powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ν.ΛΑΓΑΡΙΑΣ στη "ΔΙΚΗ": «Η ποινή για τα στημένα ματς ήταν υποβιβασμός, έγινε -3 και η ΕΠΟ κινδυνεύει με έκπτωση»!

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας και μίλησε για την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Λαγαρίας:

Αρχικά: «Στην ΕΠΟ, επειδή βλέπω ότι έχουν ένα πολύ μεγάλο έλλειμα τεχνογνωσίας, είτε να απευθυνθούν στην UEFA για να ζητήσουν βοήθεια να τους μάθουν πώς γίνεται αυτή η δουλειά είτε να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία στο εξωτερικό γιατί βλέπω ότι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στο πώς το αντιμετωπίζουν. Έχω απόφαση του CAS του Απριλίου του 2023 που λέει συγκεκριμένα πράγματα. Λέει ότι οι εκθέσεις της Sportradar είναι αφ’ ενός ικανό αποδεικτικό μέσο και αφ’ ετέρου οι εκθέσεις των πραγματογνωμόνων που δείχνουν την αφύσικη αγωνιστική δραστηριότητα αρκούν για να επιβάλλεις πειθαρχική κύρωση. Και για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία, γιατί έχει τραβήξει πολύ αυτό το ανέκδοτο, θα πω την απόφαση, άλλη μία φορά είναι καινούρια, είναι η CAS 2021-Α-7866 «Τάρας Ντουράι κατά της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου».

Πρέπει να πω ορισμένα πράγματα για τις εκθέσεις της Sportradar. Έχω μαζί μου επίσημα στατιστικά στοιχεία της εταιρίας με πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Για το έτος 2022 να δούμε τα στατιστικά, τι συμβαίνει. Έρχονται στην Ελλάδα. Αλλού πάνε; Πόσες πάνε; Για πόσες υποθέσεις μιλάμε; Χάσαμε τα πρωτεία, ερχόμαστε δεύτεροι. Κλάμα στους στοιχηματζήδες! Υπάρχουν 1212 αναφορές της Sportradar για χειραγωγημένα παιχνίδια, εξ’ αυτών τα 775 ποδοσφαιρικά. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι αναφορές και οι εκθέσεις δεν οδηγούν σε πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις. Θα δούμε στατιστικά πόσες καταλήγουν. Από αυτές οι 630 αφορούν στην Ευρώπη. Είναι 10 οι χώρες στον κόσμο που έχουν σχεδόν τις μισές αναφορές της Sportradar. Μέσα σε αυτές, προφανώς είναι και η Ελλάδα. Βραζιλία, Αργεντινή, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Κίνα, Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία, Καζακστάν, Ρωσία. Έχω κουραστεί να μου λένε ότι κάνεις διαλέξεις, θα μιλήσω μόνο με νούμερα. Η Ελλάδα έχασε τα πρωτεία από τους Τσέχους όπου πρόεδρος είναι ο κ. Φούσεκ. Πέρασε από την Ελλάδα αυτός, έχει γούστο; Η Ελλάδα έχει 40 αναφορές το 2022, η Τσεχία 56 και η τρίτη Πολωνία 36. Κυρώσεις επί των 1212 αγώνων: 154 πειθαρχικές και 15 ποινικές, σύνολο 169. Στην Ελλάδα είναι 0% αλλά ανγίνει σοβαρή δουλειά με τεχνογνωσία αυτό το ποσοστό από το 14% που είναι παγκοσμίως να γίνει 54%».  

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαγαρίας είπε: «Αυτά είναι πράγματα λυμένα στα νομικά. Αυτά που λέει το CAS τα λέμε κι εδώ στην Ελλάδα στα δικαστήρια. Είναι η έμμεση απόδειξη, δικαστικά τεκμήρια, λυμένα πράγματα. Είναι απλά πράγματα, αν δεν μπορούν να τα κάνουν, ας ζητήσουν βοήθεια. Έχει πολύ ωραία γραφεία στην Ελβετία, ας πάνε όπου θέλουν.

Η UEFA και η FIFA αναφέρονται στο θέμα των χειραγωγημένων αγώνων και λένε zero tolerance, δηλαδή μηδενική ανοχή. Μια κι έξω. Έχουν αποβάλλει ομάδες από τις διοργανώσεις, με αυτά περί της αφαίρεσης βαθμών εγώ δεν συμφωνώ, δεν υπάρχει αυτό. Δείτε τους κανονισμούς του Champions League και του Europa League τι υπάρχει μέσα. Αποβολή από τη διοργάνωση, τελειωμένες υποθέσεις. Θα ανεχθεί ποτέ η UEFA χειραγώγηση σε διοργάνωσή της; Ξέρετε τι ποσά διακυβεύονται; Θα παίξει το Champions League στα ζάρια; Έφυγες, σου λένε. Δεν πέταξε έξω την Σκεντερμπέου, τον Ολυμπιακό Βόλου; Κατευθείαν, με τη μία.

Δείτε την ελληνική μηδενική ανοχή. Αυτός είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ, του Αυγούστου. Κοιτάξτε τι κάνανε οι κύριοι αυτοί. Νομίζετε ότι ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ φτιάχνει κανονισμούς; Η ΕΠΟ τους φτιάχνει, η διοίκηση, η γενική συνέλευση. Αν υπαίτια είναι ομάδα ΠΑΕ, αν στήσει παιχνίδι, τιμωρείται με ένα πρόστιμο και με αφαίρεση τουλάχιστον τριών βαθμών! Αυτή είναι η μηδενική ανοχή της ΕΠΟ όταν FIFA και UEFA απορώ πώς το επέτρεψαν αυτό το πράγμα. Δείτε τι έλεγε ο προηγούμενος Κώδικας Δεοντολογίας που ίσχυσε τρία χρόνια. Αποβολή από το πρωτάθλημα, υποβιβασμός!

Υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό. Θα θέσω ένα ζήτημα και θα βάλω ένα ερώτημα. Υπάρχει ένα άρθρο στον αθλητικό νόμο, το άρθρο 27 που λέει ότι «για την κατάρτιση των παραπάνω κανονισμών από τις αθλητικές ομοσπονδίες, λαμβάνονται υπόψιν οι ισχύοντες διεθνείς κανονισμοί». Και ερωτώ: Αυτοί είναι οι διεθνείς κανονισμοί της FIFA και της UEFA για χειραγωγημένο παιχνίδι; Το μείον τρία; Για να μας πάρει τηλέφωνο ο κ. Μπαλτάκος να μας πει, αυτά προβλέπει η FIFA; Πρέπει να πω την αλήθεια. Λέει να λαμβάνεις υπόψιν τους διεθνείς ισχύοντες κανονισμούς. Αυτό δε λέει και η FIFA: «Μη μου παραβιάζετε τα καταστατικά και τους κανονισμούς, να τα κάνετε ίδια». Εμ δεν τα κάνετε όμως. Και λέει: «Η αθλητική ομοσπονδία οφείλει να τηρεί κανονισμούς 1,2,3, δεοντολογίας. Οι κανονισμοί του 4ου εδαφίου υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό. Τους οποίους κανονισμούς πρέπει να τους υποβάλει η Ομοσπονδία για έγκριση νομιμότητας. Υπέβαλε ποτέ η ΕΠΟ, σε εφαρμογή της διάταξης αυτής του αθλητικού νόμου, τους κανονισμούς της στον υπουργό για έλεγχο νομιμότητας; Η πληροφορία που είχα εγώ σήμερα είναι ότι ποτέ δεν υπέβαλε. Μπορεί να κάνω λάθος, να μας το απαντήσει η ΕΠΟ. Ξέρετε τι ποινή προβλέπει ο νόμος αν δεν υποβάλεις τους κανονισμούς για έγκριση; Έκπτωση της διοίκησης! Αυτά θέλω να τα ακούσουν στο υπουργείο Αθλητισμού και να μας δώσουν απαντήσεις. Ελέγξανε το μείον τρία;»

Κλείνοντας, ο κ. Λαγαρίας ανέφερε: «Ακούστε τι έχουν κάνει με αυτόν τον κανονισμό. Επειδή αυτό στα νομικά λέγεται lex mitior, αλλά επειδή ίσχυσε αυτή η διάταξη για λίγο, αυτή θα εφαρμόζεται για πάντα. Δηλαδή ακόμα και αν αλλάξουν αύριο τον κανονισμό και πουν αποβολή από το πρωτάθλημα, είναι lex mitior, η ευμενέστερη διάταξη. Εκτός αν ο υπουργός Αθλητισμού κάνει αυτό που λέει το άρθρο 27 και αναπέμψει και πει «πάρτε τα πίσω αυτά» και δεν ίσχυσε ποτέ. Και θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει εδώ η κυβέρνηση. Στο CAS θα ρωτήσουν και θα πουν φέρτε τον κανονισμό σας και θα δουν το μείον τρία».