powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Εχει απομείνει καθόλου τσίπα;

Φυσικά και δεν περιμέναμε κάποια παραίτηση ή αποπομπή υπουργού ή άλλου κυβερνητικού παράγοντα από λόγους ευθιξίας για τον τραγικό θάνατο του Αλκη.

Για λόγους όμως ανοησίας, ανικανότητας και παραπλάνησης του κόσμου, του Κοινοβουλίου και τελικά του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι δήθεν αυστηροποιούμε το «ιδιώνυμο» για αδικήματα βίας στα γήπεδα, ενώ στην πραγματικότητα το κατεδαφίζουμε, θα περίμενε κανείς αν όχι την παραίτηση, τουλάχιστον την αποπομπή του υπαιτίου από την Κυβέρνηση.

Διότι αυτό που ο κος Αυγενάκης διαφήμιζε σαν αυστηροποίηση του «ιδιώνυμου» ήταν το ακριβώς αντίθετο: η επιεικέστερη αντιμετώπιση των δραστών, πράγμα που αποδεικύεται εύκολα από την απλή παράθεση των διατάξεων του άρθρου 41ΣΤ παρ.6 όπως ίσχυε πρίν και μετά τον νόμο Αυγενάκη.

Το άρθρο 41ΣΤ παρ.6 πριν τον νόμο Αυγενάκη

Η παρ.6 προστέθηκε αρχικά με το άρθρο 6 παρ. 3 Ν. 3262/2004, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 παρ.1 Ν.3472/2006, τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 παρ. 1 Ν. 3773/2009 και την πιο κάτω τελική της μορφή πήρε με το άρθρο 3 παρ.1 Ν. 4049/2012, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ.2 Ν. 4326/2015

6. α. Η ποινή για τις πιο πάνω πράξεις δεν αναστέλλεται (το ούτε μετατρέπεται καταργήθηκε με την κατωτ. περ.β΄ που εισήχθη με το άρθρο 4 παρ.2 Ν.4326/2015) σε περίπτωση που:

(αα) Ο δράστης κατά την τέλεση των πιο πάνω πράξεων χρησιμοποίησε όπλο ή κάθε άλλου είδους μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων ή (ββ) Από τη βαρύτητα της πράξης, τις περιστάσεις τέλεσής της, από τα αίτια που ώθησαν τον δράστη σε αυτήν και την προσωπικότητά του προκύπτει αντικοινωνικότητα αυτού και σταθερή ροπή του σε διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.

β.  Η ποινή για τις πράξεις του παρόντος άρθρου δεν μετατρέπεται σε καμία περίπτωση. Το Δικαστήριο, εφόσον αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, ανεξαρτήτως του ύψους αυτής, διατάσσει την υποχρέωση του καταδικασθέντος να διαμένει στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για χρονικό διάστημα ίσο με την ανασταλείσα ποινή.

Η παραβίαση του συγκεκριμένου όρου συνεπάγεται την άρση της αναστολής. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης για αδίκημα του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως του ύψους των αθροιζόμενων ποινών, δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

γ. Σε περίπτωση καταδίκης για τις πράξεις των παραγράφων 1, 2, 4 και 5 του παρόντος, ( το δεν επιτρέπεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας καταργήθηκε με την ανωτ. περ.β΄ που εισήχθη με το άρθρο 4 παρ.2 Ν.4326/2015)   δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής όταν:

(αα) Ο δράστης είναι υπότροπος ή τελεί κατά συνήθεια τις πιο πάνω πράξεις ή (ββ) ο δράστης κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ή την περιουσία τρίτων ή την ομαλή εκτέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων.

 

Το άρθρο 41ΣΤ παρ.6 μετά τον νόμο Αυγενάκη

«6. Στις περιπτώσεις των αξιόποινων πράξεων του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης αυτής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. Π.Κ. Κατ’ εξαίρεση το δικαστήριο με την απόφασή του δύναται να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής, αν κρίνει, με βάση ειδικά στοιχεία τα οποία μνημονεύονται στην αιτιολογία της απόφασης, ότι η εκτέλεσή της δεν είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων στο μέλλον, συνεκτιμώντας τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και την όλως περιστασιακή δράση του.»

Συμπερασματικά:

(1)          η απόλυτη απαγόρευση μετατροπής της ποινής της περίπτωσης β΄ μεταβλήθηκε σε απαγόρευση μόνο της μετατροπής σε κοινωφελή εργασία, ενώ παραμένει δυνατή η μετατροπή σε χρηματική ποινή σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις

(2)          η απόλυτη απαγόρευση αναστολής της ποινής όταν ο δράστης χρησιμοποιεί όπλο ή άλλου είδους μέσο ή προκύπτει σταθερή ροπή του στο έγκλημα της περίπτωσης α΄ υποπ. (αα) και (ββ) μεταβλήθηκε σε σχετική απαγόρευση  της αναστολής, εφόσον δίδεται στο δικαστήριο η  δυνατότητα να διατάξει την χορήγηση της αναστολής, εφόσον κρίνει ότι η εκτέλεση της ποινής δεν είναι απολύτως αναγκαία. 

(3)          Η απόλυτη απαγόρευση αναστολής της ποινής σε υποτρόπους της περίπτωσης γ΄υποπ. (αα) καταργείται

Στον κο Πρωθυπουργό εναπόκειται πλέον να διαφυλάξει την αξιοπιστία  της Κυβέρνησης  αλλά και το δικό του προσωπικό κύρος