powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ν. Κακλαμανάκης: "Δεν θέλω να διοικήσω, θέλω να προπονήσω"

 11 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13.15΄, Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θέμα ημερήσιας διάταξης η συνέχιση της  επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις». (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων):

docx - βουλη των ελληνων

" … ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Εμείς οι αθλητές Ολυμπιονίκες, θα έλεγα ότι είμαστε η προέκταση του BRAIN NAME, αλλά λίγο ανάποδα. Καταξιωθήκαμε στην άλλη άκρη της γης, με μοναχικό αγώνα, με την οικογένειά μας και την Ομογένεια, στο πλευρό μας και τώρα που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα μας, έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας αφήνετε να προσφέρουμε και να νικήσουμε, πραγματικά. Γιατί η νίκη δεν είναι απλά να κερδίσεις ένα ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά να μπορέσεις να δώσεις πίσω αυτό, που κέρδισες. Αισθανόμαστε ότι στην Ελλάδα οφείλουμε πάνω απ' όλα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο με βρίσκει στα βασικά σύμφωνο και κυρίως, ως προς την καλή θέληση για αναγκαίες αλλαγές, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής. Πρώτα, σχετικά με το χρονικό περιορισμό της θητείας των μελών του Δ.Σ. των Ομοσπονδιών. Αυτός θεωρώ ότι κρίνεται απαραίτητος και το νομοσχέδιο κινείται, ως προς αυτό το σημείο, προς την σωστή κατεύθυνση, αν και θεωρώ καλύτερα τις δύο θητείες, αντί για τρεις, είναι ήδη υπεραρκετές.

Αποτρέπει ο χρονικός περιορισμός, τη δημιουργία και τη συντήρηση πελατειακών σχέσεων, που αποτελεί, δυστυχώς, ανοικτή πληγή, στο χώρο του αθλητισμού. Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς, υπέρ-θητείες, άνω των 12 ετών, δεν εξυπηρετούν καθόλου τον αθλητισμό και εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία και στον αθλητισμό. Να σημειωθεί ότι στη βασανιζόμενη πραγματικότητά μας, υπάρχει, δυστυχώς, το φαινόμενο των αιωνόβιων πρόεδρων. Μόλις τώρα, μιλήσαμε με την κυρία Καραπατάκη, μου εξήγησε, ότι το δελτίο το δικό της και του γιου της - του παιδιού της, έχει ακριβώς την ίδια υπογραφή. Φυσικά, αυτή τη μακροβιότητα, τη χρωστάνε, κάθε άλλο παρά στην εγνωσμένη ικανότητά τους.

Όμως, υπάρχει ένα «αλλά» και πάντα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, όσον αφορά τις τομές. Πρώτον, η ρύθμιση κινδυνεύει να γίνει εμπαιγμός, με τη μη άμεση εφαρμογή της. Έτσι, εάν οριστεί ότι ο νόμος θα υπολογίζεται για το χρόνο περιορισμού, εντεύθεν, τότε ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση με το πλαστό νομικά πρόσχημα της μη αναδρομικότητας, θα ματαιωθεί ολοσχερώς και θα αποτελέσει ξεκάθαρη διγλωσσία. Η αληθής έννοια της αναδρομικότητας αφορά βιοτικές σχέσεις, που έχουν παρέλθει. Εδώ, αφορά το μέλλον και τα προσόντα, που πρέπει να έχει κάποιος. Θα περιμένουμε, δηλαδή, άλλα 12 χρόνια, όταν, άλλωστε, θα έχουν αλλάξει άλλες δέκα φορές οι νόμοι και οι κυβερνήσεις;

Δεύτερον, αυτή η ρύθμιση κινδυνεύει, εν τοις πράγμασι, να ματαιωθεί, εάν μπορούν οι εν λόγω αιωνόβιοι πρόεδροι να προετοιμάσουν το έδαφος, για τα συγγενικά τους πρόσωπα και να τους κάνουν διάδοχους προέδρους, δίκην κληρονομικού δικαίου. Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις; Ενέχονται, μήπως σε κατάχρηση εξουσίας, με παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, διαχρονικά; Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, στρεβλώσεις υπάρχουν, στην έννοια της αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή, παράνομες πρακτικές υπάρχουν και δεν είμαι ο μόνος, ο οποίος έχει παρατηρήσει ότι και στο μικρόκοσμό μου, της Ιστιοπλοΐας, έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα. Δεν είμαι μόνο εγώ, είναι και η χρυσή Ολυμπιονίκης, η Σοφία Μπεκατώρου. Δεν είναι πρώτη φορά και δημόσια έχει τοποθετηθεί, δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ε.Ο.Ε. δεν απαντά εγγράφως, σε αιτήματα αθλητών για τα νομικά δικαιώματά τους. Εκφοβισμοί, απειλές και τελεσίγραφα, δεν αρμόζουν σε αθλητικό φορέα, που προωθεί τον υγιή αθλητισμό. Οι νέοι Ολυμπιονίκες μας, όπως ο Καγιαλής με τον Μάντη. Ο αθλητισμός είναι πρωτίστως υπόθεση των αθλητών.

Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στη διοίκηση του αθλητισμού, όμως σε μια τόσο διεφθαρμένη κατάσταση έχει συμμετέχει και σε ολυμπιακούς αγώνες, ενδεχομένως να χρειάζεται κάποιου είδους κρατική παρέμβαση, για να ισιώσει το θέμα. Αυτά είναι παραδείγματα άλλων και αν μπω στη διαδικασία να πω για τα παραδείγματα τα δικά μου, νομίζω δεν θα  προλάβουμε, θα πάρω χρόνο από τους άλλους τους οποίους θέλουν να σεβαστώ, απλά θα πω ότι  το προσωπικό μου βίωμα ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο βίωμα και προσπάθησα να δημιουργήσω προϋποθέσεις καλύτερης για τη νέα γενιά με τεράστιο κόστος.

Στην προηγούμενη ηγεσία, είχα πει στον κ. Βασιλειάδη, συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, δεν υπάρχει έλεγχος νόμων, δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημόσιου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος, κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης κ.λπ. και μου είπε πολύ απλά, πως δεν θέλω να ξέρω, «αν είσαι μάγκας», επί  λέξει, «κατέβα στις εκλογές, να γίνεις πρόεδρος». Εξήγησα ότι εγώ δεν θέλω να διοικήσω, θέλω να προπονήσω, θέλω να εμπνεύσω, όπως είμαι έξω στην κοινωνία, στα παιδιά στα σχολεία, θέλω να ζω μέσα στη θάλασσα.

Από  ό,τι καταλάβατε, μου είπε «δεν θα μου ξαναπείς  τίποτα και ούτε θα αναφερθείς γενικά για την Ομοσπονδία, αν θες να περάσω τον νόμο για το  δίκαιο αίτημά σου». Αφορούσε νομοθέτηση  για τους Ολυμπιονίκες, δεν μπορώ να προπονώ το διάδοχό μου, τον μοναδικό στην Ελλάδα, που έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο και όμως, έχω ακόμα και τώρα προβλήματα. Δεν μπορώ να προπονήσω, απρόσκοπτα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι για μας, όλους τους Ολυμπιονίκες, πιστεύω ότι ένας αθλητισμός,  ο οποίος εξυψώνει και δεν ταπεινώνει, δεν αφορά μόνο τη βία, γιατί το παιδί μου, σήμερα, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πάει στα γήπεδα. Ακόμα πιο δύσκολο για μένα να το παραδεχτώ, να γίνει πρωταγωνιστής. Φοβάμαι να το γράψω  στην Ιστιοπλοΐα, αυτή τη στιγμή. Πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου σας το λέω και πονάω. Αν αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη, να γκρεμίσετε τείχη  διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης.

 Αυτό βιώσαμε και ο κ. Αυγενάκης ακούει, θέλει να ξέρει, εν αντιθέσει, με ό,τι έχει συμβεί  στο παρελθόν. Δεν είναι μόνο  ο κ. Βασιλειάδης, ήταν πάρα πολλοί προκάτοχοί του και θέλει να ρυθμίσει, εάν είναι να συμβεί κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό, από μας θα εξαρτηθεί, όπως η νίκη ήταν και είναι δική μας επιλογή, έτσι και η κάθαρση είναι δική μας επιλογή. Σας ευχαριστώ πολύ…".