powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Το πληγωμένο λιοντάρι και οι ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες

Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη 

Δικηγόρου - Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίλιαμ Τσέρτσιλ, μιλώντας στο BBC και απευθύνοντας διάγγελμα στον Βρετανικό λαό είπε: ‘Δεν θα πούμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.’ Παρακολουθώντας τον χθεσινό αγώνα της Αγγλίας με την Ελλάδα, δεν κατάλαβα ποιοι ήταν οι ήρωες και ποιοι ήταν οι Έλληνες. Αυτό που κατάλαβα όμως ήταν το γεγονός ότι τα στοιχεία μια φυλής, όσο υποκείμενα και να είναι, σε στιγμές έντονου συναισθηματικού φόρτου αλλά και εγωισμού, αναδύονται στην επιφάνεια και τείνουν να προσβάλουν την λογική.

Παρακολουθώντας την ελληνική ομάδα χθες το βράδυ, διαπίστωσα ότι τα πραγματικά χαρακτηριστικά αυτής της φυλής, κρύβονται καλά θαμμένα εδώ και αιώνες, κάτω από τις πληγές που άφησαν η σκλαβιά, η κατοχή, ο εμφύλιος και η φτώχεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ψυχής, αναδύθηκαν στον ναό του ποδοσφαίρου (Γουέμπλει) χθες το βράδυ, σε μια παγωμένη βραδιά στο Λονδίνο, και ξεδιπλώθηκαν στον χλοοτάπητα. Και αναρωτιόμαστε: γιατί αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν τον μόνιμο κώδικα ηθικής των Ελλήνων;

Δεν θα μιλήσω για την ψυχή των Ελλήνων, ούτε για την οργάνωση των Άγγλων. Αυτό που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι ο επαναληπτικός αγώνας στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα. Το χθεσινό αποτέλεσμα στο Λονδίνο, πλήγωσε ένα ολόκληρο έθνος. Σήμερα οι Βρετανικές εφημερίδες (και μην δίνετε σημασία στους παραλογισμούς στα κοινωνικά δίκτυα), σταυρώνουν τον προπονητή (κυρίως) και τους παίκτες, με το γνώριμο Βρετανικό φλέγμα και την υπέρμετρη ιδιοτροπία (στην Ελλάδα το λέτε ‘σφάζουνε με το βαμβάκι’). Αυτοί που ήρθανε στην Αγγλία ως μικρά παιδιά και μεγάλωσαν σε αυτήν χώρα, γνωρίζουν πολύ καλά την νοοτροπία των Βρετανών και δη των Άγγλων. Ο υπέρμετρος εγωισμός και η ανείπωτη υπεροψία της αγγλικής φυλής, θα δώσουν τώρα την θέση τους στο σχέδιο και στον προγραμματισμό του επαναληπτικού αγώνα στην Ελλάδα, ούτως ώστε να επανέλθει η ‘κανονικότητα.’

Η Αγγλία τώρα είναι το πληγωμένο λιοντάρι. Δεν θα έρθει στην Ελλάδα απλώς για να κερδίσει. Θα έρθει για να παραδώσει ένα μάθημα στο νούμερο 48 της παγκόσμιας κατάταξης ποδοσφαίρου. Θα έρθει για να ταπεινώσει τους Έλληνες, που τόλμησαν και κοίταξαν τους Άγγλους στα μάτια. Θα έρθει για να δείξει στον κόσμο ότι δεν είναι λογικό η Ελλάδα να τερματίσει πρώτη στον όμιλο και πάνω από την Αγγλία.

Αυτές οι σκέψεις, είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του προπονητή-στρατηγού της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας και των ποδοσφαιριστών-πολεμιστών της. Ο εγωισμός και η υπερηφάνεια θα πρέπει να γίνουν στοιχεία των Ελλήνων στον επαναληπτικό αγώνα. Οι Άγγλοι μπορούν, αν θέλουν, να κρατήσουν την υπεροψία. Οι καλύτεροι θα φανούν ξανά μέσα στο γήπεδο και η εθνική ομάδα πρέπει να αποδείξει στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ότι η νίκη στο Λονδίνο δεν ήταν απλώς μια αναλαμπή. Επιτέλους θα πρέπει ο Έλληνας να σηκώσει το κεφάλι, να ορθώσει το ανάστημα και να μεγαλουργήσει. Να είναι ο πρώτος, να είναι ο καλύτερος.

Ας μην ξεχνάμε ότι το λιοντάρι είναι πληγωμένο. Θα ταξιδέψει στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα για να πάρει την πρώτη θέση. Θα έρθει για να εφαρμόσει το στοιχείο που έκανε την Αγγλία να κυβερνήσει τον κόσμο: τον τσαμπουκά. Η Αγγλία θα έρθει για να πολεμήσει. Θα πολεμήσει σαν τους Έλληνες…..

Μολών λαβέ…