powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Δουλειά αντί για πόλεμο

Η FIFA δείχνει το δρόμο με την απόφαση της να επεκτείνει τη μεταγραφική περίοδο μέχρι τις 7 Απριλίου αποκλειστικά και μόνο για Ρώσους και Ουκρανούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Η "Δίκη" αποκαλύπτει τη σχετική διάταξη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που εστάλη σε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες:

"Προσωρινοί κανόνες για την αντιμετώπιση της εξαιρετικής κατάστασης που απορρέει από τον πόλεμο στην Ουκρανία

1.Σκοπός της εφαρμογής         

Αυτό το παράρτημα εφαρμόζεται και ισχύει σε όλα τα επαγγελματικά συμβόλαια που έχουν διεθνή διάσταση και αφορούν συμβόλαια ποδοσφαιριστών ή προπονητών και ομάδων που ανήκουν στην Π.Ο. Ουκρανίας ή στην Π.Ο. Ρωσίας.

 2. Επαγγελματικά συμβόλαια διεθνούς διάστασης με ομάδες που ανήκουν στην Π.Ο. Ουκρανίας

 - Παρά τις προβλεπόμενες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό και εκτός αν άλλως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, η ισχύς ενός συμβολαίου διεθνούς διάστασης μεταξύ ενός ποδοσφαιριστή ή ενός προπονητή με ομάδα που ανήκει στην Π.Ο. Ουκρανίας θα ανασταλεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. -Η ελάχιστη διάρκεια ενός συμβολαίου που έχει υπογραφεί βάσει του άρθρου 18 παρ. 2 του παρόντος κανονισμού, δεν θα έχει εφαρμογή σε κανένα νέο συμβόλαιο που θα συναφθεί από τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή του οποίου το συμβόλαιο έχει ανασταλεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 ανωτέρω.

3. Επαγγελματικά συμβόλαια διεθνούς διάστασης με ομάδες που ανήκουν στην Π.Ο. Ρωσίας

- Παρά τις προβλεπόμενες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό και εκτός αν άλλως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, η ισχύς ενός συμβολαίου διεθνούς διάστασης μεταξύ ενός ποδοσφαιριστή ή ενός προπονητή με ομάδα που ανήκει στην Π.Ο. Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί μονομερώς έως τις 30 Ιουνίου 2022 από τον ποδοσφαιριστή ή τον προπονητή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει επιτευχθεί μία αμοιβαία συμφωνία πριν ή μέχρι τις 10 Μαρτίου 2022. -Η ελάχιστη διάρκεια ενός συμβολαίου που έχει υπογραφεί βάσει του άρθρου 18 παρ. 2 του παρόντος κανονισμού, δεν θα έχει εφαρμογή σε κανένα νέο συμβόλαιο που θα συναφθεί από τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή του οποίου το συμβόλαιο έχει ανασταλεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 ανωτέρω.

4. Συνέπειες της αναστολής

 Δεν αποτελεί αθέτηση συμβολαίου η υπογραφή ενός νέου συμβολαίου και η εγγραφή του σε μια νέα ομάδα, εφόσον το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή ή ενός προπονητή έχει ανασταλεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα ανωτέρω άρθρα 2 παράγραφος 1 ή άρθρο 3 παράγραφος 1. Το άρθρο 18 παράγραφος 5 του παρόντος κανονισμού δεν έχει εφαρμογή σε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή ή προπονητή το συμβόλαιο του οποίου έχει ανασταλεί σύμφωνα με τα ανωτέρω άρθρα 2 παράγραφος 1 ή 3 παράγραφος 1.

 5. Εγγραφή

 - Παρά τις προβλεπόμενες διατάξεις στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του παρόντος κανονισμού, ένας ποδοσφαιριστής του οποίου η προηγούμενη εγγραφή ήταν, είτε στην Π.Ο. Ουκρανίας, είτε στην Π.Ο. Ρωσίας, μπορεί να εγγραφεί σε τέσσερις ομάδες το μέγιστο, στη διάρκεια μίας ποδοσφαιρικής περιόδου, και να αγωνιστεί σε επίσημους αγώνες για τρεις διαφορετικές ομάδες.
-Μία ομάδα μπορεί να εγγράψει το μέγιστο δύο (αρ. 2) ποδοσφαιριστές που επωφελούνται από την εξαίρεση που περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο.

6. Περίοδοι εγγραφών
- Παρά τις προβλεπόμενες διατάξεις στο άρθρο 6 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, ένας ποδοσφαιριστής του οποίου η προηγούμενη εγγραφή ήταν, είτε στην Π.Ο. Ουκρανίας, είτε στην Π.Ο. Ρωσίας, έχει το δικαίωμα να εγγραφεί σε μία Ομοσπονδία εκτός μετεγγραφικής περιόδου υπό την προϋπόθεση ότι η εγγραφή αυτή θα έχει ολοκληρωθεί πριν ή μέχρι τις 7 Απριλίου 2022.
- Παρά τις προβλεπόμενες διατάξεις του Παραρτήματος 3, άρθρο 8.2 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8.2 παράγραφος 4b του ιδίου Παραρτήματος (3), σε περίπτωση που η Π.Ο. Ουκρανίας ή η Π.Ο. Ρωσίας, απορρίψουν το αίτημα για χορήγηση του Διεθνούς Πιστοποιητικού Μετεγγραφής ενός ποδοσφαιριστή του οποίου το συμβόλαιο έχει ανασταλεί σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος ή άρθρο 3 παράγραφος 1 αυτού του Παραρτήματος, η FIFA δικαιούται να εγκρίνει άμεσα την προσωρινή εγγραφή του ποδοσφαιριστή στη νέα του Ομοσπονδία για λογαριασμό της νέας ομάδας του.

 7. Προστασία ανηλίκων

 - Παρά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 19 του παρόντος κανονισμού κάθε ανήλικος που διαμένει στην επικράτεια της; Ουκρανίας και επιθυμεί να εγγραφεί σε ένα νέο σωματείο θα θεωρείται αυτόματα ότι πληροί τις προϋποθέσεις της εξαίρεσης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2d του παρόντος κανονισμού.

 8. Αποζημίωση κατάρτισης

 - Καμία αποζημίωση κατάρτισης δεν οφείλεται για κανέναν ποδοσφαιριστή του οποίου η προηγούμενη εγγραφή ήταν είτε στην Π.Ο. Ουκρανίας είτε στην Π.Ο. Ρωσίας και του οποίου το συμβόλαιο έχει ανασταλεί για να εγγραφεί σε άλλη ομάδα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν Παράρτημα. -Δεν δύναται να εγερθεί αξίωση για αποζημίωση κατάρτισης έναντι οποιασδήποτε ομάδας, δεν ανήκει είτε στην Π.Ο. Ουκρανίας, είτε στην Π.Ο. Ρωσίας, και έχει εγγράψει ποδοσφαιριστή που έχει συμβόλαιο σε αναστολή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εν λόγω Παράρτημα".