Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν την Κυριακή από Έλληνα αξιωματούχο των υπερεθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, από όλα τα στοιχεία που φέρονται ως περιεχόμενο της επιστολής του Ολυμπιακού προς τον Λ. Αυγενάκη, μόνο ένα μπορεί να απασχολήσει σοβαρά τους υπερεθνικούς:
Αυτό της καλής διακυβέρνησης (good governance) της ΕΠΟ.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται, καθώς αύριο ο Β. Γραμμένος θα συναντηθεί με τον αξιωματούχο της FIFA Nicola Luca, που είναι αρμόδιος για το ζήτημα της καλής διακυβέρνησης.
Φιλοξενούμενος στην «Έφεση της Τρίτης» ήταν ο έγκριτος νομικός Νίκος Λαγαρίας, ο οποίος πριν από ένα μήνα, ως εισηγητής στη σύνοδο του ΙΔΕΑΔ είχε αναπτύξει «προφητικά» το θέμα της καλής διακυβέρνησης ως την κατάλληλη λύση για το πρόβλημα της διαφθοράς στον αθλητισμό.
Από τη συνομιλία του αποκαλύπτεται ότι οι αρχές καλής διακυβέρνησης, στη βάση των οποίων ενδέχεται να ελεγχθεί η ΕΠΟ, είναι δέκα και έχουν ήδη διαβιβαστεί από την UEFA σε όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, με εγκύκλιο έγγραφο, τον Οκτώβριο του 2018.
Συνοπτικά, αυτές οι δέκα αρχές καλής διακυβέρνησης, είναι:
1)Η σαφής χάραξη στρατηγικής εκ μέρους των Ομοσπονδιών, 2) η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των καταστατικών τους, 3) η ανάμειξη και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (σύλλογοι, Λίγκες, προπονητές, διαιτητές κλπ) στη διοίκηση του ποδοσφαίρου, 4) η προώθηση δεοντολογικών αξιών, ακεραιότητας και χρηστής διακυβέρνησης, 5) η επαγγελματική δομή των επιτροπών των Ομοσπονδιών, με δίκαιη εκπροσώπηση των φύλων και ισορροπία συμφερόντων, 6) η προστασία της διοίκησης από πολιτικές παρεμβάσεις, 7) η λογοδοσία για την πρόληψη της κακοδιοίκησης, 8) η διαφάνεια σε οικονομικά θέματα και εταιρικά έγγραφα (ανοιχτά δεδομένα - open data), 9) η συμμόρφωση – εναρμόνιση με το καταστατικό και τους κανονισμούς της UEFA και 10) η ανάπτυξη προγραμμάτων εθελοντισμού για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων.