powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Εισαγγελική πρόταση για την αναδιάρθρωση: 12 ομάδες σε 3 γύρους

Η χθεσινή τηλεοπτική "Δίκη" παρουσίασε σημεία της πρότασης του πρώην αθλητικού εισαγγελέα Γιάννη Παναγόπουλου για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

Ολόκληρη η πρόταση του μέλους του ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (εδώ και τέσσερις θητείες) είναι η ακόλουθη:

"Η φημολογούμενη θέσπιση πρωταθλήματος 12 ομάδων  με το σύστημα των playoffs:
1)Θα μειώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την κανονική περίοδο (ακόμα και αν μεταφέρονται αποτελέσματα ομάδων ή βαθμολογίες σταplayoffs),
2)η βαθμολογική διαφορά μεταξύ των ομάδων που θα μετέχουν στα playoffs(αν μεταφέρεται η βαθμολογία σε αυτά) ίσως δημιουργήσει αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες  κατά τη διάρκεια των playoffs (ειδικά ομάδες που δεν θα έχουν στόχο στα playoffsγιατί θα έχουν διασφαλίσει ή θα έχουν χάσει κάθε ελπίδα διεκδίκησης καλύτερης θέσης) και τον κίνδυνο ο πρωταθλητής να κρίνεται σε αγώνες μεταξύ αδιάφορων  βαθμολογικά ομάδων...
3)θα "μεταλλάξει" την έννοια του πρωταθλήματος που είναι μαραθώνιος και η διάρκεια στην απόδοση των ομάδων πρέπει να κρίνει τον πρωταθλητή..και όχι η ευκαιριακή απόδοση στο mini πρωτάθλημα των playoffs.. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ..
ΠΡΟΤΑΣH:         Απόλυτα ανταγωνιστικό, με μεγαλύτερα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (περισσότερα ντέρμπυ, ανυπαρξία αδιάφορων βαθμολογικά ομάδων, ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό των αγώνων και μέχρι την τελευταία αγωνιστική) θα ήταν  να θεσπιστεί ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων  και 3 γύρων όπου θα υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία 3 ομάδες και θα προβιβάζονται 3  =ΣΥΝΟΛΟ 33  αγωνιστικές*** (Ο τρίτος γύρος θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας που έχει εξασφαλίσει καλύτερο σκορ στις μεταξύ αναμετρήσεις από τους 2 πρώτους γύρους)..π.χ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2-1 στον α' γύρο και ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 1-0 στο β' γύρο= Στον τρίτο γύρο ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Γ.Καραισκάκης». Σε περίπτωση που το σκορ των δύο αγώνων ταυτίζεται ο αγώνας του τρίτου γύρου θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας που έχει καλύτερη  βαθμολογική θέση μετά τη λήξη των δύο πρώτων γύρων.
Αυτός ο πρωτότυπος τρόπος διεξαγωγής:
1)θα τονώσει τον ανταγωνισμό και το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι το τελευταίο λεπτό των αναμετρήσεων (καθώς από την έκβαση του σκορ θα κρίνεται το πλεονέκτημα έδρας στον τρίτο γύρο)
2)θα δώσει κίνητρο για επιθετικό ποδόσφαιρο.
3)θα αυξήσει τα διαφημιστικά-τηλεοπτικά έσοδα λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος και για την ροή του σκορ μέχρι το τελευταίο λεπτό ακόμα και στους αγώνες μεταξύ των λιγότερο λαοφιλών ομάδων.
4)Ίσως εξαλείψει μερικώς τον κίνδυνο χειραγώγησης αγώνων αφού  η έκταση του σκορ θα αποκτήσει αυτοτελή σημασία. 

5)θα συμβάλει αποτρεπτικά για κρούσματα βίας και αντικανονικής συμπεριφορά καθώς η προοπτική της εντός έδρας διεξαγωγής ειδικά αγώνων ντέρμπι στον τρίτο γύρο θα αποθαρρύνει του ταραξίες από αντιαθλητικές συμπεριφορές υπό τον φόβο τιμωρίας της έδρας.
6)θα αυξήσει τα έσοδα των ομάδων από την προπώληση εισιτηρίων διαρκείας λόγω της προοπτικής παρακολούθησης περισσότερων εντός έδρας αγώνων και ειδικά  ντέρμπι.
Για τη μεταβατική σεζόν 2018-2019 θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 16 ομάδες σύμφωνα με το ισχύον σύστημα και την ήδη επικυρωθείσα βαθμολογία.
Όμως προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση με μείωση των ομάδων της Super League σε 12 θα υποβιβασθούν απευθείας οι ομάδες που θα καταλάβουν την 15η και 16η θέση της βαθμολογίας. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 11η,12η, 13η, 14η θα παίξουν αγώνες playoffs με τις ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση της Football League. (με bonus ανάλογα με τη βαθμολογική θέση τους μεμεγαλύτερο πλεονέκτημα των 2 πρώτων ομάδων της Football League και κατά πρόταση να ξεκινάνε οι 6 ομάδες τα playoffs των 10 αγώνων με τα εξής μπόνους : 1η ομάδα της Football League+6  βαθμούς, δεύτερη ομάδα της Football League+ 4,  11ηκαι 12η ομάδα της Super League + 2 ). To ως άνω βαθμολογικό bonus επιπλέον θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην κανονική περίοδο και των 2 κατηγοριών.Οι δύο πρώτες ομάδες της ειδικής βαθμολογίας των playoffsθα συμπληρώσουν τη 12άδα της Super League για τη σεζόν 2019-2020 και οι άλλες τέσσερις θα αγωνιστούν στη Football League".