powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Συνταξιούχος δικαστής αναλαμβάνει χρέη ποδοσφαιρικού εισαγγελέα

Πρωτόγνωρο σκηνικό θα υπάρξει στην αθλητική Δικαιοσύνη στο νέο πρωτάθλημα της Super League που ξεκινά στις 28 και 29 Αυγούστου, αλλά και σε αυτά της Β' και Γ' Εθνικής.

Ενα εντελώς νέο σκηνικό που θα αφορά την απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης και το οποίο δεν θα διαμορφώσουν μόνο οι πιο αυστηρές ποινές που έχει θεσπίσει η ΕΠΟ και αναμένεται να δώσουν τέλος στην ατιμωρησία που είχε επιβάλει από το 2006 η Super League, αλλά και η για πρώτη φορά παρουσία του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, ενός θεσμού που εισήγαγε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και ο οποίος θα ισχύσει από αυτό το πρωτάθλημα.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας -θα είναι δύο πρόσωπα, ο τακτικός και ο αναπληρωτής, συνταξιούχοι δικαστές που θα εδρεύουν στην ΕΠΟ- θα είναι κανονικός εισαγγελέας και θα κάνει ό,τι κάνουν και οι εισαγγελείς της τακτικής Δικαιοσύνης.

Θα συντάσσει τα κατηγορητήρια και θα καλεί σε απολογία τους παραβάτες (ομάδες, φυσικά πρόσωπα), ενώ τις υποθέσεις θα εκδικάζουν, όπως συνέβαινε έως τώρα, η πειθαρχική επιτροπή της Super League και η Ενωση της Β'-Γ' Εθνική αν πρόκειται για τα δύο αυτά πρωταθλήματα, οι οποίες αλλάζουν σύνθεση και θα αποτελούνται πλέον από δύο συνταξιούχους δικαστές και έναν δικηγόρο.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα έχει αρμοδιότητα και στα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα και το ίδιο θα μπορεί να κάνει και για το Κύπελλο, που σε πολλές περιπτώσεις η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ εκδίκαζε όποτε ήθελε υποθέσεις και εξέδιδε όποτε ήθελε αποφάσεις.

Θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει και να ασκεί έφεση υπέρ του νόμου στις περιπτώσεις που κρίνει ότι οι ποινές που επιβάλλουν οι πειθαρχικές επιτροπές δεν είναι ανάλογες με τις παραβάσεις.

Η σύνταξη των κατηγορητηρίων από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα θεωρείται πως μπορεί να ξεπεράσει την εκ των προτέρων ατιμωρησία που επέβαλλαν οι διαιτητές και οι παρατηρητές των αγώνων με τις εκθέσεις τους, στις οποίες δεν ανέγραφαν πάντα όλα τα πραγματικά περιστατικά.

Ο έμπειρος συνταξιούχος δικαστής που θα ασκεί τα καθήκοντα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα θα μπορεί να συμβουλεύεται και τα ΜΜΕ, να βλέπει αυτά που προβάλλει η τηλεόραση, να ακούει ραδιόφωνο και να λαμβάνει υπόψη του τα δημοσιεύματα των εφημερίδων στη σύνταξη των κατηγορητηρίων και δεν θα είναι υποχρεωμένος να συντάσσει κατηγορητήριο βασιζόμενος μόνο σε όσα αναφέρονται στις εκθέσεις των διαιτητών και των παρατηρητών, που πολλές φορές είναι σαν να έχουν γραφτεί κατά παραγγελία από τις ομάδες.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα έχει έδρα στην ΕΠΟ, ενώ οι πειθαρχικές παραμένουν στη Super League και στην Ενωση Β'-Γ' Εθνικής. Αυτή, όμως, μπορεί να είναι η τελευταία σεζόν και δεν αποκλείεται από του χρόνου να μετακομίσουν και αυτές στην ΕΠΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η σεζόν θα είναι δοκιμαστική για τις δύο πειθαρχικές επιτροπές των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και αν συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα μετακομίσουν σίγουρα στην ΕΠΟ, η οποία στην περίπτωση αυτή θα έχει δύο πρωτοβάθμιες πειθαρχικές επιτροπές, μία για το επαγγελματικό πρωτάθλημα που θα είναι η συγχώνευση των πειθαρχικών επιτροπών της Super League και της Ενωσης Β' και Γ' Εθνικής και θα ασχολείται και με το Κύπελλο και μία για το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, πέραν της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων που ήδη είναι στην ΕΠΟ και ασχολείται και με τα επαγγελματικά και με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και με το Κύπελλο.
ΠΗΓΗ:sentragoal.gr