powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ευθυτενής εισηγητής και ο ασθενής υπάλληλος

Η απόφαση της ΕΙΜ/ΕΠΟ για την εκπρόθεσμη έκδοση δελτίων του Κισσαμικού έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και ερωτηματικά. 

Ιδού το σχετικό σκεπτικό (εισηγητής Θ.Μπουτζιώλης): 

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

 Αριθμός Απόφασης 440/2021

Η Επιτροπή ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Διακοφώτη, Πρόεδρο, Αθανάσιο Μπουτζιώλη εισηγητή, Ιωάννη Δαλακούρα και Κωνσταντίνο Πάταρα μέλη και τη Γραμματέα της Επιτροπής Σωτηρία Παλλαδά,

Συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, την 23-8-2021, για να εξετάσει την από 10-08-2021 και με αριθμ. πρωτ. Ε.Π.Ο. 16940/11/08-2021 αίτηση της ΠΑΕ με την επωνυμία «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ – Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο ΠΑΕ ΧΑΝΙΑ, με αντικείμενο την έγκριση πέντε (5) αιτήσεων μεταβολών – ανανεώσεων συμβολαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, τα οποία δεν καταχωρήθηκαν εμπρόθεσμα στο Εγχώριο Σύστημα Συσχετισμού Μετεγγραφών (έως την 30-6-2021) και ειδικότερα των: Βασιλείου Τριανταφυλλάκου του Αποστόλου, γεννηθέντα το 1991, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1182029, Κωνσταντίνου Παναγιωτούδη του Παναγιώτη, γεννηθέντα το 1994, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1316383, Φωτίου Κουτζαβασίλη του Γεωργίου, γεννηθέντα το 1989, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1182913, Ανδρέα Βασιλογιάννη του Σπυρίδωνα, γεννηθέντα το 1991, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1158817 και Carlos Daniel Dos Santos Aranha Junior, γεννηθέντα το 1995, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1462942.

Κατά τη συζήτηση η ΠΑΕ με την επωνυμία «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ – Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία»  παραστάθηκε διά της πληρεξουσία της δικηγόρου Α. Θερμογιάννη (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 15204).

Κατά τη συνεδρίαση της 23-8-2021, η Ε.Ι.Π. ανέβαλε την έκδοση απόφασης και επανήλθε, στη νέα συνεδρίαση της 26-8-2021, που πραγματοποιήθηκε δημόσια στα γραφεία της Ε.Π.Ο.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

 

Η υπό κρίση υπόθεση παραδεκτά και αρμόδια φέρεται για συζήτηση και κρίση ενώπιον της παρούσας Επιτροπής (άρθρο 20 παρ. 7, 8 και 10 και άρθρο 21 παρ. 1 των εισαγωγικών διατάξεων), επειδή δε έχει καταβληθεί το παράβολο – τέλος λειτουργίας της Επιτροπής ως προϋπόθεση του παραδεκτού ασκήσεως της αίτησης κατ’ άρθρο 13 του Β’ Παραρτήματος του Κανονισμού (βλ. υπ’ αριθμ. 5696/11-08-2021 – 5708/23-08-2021 αποδείξεις είσπραξης ΕΠΟ), ερευνάται περαιτέρω το νόμο και ουσία βάσιμο αυτής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 5 των εισαγωγικών διατάξεων του ΚΙΜΠ, η Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών, κατά τη λήψη των αποφάσεών της, οφείλει να εφαρμόζει τον Κανονισμό, συνυπολογίζοντας όλες τις σχετικές ρυθμίσεις και την ιδιαιτερότητα του αθλήματος, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του Κανονισμού.

Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 4 και του άρθρου 6 παρ. 1 περ. Α των εισαγωγικών διατάξεων του ΚΙΜΠ προκύπτει ότι οι τροποποιήσεις – ανανεώσεις των συμβολαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών θα πρέπει, υποχρεωτικά, να καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής (Ε.Σ.ΣΜ.) προ της λήξης τους, που σε κάθε περίπτωση, ορίζεται η 30-8-2021. Με την έγκαιρη καταχώριση, τα συμβόλαια θεωρούνται εμπρόθεσμα κατατεθέντα και οδηγούν την επανεγγραφή των ποδοσφαιριστών, εφόσον συντρέχουν και οι προϋποθέσεις των άρθρων 3 παρ. 3, 6 παρ. 3 και 11 παρ. 1 του παραρτήματος  Γ’ του ΚΙΜΠ.

Στην υπό κρίση υπόθεση από τα έγγραφα της δικογραφίας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ΠΑΕ με την επωνυμία «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ – Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία», κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο 2020-2021 συμμετείχε, στο πρωτάθλημα της επαγγελματικής κατηγορίας SUPER LEAGUE 2, όπου και εξασφάλισε την παραμονή της. Για τη συμμετοχή της στην ως άνω κατηγορία όφειλε να λάβει την προβλεπόμενη άδεια συμμετοχής από την αρμόδια Διεύθυνση Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. Με την υπ’ αριθμ. 6/1-7-2021 απόφαση του Δευτεροβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης, απορρίφθηκε τελεσίδικα το αίτημα της Π.Α.Ε. ΧΑΝΙΑ για τη λήψη άδειας συμμετοχής στις διοργανώσεις της SL2 και της επιβλήθηκαν οι ποινές του άρθρου 8 γ) του Κανονισμού Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. περί απαγόρευσης μετεγγραφών ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των 25 ετών, αλλά με δυνατότητα ανανέωσης απεριορίστου αριθμού των ήδη υφισταμένων συμβολαίων, ανεξαρτήτως ηλικίας και υπηκοότητας.

Αν και η απόφαση του Δ.Ο.Α. περί μη χορήγησης άδειας συμμετοχής, εξεδόθη μετά την 30-6-2021, η αιτούσα ΠΑΕ είχε προνοήσει και, εγκαίρως, είχε ανανεώσει τα συμβόλαια πέντε ποδοσφαιριστών της, ως αυτοί αναφέρονται στην υπό κρίση αίτηση. Ειδικότερα, πέντε ιδιωτικά συμφωνητικά τροποποίησης συμβολαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών υπεγράφησαν την 28-6-2021, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής των συμβαλλομένων κατ’ άρθρο 6 παρ. 3 περ. α’ του παραρτήματος Γ’ του ΚΙΜΠ. Το πραγματικό γεγονός της ανανέωσης των συμβολαίων προ της συμβατικής λήξης τους επιβεβαιώνουν και οι ποδοσφαιριστές που ήδη ανήκαν στην ΠΑΕ και συμφώνησαν την παραμονή τους με τις από 12-8-2021 υπεύθυνες δηλώσεις τους.

Παρά την επιμέλεια της αιτούσας ΠΑΕ, ως προς την εμπρόθεσμη ανανέωση των ήδη υφισταμένων συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της, δεν τα απέστειλε στη διοργανώτρια προς έλεγχο ούτε τα καταχώρησε εγκαίρως και πριν την 30-6-2021 στο Ε.Σ.Σ.Μ. (άρθρο 11 παρ. 1 παράρτημα Γ’ του ΚΙΜΠ).

Ισχυρίζεται η αιτούσα ΠΑΕ ότι η ηλεκτρονική καταχώρηση των συμφωνητικών δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την από 29-7-2020 δήλωση της ΠΑΕ, μοναδικός χρήστης και αποκλειστικός κάτοχος των κωδικών χρήσης και σύνδεσης του συστήματος DTMS ορίστηκε ο κ. Γεώργιος Τουλουπάκης. Ο εν λόγω υπάλληλος – μοναδικός χρήστης έλαβε ειδικούς κωδικούς, παρακολούθησε διαδικτυακό σεμινάριο, ενώ είχε και συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με το αρμόδιο τμήμα της Ε.Π.Ο. για παροχή πληροφοριών και για τεχνικές ρυθμίσεις. Επιπλέον, από την 25-5-2021 επήλθαν αλλαγές στη λειτουργία και χρήση του DTMS και ο κ. Γεώργιος Τουλουπάκης έλαβε νέους κωδικούς σύνδεσης και νέες οδηγίες εγκατάστασης και σύνδεσης. Προκύπτει από τα ανωτέρω ότι για τη χρήση του συστήματος DTMS απαιτούνται ειδικές γνώσεις και παρέχεται συνεχής ενημέρωση και καθοδήγηση από το αρμόδιο τμήμα της Ε.Π.Ο., προς διευκόλυνση, των Π.Α.Ε. και των χρηστών.

Ο κ. Γεώργιος Τουλουπάκης, την 27-6-2021εισήχθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία οσφυοισχιαλγία και του συστήθηκε κλινοστατισμός 20 ημερών, από την 27-6-2021 έως την 17-7-2021 (από 9-8-2021 ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση). Εξ αυτής της αιτίας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και η αιτούσα ΠΑΕ δεν είχε τη δυνατότητα αλλά και το χρόνο, έως την 30-6-2021, να τον αντικαταστήσει με έτερο υπάλληλο, ο οποίος, ομοίως, θα έπρεπε να λάβει εκ νέου εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, δεν πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική καταχώριση των ιδιωτικών συμφωνητικών τροποποίησης συμβολαίων, εξαιτίας της δικαιολογημένης απουσίας του αρμοδίου χρήση και της αδυναμίας αντικατάστασής του.

Αναφορικά με τη μη αποστολή των ιδιωτικών συμφωνητικών στη διοργανώτρια προς έλεγχο,……Π.Α.Ε. ισχυρίζεται ότι το θέμα τέθηκε στο Δ.Σ. της διοργανώτριας  SL2/FL, συλλογικά από όλες τις……..αδειοδοτούμενες Π.Α.Ε., και αναζητήθηκε λύση μέσω της διοργανώτριας.

Επισημαίνεται ότι η ΠΑΕ ΧΑΝΙΑ, κατά το χρόνο υπογραφής των συμβολαίων και κατά την καταληκτική ημερομηνία της 30-6-2021 διέθετε σε ισχύ βεβαιώσεις περί μη οφειλής, ενώ ήταν και φορολογικά ενήμερη (αρ. 1812/25-08-2021 βεβαίωση) και ασφαλιστικά ενήμερη (αρ. 412353/24-20….. βεβαίωση, λήξεως την 23-8-2021).

Η επικαλούμενη απώλεια της καταληκτικής προθεσμίας της 30-6-2021, περί αποστολής των ιδιωτικών συμφωνητικών τροποποίησης συμβολαίων στη διοργανώτρια και καταχώρησής τους στο Ε.Σ.Σ.Μ., δέον όπως κριθεί με εξαιρετική επιείκεια από την Ε.Ι.Π. και κριθεί δικαιολογημένη και συγγνωστή. Την ως άνω κρίση της Ε.Ι.Π. ενισχύουν όλα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και ειδικά χαρακτηριστικά της υπό κρίση υπόθεσης και κυρίως η αποδεδειγμένη ασθένεια και αδυναμία αντικατάστασης του μοναδικού χρήστη του συστήματος DTMS της Π.Α.Ε., που συνιστά εξαιρετικό λόγο ανωτέρας βίας και δικαιολογεί την παρέκκλιση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30-6-2021. Επιπρόσθετα, σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται και η επιβληθείσα ποινή του Δευτεροβαθμίου Οργάνου Αδειοδότησης, καθώς ρητά επιτρέπει τις ανανεώσεις υφισταμένων συμβολαίων, ανανεώσεις που η αιτούσα ΠΑΕ συμφώνησε και πραγματοποίησε εγκαίρως.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η Ε.Ι.Π., ομόφωνα, κατέληξε στην κρίση ότι η αιτούσα ΠΑΕ προέβη εμπρόθεσμα στις ανανεώσεις των πέντε υφισταμένων συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της και κρίνει δικαιολογημένη και συγγνωστή την μη έγκαιρη ηλεκτρονική τους καταχώριση στο Εγχώριο Σύστημα Συσχετισμού Μετεγγραφών.

Το αίτημα της Π.Α.Ε. για χωρισμό της υπό κρίση υπόθεσης και έκδοσης απόφασης για κάθε αιτούμενη μεταβολή ποδοσφαιριστή ξεχωριστά κρίνεται απαράδεκτο, καθώς πρόκειται για μία αίτηση, κατατεθείσα από ένα διάδικο, στηριζόμενη στην ίδια ιστορική και νομική βάση και στην ίδια πραγματική και νομική αιτία. Χωρισμός των υποθέσεων και έκδοση απόφασης για κάθε περίπτωση μεμονωμένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιφατικές κρίσεις και έρχεται σε αντίθεση με τη βασική δικονομική αρχή της διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της διαδικασίας.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΔΕΧΕΤΑΙ ομόφωνα την υπό κρίση αίτηση.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την έγκριση των αιτούμενων μεταβολών, ήτοι την επανεγγραφή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Βασιλείου Τριανταφυλλάκου του Αποστόλου, γεννηθέντα το 1991, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1182029, Κωνσταντίνου Παναγιωτούδη του Παναγιώτη, γεννηθέντα το 1994, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1316383, Φωτίου Κουτζαβασίλη του Γεωργίου, γεννηθέντα το 1989, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1182913, Ανδρέα Βασιλογιάννη του Σπυρίδωνα, γεννηθέντα το 1991, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1158817 και Carlos Daniel Dos Santos Aranha Junior, γεννηθέντα το 1995, με αρ. δελτ. Ε.Π.Ο. 1462942 στην…….Π.Α.Ε.

με την επωνυμία «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ – Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία».

Τα κατατεθέντα παράβολα δεν επιστρέφονται (άρθρο 13 παράρτημα Β’ του Κ.Ι.Μ.Π.).

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στην Αθήνα, την 30-8-2021".