H πρώην γενική γραμματέας αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου μίλησε στη «Δίκη στο Open» για τη σύμβαση Macolin για τα χειραγωγημένα παιχνίδια.
Αναλυτικά όσα είπε η κ. Γιαννακίδου:
Γιατί πέρασαν 6 χρόνια μέχρι η σύμβαση Macolin να κυρωθεί στη Βουλή: «Το 2014 εκπροσωπώντας την Ελλάδα βρέθηκα στην Ελβετία στις 17-18 Σεπτεμβρίου όπου υπέγραψα τη σύμβαση Macolin. Ήμασταν 14 χώρες και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το πήρε το θέμα, δούλεψε πάνω σε αυτό, συνεργάστηκε με 14 άλλες χώρες, το υπέγραψε, η 15η ήταν η Γαλλία η οποία δεν ήταν έτοιμη και το υπέγραψε αμέσως μετά. Η Μάλτα είχε κάποιες αντιρρήσεις και κάποιες άλλες χώρες το υπέγραψαν αργότερα. Η διαβούλευση είχε τελειώσει στα μέσα Οκτωβρίου του 2019 και τον επόμενο μήνα κυρώθηκε στη Βουλή. Η πολιτεία έχει συνέχεια, εγώ τον Δεκέμβριο του 2014 έφυγα από το υπουργείο και έγιναν οι εκλογές του 2015».
Αν σταμάτησαν τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Όχι βέβαια. Η σύμβαση είναι ένα διεθνές εργαλείο αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκε. Όταν υπογράφτηκε η σύμβαση, εγώ ένα μήνα μετά έφυγα από το υπουργείο».
Για την επιείκεια που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ για τους χειραγωγημένους αγώνες: «Όσες συνθήκες κι αν υπογράψουμε, είτε στη χώρα είτε διεθνείς, αν η υπερκείμενη αρχή, που είναι η πολιτεία, δεν φροντίσει με τις ομοσπονδίες, τους αθλητικούς οργανισμούς, τους διοργανωτές των αγώνων, να διασφαλίσει αυτό το προϊόν, τότε θα έχουμε τέτοια προβλήματα. Και δεν μπορώ να πω ότι εγώ είμαι υπέρ της επιείκειας, θεωρώ ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρότατες ποινές έτσι ώστε κάποια στιγμή να αλλάξει κάτι. Και δεν μπορώ να δεχτώ, επίσης, ότι έρχονται υποθέσεις του 2017, του 2018, του 2019 και όσο και αν οι δικαστές έχουν πολύ φόρτο εργασίας, σήμερα, στο 2023, να μην έχουν ασχοληθεί με αυτές. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη αυστηρότητα, δεν είμαι υπέρ της επιείκειας».