powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Οι ιδιαίτερα σημαντικές παραδοχές και οι προεκτάσεις τους εν όψει του προωθούμενου αθλητικού νομοσχεδίου

 Από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΠ και αντιπρόεδρο του ΙΔΕΑΔ Γ.Παναγόπουλο, λάβαμε τις παρακάτω σημαντικές παρατηρήσεις μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που απάλλαξε τον ΠΑΟΚ από την πειθαρχική κατηγορία της "πολυϊδιοκτησίας":

"Ήγγικεν η ώρα που δικαιώνονται πανηγυρικά οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές για την απόφασή τους να επιβάλουν πρόσφατα το CAS ως βαθμό δικαιοδοσίας πάνω από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Ήδη το CAS στην υπόθεση της δήθεν (πρώην «φερόμενης») πολυϊδιοκτησίας έκρινε ως ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ τις αποφάσεις της ΕΕΑ επί εσωτερικών θεμάτων του ποδοσφαίρου. Το ΑΚΡΩΣ εντυπωσιακό είναι ότι ακολούθησε χθες και η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ η οποία συντάχθηκε πλήρως με το (ΑΝΩΤΕΡΟΥ βαθμού δικαιοδοσίας) CAS, αφού εξέδωσε ανενδοίαστα απόφαση με διαφορετικό συμπέρασμα (: απαλλακτικό), απ’ αυτό της απόφασης της ΕΕΑ (που ήταν καταδικαστικό). Η «εν πολλαίς ιστορίες» περιπεσούσα ΕΕΑ έχει πλέον στριμωχτεί για τα καλά στα σχοινιά και καμία νομοθετική πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα  αυτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση, δεν θα «καταφέρει» (υπό … ομαλές συνθήκες βέβαια) να επαναφέρει το προηγούμενο «μη ορθό» (sic), από αθλητικής απόψεως, καθεστώς. Γιατί; Ιδού η απάντηση:

https://dikisports.blogspot.com/2020/08/cas_15.html

https://dikisports.blogspot.com/2020/08/cas-2.html

Η ΕΥΦΥΗΣ αιτιολογία του CAS, στην απόφασή του, είναι σαν τις … τιράντες. Όταν δεν τις τραβάς, μένουν στη «φαινομενική» τους διάσταση. Όταν τις τραβάς, μεγαλώνουν «ΟΣΟ  ΘΕΛΕΙΣ». Η κρίσιμη έννοια – «τιράντα» στην περίπτωση,  είναι αυτή της «ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» στον αθλητισμό. Το CAS έχει ήδη δώσει εντυπωσιακή ετυμηγορία επ’ αυτού: Η «δίκαιη ισορροπία» επιβάλλει, επί εσωτερικών θεμάτων των αθλητικών οργανισμών, η ΕΕΑ απλώς να εισηγείται και τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα να αποφασίζουν. Η συνέχεια από εδώ και πέρα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, με το δρόμο προς τη Λωζάννη «ανοιχτό» και «τα σκυλιά δεμένα». Ελπίζουμε σύντομα οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές να προσθέσουν και … δεύτερη λωρίδα στο δρόμο αυτό, υποβάλλοντας πλέον ΟΛΕΣ τις υποθέσεις - και όχι μόνο τις πειθαρχικές - στη δικαιοδοσία του CAS. Τότε, η καταπολέμηση της διαφθοράς στο ΚΑΤΑΚΑΫΜΕΝΟ ελληνικό ποδόσφαιρο θα πάρει άλλες διαστάσεις, με ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Υ.Γ.: Το CAS μετά την Εφέσεων θα «γλεντήσει» με τον τρόπο που ξέρει πολύ καλά να κάνει (ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!)".