powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

«Ασθενής» η αθλητική δικαιοσύνη

Αδύναμος κρίκος στην ποδοσφαιρική αλυσίδα καθίσταται η αθλητική Δικαιοσύνη. Από την έναρξη της φετινής σεζόν έχουν επισημανθεί αρκετές υποθέσεις με τις οποίες τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου χωρίς πάντα να έχουν την ευθύνη γι’ αυτό, είτε δεν ασχολήθηκαν, είτε δήλωσαν αναρμοδιότητα, είτε δεν είχαν εκ των κανονισμών τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια εικόνα βραχυκυκλωμένη, εξασθενημένη και διεκπεραιωτική.
Η λειτουργία της αθλητικής Δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται από μια σειρά «χαμένων» υποθέσεων «μικρών» και «μεγάλων» τις οποίες δεν ακουμπά.
Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 4 του Πειθαρχικού Κώδικα «επιβαρυντική μορφή δυσφήμησης αποτελεί η δυσφήμηση της ΚΕΔ ή διαιτητών αγώνα με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις». Αρμόδιο για να καλεί τις ΠΑΕ σε απολογία είναι το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ που ξαφνικά, παρότι το έπραττε και επέβαλε ποινές, από τον περασμένο Φεβρουάριο σταμάτησε. Οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και της Β΄ Εθνικής βγάζουν οποτεδήποτε κρίνουν ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας χωρίς να καλούνται σε απολογία. Μάλιστα από φέτος οι ανακοινώσεις εκσυγχρονίστηκαν και συνοδεύονται από dvd (ανακοίνωση - απάντηση Πανιωνίου για το ματς με τον Αρη).
Οι διαιτητές νιώθουν απροστάτευτοι από την κριτική που τους ασκείται και αδύναμοι αφού δεν έχουν δικαίωμα να απαντήσουν. Στις 18/10 μιλώντας στους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος, είπε ότι στο εξής σε περίπτωση δηλώσεων ή ανακοινώσεων κατά της διαιτησίας οι παράγοντες θα ελέγχονται πειθαρχικά. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι το Πειθαρχικό Οργανο της ομοσπονδίας που διοικεί, δεν τον άκουσε…
Στον αγώνα Πανσερραϊκού – Ολυμπιακού (27/10) για το κύπελλο που έληξε υπέρ των γηπεδούχων, η ομάδα των Σερρών χρησιμοποίησε για διάστημα δύο λεπτών έναν αλλοδαπό ποδοσφαιριστή επιπλέον από τον αριθμό που επιτρέπεται για τις ομάδες της Β΄ Εθνικής. Η αντικανονική συμμετοχή συνομολογήθηκε, όμως ο Ολυμπιακός για τους δικούς του λόγους δεν θέλησε να υποβάλει ένσταση με την οποία θα έπαιρνε το παιχνίδι στα χαρτιά και την πρόκριση στην επόμενη φάση κι έτσι η πρόκριση έμεινε στον Πανσερραϊκό παρά την αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή του. Οταν, έπειτα από την απροθυμία του Ολυμπιακού αναζητήθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της αθλητικής Δικαιοσύνης, η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι οι κανονισμοί της δεν δίνουν δικαίωμα παρέμβασης ούτε σε αυτήν, ούτε στα πειθαρχικά της όργανα και ότι «θα εξετάσει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αυτής καθώς και την επιλογή του φορέα ή του προσώπου που θα την ασκεί».
Στην υπόθεση των ύποπτων αγώνων της Β΄ Εθνικής και του Κυπέλλου που κατά την ΟΥΕΦΑ τα αποτελέσματά τους καθορίστηκαν για στοιχηματικούς λόγους, η ομοσπονδία αποφάσισε να μην παραπέμψει την υπόθεση στην αθλητική Δικαιοσύνη κρίνοντας ότι τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ δεν επαρκούν.
Ανενεργό έμεινε και το Δ.Σ. της ΕΠΟ που σύμφωνα με το άρθρο 41 του καταστατικού μπορεί «σε περιπτώσεις βάναυσης προσβολής του αθλήματος να συγκροτεί ειδική επιτροπή από μέλη του και να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες αθλητικές διατάξεις κυρώσεις». Προφανώς, έκριναν ότι το άθλημα προσβλήθηκε αλλά όχι «βάναυσα»...
Πριν από τον αγώνα Πιερικού - Ολυμπιακού Βόλου (11/10) για την 4η αγωνιστική της Β΄ Εθνικής, ο ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων Ντεμπελέ κατήγγειλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα (και μάλιστα το επιβεβαίωσε μιλώντας στους συμπαίκτες του), ότι άγνωστοι τον προσέγγισαν ζητώντας του να μην αγωνιστεί. Λίγες ημέρες μετά, η διοίκηση του Πιερικού τον κάλεσε σε απολογία. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής δεν στήριξε την καταγγελία, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει όλα όσα γράφτηκαν γι’ αυτόν. Η αθλητική Δικαιοσύνη σε αυτήν την περίπτωση κινήθηκε αυτεπάγγελτα, όμως η απόφαση που εξέδωσε δύο μήνες μετά ήταν απόφαση αναρμοδιότητας! Συγκεκριμένα, στις 11/12 η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έκρινε εαυτήν αναρμόδια να ασχοληθεί με την υπόθεση, την οποία παρέπεμψε στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ενωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση...
Εξάλλου, κανένα πειθαρχικό όργανο δεν ασχολείται με δηλώσεις όπως αυτή του Ν. Σαλευρή (Καλλιθέα) που στις 10/12 είπε ότι «δυστυχώς, είμαστε στην Ελλάδα και δεν τηρούνται οι νόμοι. Αν εφαρμόζονταν, οι αδερφοί Μπιτούνη θα ήταν στη φυλακή. Μπλέχτηκαν με στοιχήματα και ήρθαν σε συμβιβασμούς με άλλες ομάδες. Αυτά τα έχουμε καταγγείλει εμείς, αλλά, δυστυχώς, οι Αρχές κωφεύουν».
Ή του Π. Θεοδωρίδη (Πανσερραϊκός) που στις 22/12 είπε ότι «το λιγότερο ένα παιχνίδι την εβδομάδα είναι στημένο»
Κι όμως, στο άρθρο του Πειθαρχικού Κώδικα για τη δυσφήμιση του αθλήματος οι ποινές κάθε χρόνο γίνονται αυστηρότερες και μέσω των ΜΜΕ οι αρμόδιοι φορείς πριν από την έναρξη κάθε πρωταθλήματος διαφημίζουν την αποφασιστικότητά τους να τις επιβάλλουν…

>>>Aρθρο-ρεπορτάζ του Θάνου Μπλούνα στη σημερινή "Καθημερινή". Το αναδημοσιεύουμε και το προσυπογράφουμε.