powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ποδόσφαιρο, κορωνοϊός και ανωτέρα βία: "Όταν μπορεί κάποιος άλλος (SL1), τότε μπορείς και ‘συ (SL2)"

 Όταν η ραδιοφωνική "Έφεση" βλέπει στο μέλλον και ανοίγει νέους δρόμους!

31/3/2020, "Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο":

https://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/lagarias-oi-epiptwseis-tou-korwnoiou-sto-podosfairo/4050665

" ... -Λέγεται και γράφεται ότι η ανωτέρα βία είναι λόγος που δεν καθιστά υπερήμερο έναν εργοδότη, δηλαδή μια ομάδα στην προκειμένη περίπτωση. Και ότι λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να μειωθούν αναλογικά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

«Το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα προβλέπει πράγματι ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται να ζητήσει τις αποδοχές του όταν η αποδοχή της εργασίας του είναι μεν αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη, αλλά οφείλονται σε ανωτέρα βία.
Κατά τη γνώμη μου σήμερα ζούμε μια ξεκάθαρη κατάσταση ανωτέρας βίας. Αλλά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν υπήρξε περίπτωση που το CAS, στην περίπτωση του ιού Έμπολα, έκρινε διαφορετικά
»

-Αναφέρεστε στο Κόπα Άφρικα του 2015;

«Ναι, η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου είχε αναθέσει αρχικά στη Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαρόκου τη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα 2015. Τον Μάρτιο του 2014 το Μαρόκο αντιμετώπισε την εξάπλωση της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το Μαροκινό Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να αναβάλουν τη διοργάνωση. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, εν μέσω εύλογων επικρίσεων, και στη συνέχεια ανατέθηκε η διοργάνωση στην Ισημερινή Γουινέα. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε γήπεδα με μικρή χωρητικότητα, για ευνόητους λόγους, και με αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του ιού.
Όλοι οι παίκτες και οι επισκέπτες που εισέρχονταν στην Ισημερινή Γουινέα για το Κόπα Άφρικα υπέστησαν ιατρικούς ελέγχους για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα δε πρέπει να επισημανθεί ότι η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου είχε επιβάλλει αθλητικές και οικονομικές κυρώσεις στη Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαρόκου. Η Βασιλική Ομοσπονδία του Μαρόκου προσέφυγε στο CAS, το οποίο επισήμανε με την απόφασή του ότι στο ελβετικό δίκαιο, το οποίο εφαρμόζει επικουρικά, δεν υπάρχει ορισμός της ανωτέρας βίας και, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση δεν συνέτρεχε περίπτωση ανωτέρας βίας αφού μια άλλη Ομοσπονδία, σε μια άλλη Αφρικανική χώρα, μπόρεσε τελικά να διοργανώσει το Κόπα Άφρικα, στις συμφωνημένες μάλιστα ημερομηνίες, λαμβάνοντας τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, πράγμα που κατά την κρίση του CAS αποδείκνυε ότι ήταν δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης
»".