Του Πάνου Σταματόπουλου, καρδιολόγου-πρώην διευθυντή Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών
Αθλητική Εκδήλωση με Παγκόσμια Ακτινοβολία και ακόμη μία ελληνική πιστοποίηση έννοιας Αθλητισμού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα του γεγονότος γιατί η «εξέλιξη και ο πολιτισμός» έδωσαν λαβή στην δημιουργία παχυσαρκίας, λόγω κάθετης πτώσης της κίνησης ενώ στην άλλη όχθη ο καναπές και η TV. Από την παχυσαρκία δημιουργήθηκαν νοσήματα «Πολιτισμού» όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης που είναι μάστιγα. Οι γιατροί όλοι συνιστούν άσκηση η οποία πρέπει να συντελέσει στο ζητούμενο που είναι η αναστροφή της πορείας, όμως πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Κατ’ αρχάς να εξηγηθεί η διαφορά μεταξύ άσκησης και άθλησης και μάλιστα να γίνουν σαφείς οι επιβαρύνσεις του πρωταθλητισμού ως υψηλότερο επίπεδο άθλησης. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι η άσκηση για να προσφέρει στον οργανισμό πρέπει να διακρίνεται από μέτριες εντάσεις και να κυριαρχεί η επαναληπτικότητα. Με άλλα λόγια να είναι συστηματική και τρόπος ζωής και όχι ευκαιριακή. Η άθληση σε επίπεδο πρωταθλητισμού επιτυγχάνεται προοδευτικά με προσαρμογές, στα βαθμιαία ως προς την ένταση ερεθίσματα, ώστε ο οργανισμός να ανταποκρίνεται επιτυχώς.
Η λογική πρέπει να επιστρατευθεί και η ενασχόληση να είναι αποτέλεσμα γνώσης. Το γνώθι σ’ αυτόν που πρέπει να διαθέτεις και φυσικά πλήρης γνώση περί του αθλήματος. Πόσοι από τους μετέχοντες στον πρόσφατο Μαραθώνιο της Αθήνας γνωρίζουν γενικά περί αυτού, επιβαρύνσεις και ιδιαιτερότητες και από την άλλη μεριά τους κινδύνους; Άραγε είναι γνωστή η κατάσταση της υγείας του συμμετέχοντας και μέσω ποιας διαδικασίας και από ποιον πιστοποιείται κάτι τέτοιο. Τα συμβάματα που πιστοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία δείχνουν πολλά.
Η ενημέρωση ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία της ζωής. Νους υγιής εν σώματι υγιεί.