powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Το κράτος και το παρακράτος στο ποδόσφαιρο συμβαδίζουν

Η "Δίκη" αλίευσε από το Διαδίκτυο ένα άρθρο του Παναγιώτη Τραϊανού, που διατηρεί τον ιστότοπο "ΕΑΜ Β΄-Υδροχόος" και αναφέρεται στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Εξυκαπακούεται ότι η "Δίκη" δεν υιοθετεί τα γραφόμενα, αλλά δημοσιεύει ένα απόσπασμα γιατί το βρίσκει ακραία ελκυστικό:

<< Αρκούσε όμως να είναι απλά πλούσιοι; Όχι βέβαια. Έπρεπε εκτός από πλούσιοι να είναι και "χρήσιμοι". "Χρήσιμοι" για την εξουσία και για τους εαυτούς τους. Πώς όμως γίνονται οι πλούσιοι "χρήσιμοι" και για την εξουσία και για τους εαυτούς τους; Από την εποχή της Ρώμης αυτό το καταφέρνουν με άρτο και θεάματα. Ένας τέτοιος παράγοντας μπορούσε να πάρει μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα και να γίνει πολλαπλά χρήσιμος. Χρήσιμος καί για τα αφεντικά καί για τον εαυτό του. 
Μέσω μιας τέτοιας ομάδας θα μπορούσε ν' αποκτήσει έναν προσωπικό "στρατό" φανατικών οπαδών, στους οποίους θα τους προσέφερε δόξες, αλλά θα είχε και το ηθικό "δικαίωμα" να τους ζητάει ανταλλάγματα. Θα παρείχε σ' αυτούς δόξες και πρωταθλήματα, αλλά και θα τους "διοχέτευε" βουβά στις αυλές των κομμάτων …Έναν ιδιωτικό "στρατό", που, όταν θα αμφισβητούσες τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων του "Προέδρου", θα αμφισβητούσες αυτόματα το "μεγαλείο" της ομάδας. Είναι γνωστό άλλωστε πως κράτος και παρακράτος δεν ξεχωρίζουν και πάρα πολύ στις κερκίδες των ομάδων. 
Επειδή το κράτος έχει χρήματα και το παρακράτος έχει ανάγκες, τίποτε δεν αφέθηκε στην τύχη του. Οι κρατικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΑΠ άρχισαν να γεμίζουν μυστικά ταμεία και να δίνουν μεροκάματα σε επαγγελματίες οπαδούς. Η λύση είχε βρεθεί. Δεν θα επιβαρύνονταν οι πρόεδροι με πρόσθετα έξοδα. Θα απολάμβαναν τη δόξα της "αρένας", αλλά με χρήματα του κράτους. Επειδή μάλιστα στους "ηρωικούς" οπαδούς αρμόζουν "ήρωες" ηγέτες, τότε κάποιοι "ξαναθυμήθηκαν" τον "ηρωισμό" της Ροδεσίας. Τότε ο "καπετάνιος" ανέλαβε για λογαριασμό της "ηρωικής" οικογένειας την "αρένα" της αθηναϊκής Ρώμης. Ήταν τόσο καλή η προπαγάνδα, που στο τέλος την έφαγαν και οι ίδιοι. Μέχρι και ο ίδιος ο "καπετάνιος" πίστεψε πως ήταν γενναίος και συχνά-πυκνά έβγαζε την κουμπούρα του. 
Το 1979 λοιπόν δόθηκε στους Βαρδινογιάννηδες ο Παναθηναϊκός. Οι "κεντροαριστεροί" βενιζελικοί, που, ελέω του κράτους της Δεξιάς, έγιναν πλούσιοι επιχειρηματίες, έγιναν και πάλι ελέω του κράτους της Δεξιάς κι αθλητικοί παράγοντες …Στην κυριολεξία ελέω κράτους, γιατί, μόλις οι Βαρδινογιάννηδες ανέλαβαν τον Παναθηναϊκό, ως δια "μαγείας" και πάλι άρχισαν να ρέουν τόνοι κρατικού χρήματος στο μέχρι τότε ασήμαντο και παντελώς ανυπόληπτο ελληνικό ποδόσφαιρο …Το ποδόσφαιρο, που σχεδόν σε όλα τα νοικοκυρεμένα σπίτια της επικράτειας γινόταν αιτία να χτυπά ο πατέρας τον γιο, προκειμένου εκείνος να μην ασχολείται μ' αυτό. Σε αυτό το ανυπόληπτο ποδόσφαιρο των αλητών και των περιθωριακών άρχισε το κράτος να ρίχνει τόνους χρημάτων. Γι' αυτό λέμε ότι τους δόθηκε ο Παναθηναϊκός και δεν λέμε ότι τον απέκτησαν …Πραξικοπηματικά …όπως έλεγαν και οι Γιαννακόπουλοι …Οι Γιαννακόπουλοι, οι οποίοι είχαν ανέβει στα κεραμίδια, για να φωνάξουν για την απάτη. 
Κατά "σύμπτωση" ο Παναθηναϊκός μαζί με την "κάνουλα" των κρατικών χρημάτων τούς δόθηκε το '79, όταν παντοδύναμος υπουργός συντονισμού της Δεξιάς ήταν ο Μητσοτάκης …Ο ανιψιός του Βενιζέλου …Ο "φιλοξενούμενος" στη Νέα Δημοκρατία αρχηγός του κόμματος των Νεοφιλελεύθερων …Ο αρχηγός, που, εκτός από τον εαυτό του, είχε έναν και μοναδικό βουλευτή στο κόμμα του. Ποιον; Τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Κοίτα να δεις "σύμπτωση" >>.
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/03/blog-post_31.htmlΕδώ διαβάστε όλο το άρθρο.