Γιατί διατηρούνται επί δεκαετίες οι οφειλές στους ποδοσφαιριστές. Ο αντιπρόεδρος της FIFpro Σπύρος Νεοφυτίδης εξήγησε τι συμβαίνει μιλώντας στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ».
«Τα τελευταία χρόνια μέσα από μία συμφωνία που κάναμε εμείς σαν Κύπρο με τη FIFA δημιουργήσαμε το αποζημιωτικό γράφειο και ο ΠΣΑΠ ήταν ο πρώτος που έκανε αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γινόταν σωστά στην Ελλάδα απο την ΕΠΟ. Έγιναν δεκτές περίπου 500 αιτήσεις και τα μέλη του ΠΣΑΠ μοιράστηκαν ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατ. δολάρια. Φυσικά το κομμάτι των απλήρωτων δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας» ανέφερε αρχικά και συνέχισε:
«Τόσο τα δικαστικά όργαναν της FIFA, αλλά και το CAS δεν έχουν σταθερή γραμμή στις αποφάσεις τους. Εμείς συνεχίζουμε τις επαφές με τη FIFA για να αποζημιωθεί μέχρι και ο τελευταίος ποδοσφαιριστής. Έχουν κάνει τεράστια λάθη και οι παίκτες, δεν πρέπει να ανέχεσαι να μένεις απλήρωτος πάνω από 1-2 μήνες. Οι ομάδες μέσα από την κακή διαχείριση της ΕΠΟ κατάφερναν να γλιτώοσυν με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών.
Σίγουρα θέλουμε να αλλάξουν τα κριτήρια. Θα μπορούσε η Ομοσπονδία να κάνει τους διμηνιαίους ελέγχους και αν έβλεπε ότι υπάρχουν απλήρωτοι να προχωρούσε σε αφαίρεση βαθμών. Δεν μπορεί η ομοσπονδία να αφήνει κάποιους να αναλαμβάνουν ιστορικές ομάδες. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον οποιονδήποτε να ασελγεί στα σωματεία. Αν πάρει κάποιος ένα σωματείο για να χειραγωγεί παιχνίδια, θα τους αφήσει απλήρωτους και θα τους πει αν θέλετε να πληρωθείτε θα χάσετε τον αγώνα με 3-0!
Αν δεν υπάρχει ο έλεγχος θα εμπλακούν. Τα έζησα και στην Ελλάδα και ξέρω πώς είναι το σύστημα. Επίσης, φανταστείτε κάποιον παίκτη να κάνει καταγγελία και να περιμένει δύο χρόνια για να δικαιωθεί. Μόνο ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποφασίσει να τερματίσει την καριέρα του θα το πάει μέχρι τέλους».