powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εκπτώσεις στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ

Η «χρυσή τομή» μεταξύ πολιτείας και ποδοσφαίρου στο θέμα των ποινών που θα επιβάλλονται στις ΠΑΕ από τη νέα σεζόν για τα επεισόδια οπαδών τους βρέθηκε, αλλά πλέον αρχίζουν οι... επιφυλάξεις.

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση, ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας είναι πιο αυστηρός από τον υφιστάμενο, αλλά όχι σε βαθμό που να φοβίζει τις ΠΑΕ και σίγουρα όχι όπως αρχικά είχε εισαχθεί στη διαβούλευση.

Προτάσεις όπως η αφαίρεση βαθμών ακόμη κι αν το παιχνίδι έχει λήξει, ο υποβιβασμός ομάδας που κατ’ επανάληψιν οι οπαδοί της έχουν κάνει επεισόδια ευρείας κλίμακας, η αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ για επεισόδια οπαδών τους μακριά από τα γήπεδα την ημέρα του αγώνα έμειναν τελικά... προτάσεις.

Επί της ουσίας, το πρόστιμο που είχε ως ταβάνι τις 250.000 ευρώ πλέον αυξάνεται στις 600.000. Ομως, στον υφιστάμενο Πειθαρχικό Κώδικα προβλέπεται –έστω κι αν δεν εφαρμόζεται– ανώτερη ποινή τιμωρίας έδρας έξι αγωνιστικών, ενώ στον νέο η ανώτερη ποινή είναι τέσσερις αγωνιστικές.

Η αυστηροποίηση των ποινών έγκειται στον μηδενισμό η/και στην αφαίρεση βαθμών στην ομάδα που με δική της υπαιτιότητα δεν τελείωσε ή δεν άρχισε ο αγώνας και στην απαγόρευση μετακινήσεων όποιων οπαδών προκαλούν επεισόδια.

Και βέβαια, υπάρχει πάντα η δαμόκλειος σπάθη της διακοπής της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ, αν επαναληφθούν τα φετινά κρούσματα.

Ενα άλλο ζήτημα είναι η λειτουργία της αθλητικής Δικαιοσύνης, η οποία επανειλημμένα δείχνει πως δεν κινείται στην κατεύθυνση της επιβολής αυστηρών ποινών. Ενας νέος «παίκτης» σε αυτό το πεδίο θα είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, που δημιουργείται για πρώτη φορά στην ΕΠΟ. Οπως θα αναφέρεται στο άρθρο 31 του Π. Κ., θα είναι υπεύθυνος άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Ειδικότερα, μία από τις αρμοδιότητές του θα είναι «να ασκεί δίωξη για γεγονότα που αποτελούν επεισόδια ευρείας κλίμακας».


>>>Ρεπορτάζ του Θ.Μπλούνα στην "Καθημερινή".