powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η ομολογία της ψευδορκίας

Γράφει αναγνώστρια της "Δίκης":

"Σε δήλωση του ο Αλέξης Κούγιας, για το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπεο, τον οποίον αποκαλεί “τέως περιφερόμενη αγνώμονα κινητή σκ.....λα”, αναφέρει:.
...σε αυτόν που πήγε φυλακή, γιατί κατά την κατηγορία έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάθισε κατηγορούμενος επτά χρόνια, καταδικάστηκε και αθωώθηκε λόγω της δικής μου καταθέσεως, γιατί τον λυπήθηκα, όταν με παρακαλούσε μπροστά στον Αποστόλη Γαλάτη και τον Νίκο Ζερβό στον Αλμυρό”.
Ο κ. Κούγιας, ως άριστος και πολύπειρος νομικός, με – κατά δήλωσιν του - περισσότερες από 40.000 δίκες στο ενεργητικό του, γνωρίζει πολύ καλά οτι, όταν κάποιος, που υπήρξε βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου, ομολογεί ότι, απάλλαξε με τη μαρτυρία του, λόγω... λύπης τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, εναντίον του οποίου είχε καταθέσει στην προδικασία και στο Πρωτόδικο, τότε δύο τινά συμβαίνουν.
Ή είπε ψέμματα την πρώτη φορά, ή είπε ψέμματα τη δεύτερη.
Σε κάθε περίπτωση ομολογεί ψευδορκία, που είναι ποινικό αδίκημα και μάλιστα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.
Με δεδομένο μάλιστα ότι, η  ψευδορκία θεωρείται αδίκημα, που έχει να κάνει με την απονομή της δικαιοσύνης και με δεδομένο ότι, ο κ. Κούγιας ως δικηγόρος, θεωρείται συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, η συμπεριφορά του έχει εκτός από ποινική και ιδιαίτερη ηθική απαξία.
Σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή".