powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Γ΄ Εθνική: Αναζητώντας η ΕΠΟ το «σωστό» και το «δίκαιο»

 Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Εμπρός σε μια δύσκολη απόφαση βρίσκεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την ερχόμενη Παρασκευή. Να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Μια απόφαση, η οποία δεν θα ληφθεί κάτω από ομαλές συνθήκες, λόγω covid-19 και είναι ήδη δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί και οι πρώτες αντιδράσεις από τα 137 σωματεία που μετέχουν. Το κάθε σωματείο έχει τις δικές του ενστάσεις, τις δικές του απόψεις και τα δικά του συμφέροντα αν θέλετε.

 

Την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ, εισηγήθηκε να ισχύσουν τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί έως τώρα σε αυτές τις πρώτες 3-4 αγωνιστικές που έχουν παιχθεί και το Πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί σε έναν γύρο, τον πρώτο, όπως ακριβώς είχε καταρτιστεί το πρόγραμμα μετά την κλήρωση. Με ανακοίνωσή της η ΕΠΟ, αρχικά παρουσίασε αυτό σαν «απόφαση» και εν συνεχεία, με διόρθωση που έγινε, παρουσιάστηκε σαν «εισήγηση». Αυτή η αλλαγή στην ανακοίνωση παραξένεψε πολλούς, αρχίζοντας να φτιάχνουν σενάρια για το τί κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή. Εμείς, αντί να φτιάχνουμε σενάρια και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τί είχε στο μυαλό του ο συντάκτης της ανακοίνωσης όταν άλλαζε τη λέξη «απόφαση» με τη λέξη «εισήγηση», καλό θα είναι να δούμε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής. Η Επιτροπή Διοργανώσεων λοιπόν, είναι ένα εισηγητικό όργανο. Είναι μια επιτροπή η οποία επεξεργάζεται δεδομένα και κάνει εισηγήσεις τις οποίες και επικυρώνει η Εκτελεστική Επιτροπή. Πρακτικά λοιπόν και ειδικά τώρα, που μπροστά μας έχουμε τροποποίηση της προκήρυξης, είναι προφανές ότι μόνο η Εκτελεστική Επιτροπή είναι αρμόδια να κάνει κάτι τέτοιο. Η Επιτροπή Διοργανώσεων, καταγράφει και συγκροτεί προτάσεις. Φτάνει να θυμηθούμε ότι πέρσι κατέθεσε τρεις διαφορετικές προτάσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή για το θέμα του υποβιβασμού από τη Γ΄ Εθνική. Η διαφορά τώρα είναι ότι οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και υπερίσχυσε η μία. Πάρθηκε δηλαδή απόφαση, την οποία για να είμαστε ακριβείς, θα την ορίσουμε σαν «εισηγητική απόφαση», πάντα προς την Εκτελεστική Επιτροπή. Και κλείνουμε το θέμα αυτό εδώ.

 

ουσία της υπόθεσης

Για να πάμε λοιπόν στην ουσία της υπόθεσης, που είναι με ποιον τρόπο θα παιχτεί το Πρωτάθλημα. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο άρθρο 79 του Καταστατικού της ΕΠΟ, το οποίο παρέχει πλήρη νομική κάλυψη στην ΕΠΟ, να προβεί σε απαραίτητες αλλαγές, αν πρόκειται για καταστάσεις «ανωτέρας βίας», όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα, με την υποχρεωτική διακοπή του Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής λόγω κορωνοϊού. Το άρθρο 79 αναφέρει:

 «Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει την εξουσία να αποφασίζει σε όλες τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και σε όλα τα θέματα που δεν καλύπτονται από το παρόν καταστατικό. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με το σωστό και το δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψιν το Καταστατικό και τους σχετικούς Κανονισμούς της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ».


Οι τρεις προτάσεις

Λόγω ανωτέρας βίας λοιπόν και επειδή δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής με το αρχικό του format, η ΕΠΟ καλείται να βρει τρόπους ώστε να επισπεύσει την ολοκλήρωσή του. Στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση είναι αφού ισχύσουν όλα τα αποτελέσματα που έως τώρα έχουν σημειωθεί, να ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα σε ένα γύρο. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόταση την οποία κατέθεσε η Επιτροπή Διοργανώσεων της περασμένη Πέμπτη.

Στο μεταξύ, τόσο πριν, όσο και μετά από τη σύγκληση της Επιτροπής Διοργανώσεων, έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα να γίνει reset στον βαθμολογικό πίνακα και να επαναληφθεί η κλήρωση, ώστε να παιχτεί αυτός ο ένας γύρος, πάντα με τον ίδιο καταρτισμό ομίλων.

Και υπάρχει και η τρίτη πρόταση, η οποία αφού μιλάει αρχικά για μηδενισμό της βαθμολογίας, να πάμε σε επανακαταρτισμό των ομίλων (με λιγότερες ομάδες), ώστε να γίνουν λιγότερα παιχνίδια και να μπορέσουν να παιχτούν δυο γύροι.

 

Το ντόμινο των κατηγοριών

Η ΕΠΟ, εμπρός σε αυτή την ανωτέρα βία, έχει δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να ακυρώσει τη σεζόν, αφού καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωσή της. Και η δεύτερη, να μπορέσει να βρει τις ρεαλιστικές λύσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί το ντόμινο των κατηγοριών, να υπάρξουν δηλαδή άνοδοι και υποβιβασμοί, πράγμα το οποίο αποτελεί διαχρονική αρχή της FIFA. Δηλαδή ακόμα κι αν τελικά δεν καθίσταται εφικτή η ολοκλήρωση της σεζόν μέσα από το κανονικό Πρωτάθλημα, πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να υπάρξει «κατάταξη» των ομάδων και διαδοχή των θέσεων ανά κατηγορία, δηλαδή ομάδες οι οποίες θα προβιβαστούν και ομάδες οι οποίες θα υποβιβαστούν. Αυτό πρακτικά, ανοίγει τον δρόμο σε μια μελλοντική διενέργεια και ολοκλήρωση και των τοπικών πρωταθλημάτων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και χωρίς υποβιβασμούς από τη Γ΄ Εθνική, είναι αδύνατο να προβιβαστούν ομάδες από τα τοπικά.

 

Η «χρυσή τομή»

Η ΕΠΟ αναζητά λοιπόν τη χρυσή τομή, με γνώμονα το «δίκαιο» και το «σωστό», όπως αναφέρει το άρθρο 79, το οποίο ακόμα παρακάτω, μας παραπέμπει και στους Κανονισμούς της Ομοσπονδίας. Και μιας και μιλάμε για Κανονισμούς, μια ματιά στο άρθρο  20, παράγραφος 13 του ΚΑΠ, μας λέει:

«Αν ένα πρωτάθλημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εν όλω ή εν μέρει για σπουδαίο λόγο ή για λόγο ανωτέρας βίας, το Δ.Σ. της οικείας διοργανώτριας αποφασίζει την οριστική ολική ή μερική διακοπή του και ρυθμίζει κάθε σχετικό θέμα (λ.χ. θέση πρωταθλητή, ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA, υποβιβασμός, κ.λπ.) με βάση τα χρηστά αθλητικά ήθη και υπό την προϋπόθεση πως η οικεία απόφαση δεν είναι αντίθετη στους κανονισμούς και τις αποφάσεις της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ».

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή την οποία το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως αρχικά προβλεπόταν, η ΕΠΟ αποφασίζει την οριστική ή μερική διακοπή και ρυθμίζει το θέμα της ανόδου και του υποβιβασμού. Πάνω σε αυτό, μπορεί αφού ακυρώσει το Πρωτάθλημα, να προβεί σε επανακαταρτισμό ομίλων και με τη μορφή αγώνων κατάταξης, ενός ή δύο γύρων, δέκα ή δεκαέξι ομίλων ή όσων κρίνει σκόπιμο τελικά, ώστε να κριθούν οι άνοδοι και οι υποβιβασμοί και να διασφαλιστεί η συνέχεια της κατηγορίας, μέσα στο πλαίσιο που θέτουν η FIFA και η UEFA