powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Βία στα γήπεδα: Άλλη μια από τα ίδια

Γιώργος Καμίνης, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αθλητική βία:

"Μόλις πριν από μία εβδομάδα η Βουλή μας κύρωσε με τον νόμο 4901 τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Όπως ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος οι διατάξεις της σύμβασης έχουν αυξημένη νομοθετική ισχύ. 

Διαβάζοντας κανείς τις προβλέψεις της σύμβασης καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται σε κανέναν απολύτως διάλογο με τις διεθνείς συμβάσεις που η ίδια μας φέρνει στη Βουλή προς κύρωση.

Αγνοεί επιδεικτικά την ολιστική τους προσέγγιση ειδικά τώρα στο φαινόμενο της οπαδικής βίας και επιλέγει να εστιάσει στην καταστολή.

Η ίδια η σύμβαση κατοχυρώνει τη λεγόμενη διυπηρεσιακή ολοκληρωμένη προσέγγιση, που επιβάλλει τον συντονισμό φορέων και την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής ασφάλειας και προστασίας, η οποία προκύπτει από μια ευρεία διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, είτε πρόκειται για φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε για τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Αθλητισμού ή οποιονδήποτε άλλο φορέα μπορεί να συνεισφέρει από τη δική του πλευρά.

Δεν πρόκειται πάντως για απλά άτυπες συναντήσεις κυρίων ή συναντήσεις κορυφής.

Στην προκείμενη περίπτωση έγινε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια. Η Κυβέρνηση έσπευσε μετά από ένα αποτρόπαιο γεγονός να μας φέρει τσάτρα πάτρα, φύρδην μίγδην διατάξεις για το φαινόμενο της οπαδικής βίας με έναν μονοθεματικό χαρακτήρα, που έχουν να κάνουν μόνο με την καταστολή, επενδύοντας φυσικά επικοινωνιακά, είτε αυτό αφορά τις ποινές είτε την επέκταση του ιδιωνύμου και αναπόφευκτα ή αποσπασματικότητα οδηγεί και στη προχειρότητα, ενίοτε και στον εμπαιγμό".