυμπιακού και είχε τη δυνατότητα με την τακτική του, με τη συγκρότηση της ενδεκάδας, γιατί για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός έπαιξε με τρία χαφ που έτρεξαν πάρα πολύ στον χώρο του κέντρου. Αυτό τον βοήθησε πολύ. Βέβαια την πλήρωσαν ο Μασούρας και ο Ελ Κααμπί που έμειναν στον πάγκο. Παρόλα αυτά όλα του βγήκανε συν τον Ποντένσε που ήταν όπως τα παλιά χρόνια στον Ολυμπιακό».

Αν ο ΠΑΟΚ κάνει «κοιλιά»: «Όχι, νομίζω δε συμβαίνει αυτό γιατί τότε θα πούμε ότι ο ΠΑΟΚ περνά την τρίτη αγωνιστική του κοιλιά. Και για το ματς με τον Άρη και για αυτό με την ΑΕΚ που ήταν αγνώριστος και πήγε την άλλη βδομάδα και κέρδισε με 4 γκολ τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη». Οι μεγάλες ομάδες έχουν τις επιλογές να χρησιμοποιούν πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές. Μέχρι το Σάββατο λέγαμε ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει εξαιρετικά στοιχεία, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Το ότι μέχρι την Κυριακή ήταν επικεφαλής του πρωταθλήματος δείχνει ότι και η πορεία του αλλά και η στατιστική του γενικότερα, είχε την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση, μεγάλα σκορ, πλουραλισμό στους σκόρερ, δε στηρίζεται σε έναν παίκτη. Μπορεί ο Ντεσπόντοφ να έχει 10 γκολ αλλά από πίσω υπάρχουν παίκτες, και μάλιστα χαφ, με αρκετά γκολ, κάτι που δεν έχουν οι άλλες ομάδες. Όμως ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μια περίοδο με απανωτούς ισχυρούς αντιπάλους όπου τα παιχνίδια είναι αμφίρροπα. Περιμένεις να κάνεις μια καλύτερη ευκαιρία από τον αντίπαλό σου γιατί οι διαφορές δεν είναι μεγάλες».

Ο κ. Σταθόπουλος πρόσθεσε: «Το θέμα στις μεγάλες ομάδες και ιδιαίτερα εκτός έδρας είναι να έχεις το πλεονέκτημα να προηγηθείς στο σκορ. Είναι τελείως διαφορετική η διαχείριση ενός παιχνιδιού να είσαι μπροστά στο σκορ και τελείως διαφορετικό στον αντίπαλο να κυνηγά μονίμως στο σκορ. Έγινε συζήτηση στον Λουτσέσκου για το rotation στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ότι κακώς το έκανε. Μέσα σε τρεις μέρες άλλαξε 8 παίκτες και έχασε και με μεγαλύτερο σκορ. Άρα ας μην υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα όσον αφορά τη σύνθεση μιας ομάδας. Οι ομάδες έχουν πολύ πλούσιο ρόστερ με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που λέω «ουδείς αναντικατάστατος». Πράγματι υπάρχουν κάποιοι που δεν αντικαθίστανται. Όμως στο σύνολο του ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι είναι μια ομάδα που όποιος μπαίνει ή βγαίνει δεν φαίνεται καμιά μεγάλη διαφορά».

Για το ότι ο ΠΑΟΚ χάνει βαθμούς στα ντέρμπι: «Ναι, αλλά η βαθμολογική συγκομιδή είναι αυτή και είναι δεύτερος. Το πώς θα πάμε στα πλέι οφ είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γιατί αν λέμε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάνει βαθμούς, τότε μπορεί να χάνουν όλοι. Και όσο περισσότερο ανοίγουν οι ομάδες το rotation τόσο το καλύτερο. Γιατί ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού στην Τούμπα, σε ένα τουρνουά Τετάρτη-Κυριακή δεν μπορεί να επαναληφθεί. Και από τα Παγκόσμια Κύπελλα και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι ομάδες επιλέγουν την τακτική τους να μην έχουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να γίνονται αλλαγές. Όσες ομάδες έχουν ανοίξει το ρόστερ τους τόσο το καλύτερο γιατί θα είναι πιο έτοιμοι οι ποδοσφαιριστές σε αυτές τις αναμετρήσεις».

Αν ο ΠΑΟΚ βγάλει αντίδραση στο ντέρμπι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό: «Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει μια εξίσου μεγάλη ομάδα η οποία στοχεύει επίσης στο Κύπελλο. Το πλεονέκτημα του ενός γκολ του Παναθηναϊκού είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το παν. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίστηκε ο Παναθηναϊκός με το 0-1 της Τούμπας. Θα είναι ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι μέχρι τέλος. Είναι δύο πολύ καλές ομάδες και ισοδύναμες. Όποια βρεθεί στην καλύτερη στιγμή της η οποία είναι μέσα στον αγώνα».

Για την ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τη Λαμία: «Ήταν ένα παιχνίδι που άλλαξε το Πρωτάθλημα. Γιατί είναι μία νίκη λιγότερη του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ. Είναι πολύ σημαντικό. Με μία ομάδα που έχει την καλύτερη παρουσία από τις επαρχιακές ομάδες αλλά με 10 παίκτες πέτυχε κάτι πολύ δύσκολο και σπάνιο. Ο Παναθηναϊκός κι αν θα έπρεπε να συζητείται σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα ήταν ένα ντέρμπι, έπαιξαν δύο πολύ μεγάλες ομάδες και όπως ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 4 γκολ στον πρώτο γύρο τώρα έγινε το αντίστροφο. Αγωνιστική με αγωνιστική θα βλέπουμε κάτι διαφορετικό».

Αν η ΑΕΚ που πέρασε πρώτη είναι πλέον φαβορί για τον τίτλο: «Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή έχει μόνο το Πρωτάθλημα, τίποτε άλλο. Έχει την καλή συγκυρία να επανέρχονται ποδοσφαιριστές και ιδιαίτερα ο Λιβάι Γκαρσία. Το παιχνίδι της ΑΕΚ το γνωρίζουμε, η ικανότητά της είναι να πετυχαίνει πολλά γκολ, της έλειψαν αυτά τα γκολ γιατί απουσιάζει για πολύ μεγάλο διάστημα ο Λιβάι Γκαρσία και ο Πόνσε κατάφερε μόνο σε 2-3 παιχνίδια να βάλει γκολ. Άρα η ΑΕΚ με καλύτερο πρόγραμμα μέχρι να τελειώσουν οι τρεις αγωνιστικές που απομένουν πιθανότατα θα τερματίσει στην πρώτη θέση. Αυτό όμως δεν της δίνει κανένα πλεονέκτημα για τη συνέχεια γιατί ανά πάσα στιγμή η μια ομάδα μπορεί να νικήσει στην έδρα της άλλης. Η μάχη θα γίνει ανάμεσα και στις τέσσερις ομάδες».

Αν θα παίξει ρόλο η διαιτησία: «Η διαιτησία είναι πάντα πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη ενός αγώνα. Ο καλός διαιτητής μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος ανά πάσα στιγμή. Το θέμα είναι να τον βοηθούν οι ποδοσφαιριστές, αυτό το θέατρο έχει παραγίνει, και στην Τούμπα υπήρξαν τέτοιες κινήσεις, πεσίματα μέσα στην περιοχή. Το VAR έχει προλάβει πολλά αλλά δυστυχώς μας δημιουργεί και ερωτηματικά για το πώς παίρνονται αυτές οι αποφάσεις. Ας ελπίσουμε να μιλάμε μόνο για τις ομάδες».

Για το ντέρμπι Κυπέλλου Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ και αν θα είναι διαφορετικά παιχνίδια: «Είναι τελείως διαφορετικά παιχνίδια. Τώρα ξέρει ο ΠΑΟΚ ότι χρειάζεται ένα γκολ για να πάει στην παράταση ή δύο γκολ για να προκριθεί. Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι έχει την ισοπαλία. Άρα μέσα στον χρόνο του αγώνα, θα διαμορφώνεται η τακτική ανάλογα με το αποτέλεσμα. Προφανώς η ισοπαλία εξυπηρετεί τον Παναθηναϊκό αλλά δεν θα παίξει για την ισοπαλία. Αν παίζεις για την ισοπαλία, μπορεί να έρθει ένα γκολ στο 89’ και να τελειώσεις. Όμως όσο περνάει ο χρόνος, η ισοπαλία μετράει στην πρόκριση».

Για τη ρεβάνς του Άρη με τον Παναιτωλικό: «Ό,τι ισχύει για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, ισχύει και για τον Άρη με τον Παναιτωλικό. Βεβαίως, υπάρχει μια διαφορά δυναμικότητας στο δεύτερο ζευγάρι. Αλλά το 0-1 δεν εξασφαλίζει την πρόκριση σε καμία ομάδα. Ειδικά το δεύτερο παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με τις ενδεκάδες και το κοουτσάρισμα του πρώτου αγώνα και με τις αλλαγές που γίνονται γιατί ενδιαφέρει η διαμόρφωση του σκορ. Τώρα που όλα πλέον είναι ανοιχτά, θα δούμε τελείως διαφορετικά πράγματα».