powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Τι λείπει; Οι ειδικοί δικαστές!

Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη

Δικηγόρου Αθλητικού Δικαίου

Στην χθεσινή "Δίκη στο Open" έγινε αναφορά στο σχέδιο με την ονομασία "Καλλιπάτειρα" το οποίο έχει ως στόχο την πλήρη και ορθή ενημέρωση του Έλληνα νομικού στα εκτεινόμενα της νομολογίας του Αθλητικού Δικαίου. Ορθώς οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την έκπληξη τους για τους πανηγυρισμούς της εφαρμογής αυτού του σχεδίου, καθώς στις προηγμένες νομικά χώρες, ένα τέτοιο σχέδιο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.

 Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί. Αυτό όμως το οποίο παραμένει ένα μελανό σημείο στην απονομή δικαιοσύνης όσον αφορά στην επίλυση αθλητικών διάφορων, είναι η παντελής έλλειψη ειδικών δικαστών με γνώσεις αθλητικού δίκαιου.

 Συνεπάγεται δικαιολογημένα ότι αντί να γίνονται πανηγύρια γιατί ανακαλύφθηκε (ξανά) ο τροχός, συνετό και αναγκαίο είναι οι υπάρχοντες δικαστές των εθνικών πειθαρχικών επίτροπων, αρεοπαγίτες και μη, να δώσουν την θέση τους σε νέους, ειδικά καταρτισμένους δικαστές, οι οποίοι έχουν γνώσεις ειδικού Αθλητικού Δίκαιου και είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν την νομολογία του ΚΑΣ στην επίλυση αυτών των αθλητικών διάφορων.

Διότι έως και σήμερα, οι Έλληνες δικαστές στις εθνικές πειθαρχικές επιτροπές (ή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ) η σε διαφορά άλλα δικαιοδοτικά όργανά όπως το ΑΣΕΑΔ, αδιαφορούν για την σημαντικότητα και αναγκαιότητα της νομολογίας του ΚΑΣ η περιβάλλονται από μεγάλο βαθμό επιφυλακτικότητας (χωρίς να υπολογίζουμε τις απαράδεκτες χρονικές καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων). Αυτό δημιουργεί μια απαράδεκτη ανισότητα στην εφαρμογή των γενικών αρχών του Αθλητικού Δίκαιου (κάτι το οποίο διαπίστωσα στην πρόσφατη υπόθεση του Μακεδονικού στην οποία ενήργησα και ως πληρεξούσιος δικηγόρος του, άλλα κα στις υποθέσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου Τρικάλων Ημαθίας, Αγροτικού Αστέρα και Πανδραμαικου, στις οποίες επικράτησε ένας νομικός παραλογισμός και μια απαράδεκτη αμάθεια).

Συμπερασματικά, η πιο πάνω ανάλυση συγκλίνει στον αρνητικό επηρεασμό τόσο της νομικής σκέψης όσο και της εγκυρότητας της νομικής συμβουλής που προσφέρει ένας δικηγόρος στον πελάτη του.

To Αθλητικό Δίκαιο στην Ελλάδα χρειάζεται νέους ανθρώπους, ειδικά καταρτισμένους, με ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εφαρμογή της απονομής δικαιοσύνης, με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό και κυρίως με τρόπο που θα περιορίζει τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις.

 «οὕτω δή καί τά μέν δίκαια πράττοντες δίκαιοι γινόμεθα, τά δέ σώφρονα σώφρονες, τά δ’ ἀνδρεῖα ἀνδρεῖοι», Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια.