powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΜΕΛΑ: Κι όμως, ανατρέπεται!

Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη

Δικηγόρου-Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου 

www.sportslawexpert.org


Το γραφείο μας έχει λάβει αρκετά μηνύματα τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από Έλληνες φιλάθλους, οι οποίοι ρωτούν για το αν η κρίση της Επιτροπής στην μη τιμωρία του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Λαμέλα ήταν ορθή.

Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε αποφάσεις πειθαρχικών επιτροπών, ειδικά όταν δεν έχουμε λάβει μέρος στην διαδικασία. Επομένως οι παρατηρήσεις στο παρόν κείμενο είναι γενικές, όχι όμως αόριστες.

1. Οι γενικές αρχές που διέπουν το δίκαιο ποδοσφαίρου, σε συνάρτηση με τους εθνικούς κανόνες αλλά και τους κανόνες της ΦΙΦΑ (όπως έχουν ερμηνευθεί και από το Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης), επιτρέπουν τόσο στην αρμόδια Λίγκα όσο και στην εθνική ομοσπονδία, να προσβάλουν, με έφεση, αποφάσεις εθνικών επιτροπών, ακόμα και όταν αυτές (Λίγκες, Ομοσπονδίες) δεν έχουν λάβει μέρος στην πρωτόδικη διαδικασία.

2. Αν προκύψει δυσφήμηση και απαξίωση του αθλήματος, από ενέργειες αυτών που μετέχουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τότε, εφόσον οι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί και τα αποδεικτικά στοιχεία ή πειστήρια στοιχειοθετούν τις κατηγορίες, συγκεκριμένες ποινές, οι οποίες εμπεριέχονται στον αρμόδιο πειθαρχικό κώδικα ή κανονιστικό πλαίσιο, πρέπει να εφαρμοσθούν.

3. Σε συνάρτηση με την παράγραφο 2 πιο πάνω, η χρήση αποδεικτικών στοιχείων και συγκεκριμένα η χρήση οπτικοακουστικού υλικού ή και μαρτυρίων, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια της πειθαρχικής επιτροπής. Επομένως δεν χρειάζεται να αναφέρεται ρητά (το αδίκημα) στην αναφορά ενός παρατηρητή ή σε αυτήν την αστυνομίας. Η διασταλτική ερμηνεία του κανόνα στοχεύει την πραγματική πρόθεση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την προστασία του αθλήματος από δυσφημιστικές και απαξιοτικές πράξεις.

4. Το βάρος απόδειξης στην πειθαρχική διαδικασία είναι στην ‘άνετη ικανοποίηση του δικαστηρίου (comfortable satisfaction of the Tribunal)’, αλλά η αντίκρουση γίνεται στον χαμηλότερο βαθμό, αυτόν των πιθανοτήτων, όπως χρησιμοποιείται στο αστικό δίκαιο.

Η πιο πάνω ανάλυση, έχει χρησιμοποιηθεί από το γραφείο μας με επιτυχία σε πολλές υποθέσεις, τόσο ενώπιον του Ποδοσφαιρικού Δικαστηρίου της ΦΙΦΑ, όσο και ενώπιον του Αθλητικού Δικαστηρίου της Λοζάνης (CAS) και η ερμηνεία αυτή έχει γίνει δεκτή.

Παραμένουμε στην διάθεση των Ελλήνων φιλάθλων.