powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Δεν βγήκε το δόντι, αλλά του έγινε απονεύρωση…

Έκλεισε λοιπόν αυτός ο κύκλος που ταλαιπώρησε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ένας κύκλος ο οποίος διήρκεσε πάνω από δυο μήνες και είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην έχουν ξεκινήσει τα πρωταθλήματα της χώρας. Και το ερώτημα είναι αν άξιζε τον κόπο…

Γράφει ο Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος

Η απάντηση κρύβεται πίσω από όσα άλλαξαν από το ξεκίνημα αυτών των ενεργειών μέχρι σήμερα. Αν αναλογιστούμε, ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ερασιτεχνικών συλλόγων, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο και είχε απορριφθεί από τη ΓΓΑ, ανέκτησαν το δικαίωμα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα, ασφαλώς και μιλάμε για επιτυχία. Γιατί ουσιαστικά ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από ορισμένες ομάδες, οι οποίες τον Αύγουστο όταν έγιναν οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων είχαν τη δυνατότητα να παίξουν κανονικά, ενώ τον Σεπτέμβριο ξαφνικά βρέθηκαν εκτός πλαισίου. Αν επίσης αναλογιστεί κανείς ότι ο φόβος και η ανησυχία, ότι τα πρωταθλήματα θα ξεκινούσαν και στην πορεία κανείς δεν θα γνώριζε ποιες ομάδες θα ολοκλήρωναν αυτή τους την προσπάθεια, πάλι μετά την τροπολογία Αυγενάκη ξεπεράστηκε. Αν τέλος, θυμηθούμε ότι υπήρχαν και ορισμένες εκατοντάδες σωματεία, τα οποία δεν είχαν καν κάνει αίτηση και τους δόθηκε παράταση για αίτηση εγγραφής μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, τότε πάλι έγιναν βήματα προόδου. Με άλλα λόγια, μπορεί η ΕΠΟ να μην πέτυχε τον θεμελιώδη στόχο της που ήταν να παρθεί πίσω ο Νόμος και οι τιμωρητικές του διατάξεις, ωστόσο αν μη τι άλλο, τα πρωταθλήματα που ξεκινούν από αύριο, θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέσα στο γήπεδο, χωρίς τον φόβο ότι θα ξεπροβάλλει από το πουθενά και πάλι ένας Πανδραμαϊκός, αλλά και μια απόφαση δικαστηρίου να φέρει τα πάνω-κάτω.

Όλα αυτά δεν έγιναν βεβαίως «αβρόχοις ποσί». Αν δεν επέμεναν οι ΕΠΣ, κηρύσσοντας αναστολή και ερχόμενες σε αντιπαράθεση με τα ίδια τα σωματεία τους πολλές φορές, είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν θα είχε αλλάξει. Ασφαλώς και δεν άλλαξαν όλα, το δόντι δεν αφαιρέθηκε, απονευρώθηκε όμως σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην προκαλεί αφόρητο πόνο. Γιατί με τα όσα καλά μπορεί να έχει ο Νόμος, δεν έπαυε να αποτελεί μια ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου, προκαλώντας απροσδιόριστες καταστάσεις και ανοίγοντας μέτωπα τα οποία δεν έχουν κλείσει ακόμα και σήμερα που μιλάμε, οπότε και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ 2 και της Γ΄ Εθνικής.

Λέγεται ότι στα πηγαδάκια ο Τάκης Μπαλτάκος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα λήξει το θέμα, η ΕΠΟ δεν θα κάνει πίσω. Θα επιμείνει. Εκείνο το οποίο έκανε τώρα, ήταν το προφανές. Να μην αφήσει άλλο τις ομάδες, τις διοικήσεις και τους αθλητές να περιμένουν. Να μην βάλει απέναντί της τη βάση του ποδοσφαίρου, η οποία περιμένει την έναρξη.

Κάποιοι, βγήκαν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της σημερινής απόφασης. Ως προς το εντελώς τυπικό σκέλος, αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει, αλλά ως προς το ουσιαστικό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΠΣ, επικροτεί αυτή την απόφαση, κάθε άλλη σκέψη είναι περιττή. Τώρα αν κάποιες ΕΠΣ, οι οποίες δεν είχαν διαγνώσει κανένα πρόβλημα και αποφάσισαν να καταψηφίσουν την αναστολή, αλλά θυμήθηκαν είκοσι μέρες μετά να «σαμποτάρουν» την επανέναρξη, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Στο τέλος, εκείνο που απομένει είναι το ποιος τάσσεται με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και μια τέτοια ΕΠΣ, ήταν εκείνη της Μακεδονίας, η οποία αν και από τις πρώτες οι οποίες στήριξαν την απόφαση για αναστολή, ήταν και από τις πρώτες οι οποίες κίνησαν τις διαδικασίες για να κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι. Μια ΕΠΣ Μακεδονίας, η οποία όπως και πολλές άλλες δεν εκπροσωπείται στη διοίκηση της ΕΠΟ, έδειξε όμως πώς μπορεί μια ΕΠΣ να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων, στον σωστό όμως χρόνο και για τον σωστό λόγο και όχι στον λάθος.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι ακόμα θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν νικητές και χαμένους μέσα από αυτή την ιστορία. Κάποιοι θα μιλήσουν για οπισθοχώρηση του Αυγενάκη με τις τροπολογίες που κατέθεσε, ή κάποιοι άλλοι για υποχώρηση της ΕΠΟ να ξεκινήσει πριν παρθεί ολοκληρωτικά πίσω ο Νόμος. Αυτή όμως είναι η τοξική πλευρά του θέματος και δεν έχει στ’ αλήθεια καμία σημασία να αναζητήσει κανείς εδώ «νικητές» και «ηττημένους». Η ουσία είναι ότι η ΕΠΟ αποφάσισε να παιχτεί ποδόσφαιρο, ενώ ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, εμφάνισε ένα διαφορετικό προφίλ τις τελευταίες μέρες, παραμένοντας ανοιχτός για διάλογο ακόμα και σήμερα, μετά την απόφαση για την έναρξη, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση ώστε να γίνει μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση.

Όταν παίζεται ποδόσφαιρο, όλοι έχουν λόγο να χαμογελούν.  Όταν δεν παίζεται ποδόσφαιρο, ηττημένοι πρέπει να νιώθουν όλοι…