powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Λύση θα ήταν να παίξουν οι παίκτες ένα χρόνο αμισθί

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Διαβάσαμε πρόσφατα ανακοίνωση απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, με βάση την οποία αφαιρούνται βαθμοί από ομάδες για οφειλές σε ποδοσφαιριστές. Η απόφαση διατυπωμένη με τον ίδιο τρόπο για όλες τις ομάδες, κάνει λόγο για αφαίρεση βαθμών, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση των ποδοσφαιριστών. Με τη διαφορά ότι ανάμεσα στις ομάδες, υπήρχε και μια η οποία δεν αγωνίζεται πλέον στις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά στη Γ΄ Εθνική. Η Παναχαϊκή.

 Η διατύπωση σαφής, σε απλά ελληνικά, μέχρι σημείο παρεξηγήσεως, για όσους δεν γνωρίζουν άριστα νομικά και δεν έχουν εντρυφήσει στον λαβύρινθο της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ. Αφαίρεση βαθμών από την Παναχαϊκή (σκέτο, χωρίς ΠΑΕ μπροστά), από το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται. Πιο κάτω, κάτι αντίστοιχο, με τον όρο «ενεργοποίησε». Δηλαδή άμεσα αφαιρούνται τρεις βαθμοί, από το πρωτάθλημα το οποίο αγωνίζεται (σε ενεστώτα χρόνο).

Το ψάξαμε λίγο παραπάνω το θέμα, για να μάθουμε τελικά, ότι οι βαθμοί αφαιρούνται από την ΠΑΕ, η οποία δυνητικά θα συσταθεί (σε χρόνο μέλλοντα), σε περίπτωση ανόδου της ομάδας. Με άλλα λόγια, οι ποδοσφαιριστές που είναι απλήρωτοι, θα πρέπει να περιμένουν να ανέβει η ομάδα (να πάνε ίσως ένα χρόνο αμισθί να βοηθήσουν κιόλας), διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν ανέβει η ομάδα, χάνουν τα χρήματά τους.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι στην Ελλάδα και την ΕΠΟ, δεν υπάρχει καμία ευθυγράμμιση με τη FIFA στο θέμα της αθλητικής διαδοχής. Όπως πρέπει και οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι πηγαίνουν σε ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν με υποβιβασμό στη Σούπερ Λιγκ 2, να γνωρίζουν ότι αν δεν τα καταφέρουν να παραμείνει η ομάδα, μπορεί και να χάσουν τα λεφτά τους, γιατί το ιδρυτικό σωματείο που θα διαδεχθεί στη Γ΄ Εθνική την ομάδα που υποβιβάστηκε, δεν θα έχει καμία υποχρέωση να καταβάλλει αυτά τα χρήματα. Και δεν θα έχει και καμία επίπτωση, δηλαδή τιμωρία.

Περιπτώσεις σαν κι αυτές της Παναχαϊκής, υπάρχουν πολλές. Το παράδειγμα είναι τυχαίο και απλά το αναφέρουμε επειδή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα. Η ουσία είναι ότι η ΕΠΟ, η οποία ευθυγραμμίζεται υποτίθεται σε όλα με τη FIFA, αλλά και η FIFA, η οποία συντάσσει ολιστικές μελέτες και έχει αναλάβει να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ράγες της εξυγίανσης και της ομαλότητας, δεν ασκεί πρακτικά καμία παρέμβαση ώστε να διασφαλίσει τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών, αλλά και την τιμωρία των ομάδων, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια.