powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: Την πρωτοσκέφτηκε ο Κόκκαλης! (2)

 O γνωστός ποδοσφαιρικός παράγων-τεχνοκράτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διατύπωσε την εξής άποψη:

 

https://www.sdna.gr/podosfairo/821373_shedio-gia-ti-balkaniki-ligka


"...Το βασικό εμπόδιο (σ.σ.: για τη δημιουργία Βαλκανικής Λίγκας) είναι το άρθρο 49 του Kαταστατικού της UEFA που απαγορεύει τη συμμετοχή σε διοργανώσεις οι οποίες δεν είναι υπό την αιγίδα της UEFA. Βέβαια, η UEFA έχει θέσει 13 κριτήρια, η ικανοποίηση των οποίων θα επέτρεπε τη δημιουργία διασυνοριακών διοργανώσεων. Όμως, υπάρχουν σοβαρά νομικά επιχειρήματα ότι μια τέτοια απαγόρευση δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, ενόψει και σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) όπως η Meca-Medina που προκάλεσε την απογοήτευση του Gianni Infantino, διευθυντή τότε των νομικών υπηρεσιών της UEFA, και η (ελληνική) ΜΟΤΟΕ...".

 

Ήδη έγκριτος δικηγόρος που επίσης δεν αρέσκεται σε αυτοπροβολή έστειλε στη στήλη την παρακάτω απόφαση του CAS, το οποίο "διαβάζει" την απόφαση στην υπόθεση Meca-Medina με διαφορετικό μάτι  απ’ ότι ο παράγων-τεχνοκράτης:


"CAS 2009/A/1788 UMMC Ekaterinburg vFIBA Europe eV, παράγραφος 22:

«…Αυτό προκύπτει πρωτίστως από την ελευθερία και το ευρύ περιθώριο αυτονομίας των Ομοσπονδιών - Ενώσεων να θεσπίζουν τους δικούς τους κανόνες και δομές, ένα δικαίωμα το οποίο σε πολλές νομικές παραδόσεις απορρέει από τα αντίστοιχα εθνικά Συντάγματα και σε μεγάλο βαθμό υποστηρίχθηκε από το ΔΕΚ για τον λόγο αυτό (βλ. Απόφαση του Δικαστηρίου Πρωτοδικείο στην υπόθεση T-313/02 Meca-Medina / Majcen με παραπομπές στη νομολογία του ΔΕΚ) …»

(«22. … This arises primarily from the freedom and wide margin of autonomy of associations to establish their own rules and structures, a right which in many legal traditions derives from respective national constitutions and was largely upheld by the ECJ for this reason (see judgement of the Court of First Instance in case T-313/02 Meca-Medina/Majcen with references to case law of the ECJ) …»)".


Αναφορικά δε με την απογοήτευση που φέρεται ότι προκλήθηκε στον Gianni Infantino από την ανωτέρω απόφαση του ΔΕΚ, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι οι κλειστές Λίγκες δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των παγκόσμιων αρχών που συνιστούν τα θεμέλια της πυραμίδας του ποδοσφαίρου (universal principles of sporting merit, solidarity, promotion and relegation, and subsidiarity) γι' αυτό και δεν "ευδοκιμούν" στους κόλπους του οργανωμένου ομοσπονδιακού ποδοσφαίρου.