1.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το δικαστικό σώμα (social media and the judiciary).
Ενημέρωση σχετικά με το θέμα που απασχόλησε την Διεθνή Ένωση Δικαστών (Επιμέλεια: Βαρβάρα Πάπαρη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ)
"…Όλες οι χώρες απάντησαν ότι οι δικαστές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ιδιωτική τους ζωή. Ωστόσο, επισημάνθηκε, ότι οι δικαστές πρέπει να ακολουθούν οδηγίες που έχουν θεσπιστεί σε κάθε χώρα και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους. Η Ιταλία δήλωσε ότι επιτρέπεται στους δικαστές να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα, καθώς έχουν τα ίδια δικαιώματα έκφρασης με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Η Γαλλία ανέφερε επίσης ότι οι δικαστές μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της ελευθερίας έκφρασης, αλλά η άσκηση αυτής της ελευθερίας πρέπει να σέβεται τα επαγγελματικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των δικαστών. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ απάντησαν ότι οι Αμερικανοί δικαστές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ιδιωτική τους ζωή, αλλά η ιδιωτική χρήση των κοινωνικών μέσων πρέπει να συμμορφώνεται στους κανόνες δεοντολογίας. Η Γερμανία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τη χρήση των κοινωνικών μέσων από τους δικαστές, ούτε για επαγγελματική χρήση ούτε για την ιδιωτική τους ζωή. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να ενεργούν κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αμφισβήτησης της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας τους…".
2."Δικαστής και facebook". "Φιλία" μεταξύ δικαστή και διαδίκων.
Νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων ΗΠΑ. “As society evolves, so do the ethical issues that judges sometimes face”, Richard Wagner (Chief Justice of Canada)
" … Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι δικαστές δεν πρέπει να αποκόπτονται από την κοινωνία και επομένως δύνανται να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιφρουρώντας όμως, την ακεραιότητα και αμεροληψία τους και τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις από δικηγόρους και διαδίκους …"