powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Τα Ηνωμένα Έθνη και η UNESCO για την ελληνικότητα της Μακεδονίας (κάλλιο γαϊδουρόδενε ... )

Το Μάρτιο είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα "Metrosportτην παρακάτω - ας ελπίσουμε όχι "προφητική" – εύστοχη επισήμανση/αντικειμενική παρατήρηση αναγνώστη, έγκριτου νομικού:
" ... Η Συμφωνία των Πρεσπών επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ είναι η UNESCO.
 Όπως είναι γνωστό, η αρχαία Ελληνική πόλη των Αιγών ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, και ο αρχαιολογικός της χώρος στη Βεργίνα έχει αναγνωριστεί και προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι παραδοχές της UNESCO για την πολιτιστική ταυτότητα της Μακεδονίας βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της:
' … Οι Αιγές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινωνία των αρχαίων Μακεδόνων, της ελληνικής φυλής των συνόρων που διατήρησε αιώνιες παραδόσεις και μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα απώτατα όρια του αρχαίου κόσμου … '
(' … Aigai provides important information about the culture, history and society of the ancient Macedonians, the Greek border tribe that preserved age-old traditions and carried Greek culture to the outer limits of the ancient world. …').
Οι παραδοχές της UNESCO θα μπορούσαν και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της Συμφωνίας.
Αλλά δεν αποτελούν.
 Επομένως, με αφορμή δημοσιεύματα όπως αυτό της Nova Makedonija (σ.σ.: γράφεται με Κ και όχι με C, όπως αναφέρεται στη ... "λύση" που συζητείται για το σήμα των μεκαδονικών προϊόντων) εγείρεται πιεστικά το ερώτημα αν η Κυβέρνηση έχει καταφέρει τελικά να υπερασπιστεί την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας στο βαθμό που αρμόζει στις περιστάσεις, δεδομένου ότι το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας δίνει λαβές στους φίλους γείτονές μας για θολές, αμφίβολες και οπωσδήποτε όχι παγκοσμίως κρατούσες ερμηνείες".